• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Tylna klapa sama sie podnosi

• Autor wątku Autor wątku steevr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jednak mechanizmy Bluma działają trochę inaczej niż same siłowniki.
Cóż, jeśli kolega zamontuje to mam nadzieje podzieli się wrażeniami.

Trochę ucichło w tym temacie .....a zapowiadało się ciekawie ....może jednak kolega napisze czy udało się zamontować czy jednak były jakieś problemy i nic z tego nie wyszło..............

Wydaje mi się, że wystarczy dac mocniejsze amorki, które same podniosą klapę w sedanie.

Wiec tak... Wymienilem stare silowniki na nowe 700N i ku mojemu zdziwieniu nie musialem zmieniac odbojnikow na silniejsze :D Wszystko dziala idealnie i dodam tez ze niema tez zadnego problemu z zamknieciem. W wekend nagram filmik i wrzuce by sie pochwalic.

ps. jeszcze raz powtarzam ze nie wplywa to na metal i wcale nie robi wielkiej roznicy w zamykaniu klapy.

Steevr, a gdzie i za ile kupiłeś te siłowniki, to oryginał do AR czy dobierane, a jeśli tak, to od czego?

Ciekawe czy wypaliloby taka operacja z SW.Miloby bylo gdyby klapa sama sie otwierala:)

Wiec tak... Wymienilem stare silowniki na nowe 700N i ku mojemu zdziwieniu nie musialem zmieniac odbojnikow na silniejsze Wszystko dziala idealnie i dodam tez ze niema tez zadnego problemu z zamknieciem. W wekend nagram filmik i wrzuce by sie pochwalic.
Super.
Jestem zdecydowany na taką "przeróbkę"
Powiedz jakie siłowniki trzeba kupić i co trzeba zrobić czy pasują plug&play czy trzeba coś przerabiać?
Pozdrawiam.
- Rafał

siłownik musi spełniać następujące parametry :
Długość : 290mm
Skok: 108mm
Siła : oryginalna jest 380N więc wszystko co będzie ponad to będzie lepsze i tak napisał steevr 700N daje radę

Tylko gdzie takie coś dostać...? Napisałęm do jednego sprzedawcy na allegro zobaczymy co odpowie.

więc tak dostałem informacje od sprzedawcy, że dysponuje delikatnie innymi siłownikami tj. długość 280mm skok 100mm i siła 630N. Chyba zamówię dwie sztuki i sprawdzę czy działa ;)

steever podaj dane silownikow jaki producent itp

grzdylu podaj linka do aukcji jak sie okaze ze pasuja i dzialaja - mysle że chetnych było by więcej bo otwieranie klapy bagaznika w 159 to jakas porazka...
A jesli to tylo silownik to montaz powinien byc dziecinnie prosty

gość mi powiedział, że 500N powinny starczyć bo to będzie po 12kg większego udźwigu na siłownik czyli łącznie 24kg powinno wystarczyć, żeby podnieść klapę. Podjadę do niego jakoś w przyszłym tygodniu i wezmę parę tych 500N i przetestuję.
Czyli to nie są te z podanego przez Ciebie linku?
Jaka cena siłowników które chcesz sprawdzić?
Ciekaw jestem czy wszystko się uda. Mam nadzieję, że tak i tanim kosztem uda nam się rozwiązać uciążliwe otwieranie klapy...
Pozdrawiam.
- Rafał

nie te z linka to są identyczne jak te które mamy w autach. Zapytałem go czy ma jakieś mocniejsze ale o podobnych wymiarach i powiedział mi, że może mieć o sile 500N. W przyszłym tygodniu zamontuję i powiem czy działa

A co pozostanie zrobić właścicielom wersji SW... przerobić na sedana :confused:

nie te z linka to są identyczne jak te które mamy w autach. Zapytałem go czy ma jakieś mocniejsze ale o podobnych wymiarach i powiedział mi, że może mieć o sile 500N. W przyszłym tygodniu zamontuję i powiem czy działa
No super. Czekamy na efekty, a jaka cena mocniejszego?
Pozdrawiam.
- Rafał

Ja twierdze ze nie zadziala,klape i tak bedzie trzeba kawalek uniesc wiec zadnego pozytku,ale zobaczymy:)

misiu 700 setki zadzialaly - patrz kilka postow wyzej. Cena jednego silownika do 40 zlotych. Jesli 500 bede za slabe zawsze mozna sprobowac mocniejszych. Zobaczymy jak grzdylu zrobi test z 500tkami.

misiu 700 setki zadzialaly - patrz kilka postow wyzej. Cena jednego silownika do 40 zlotych. Jesli 500 bede za slabe zawsze mozna sprobowac mocniejszych. Zobaczymy jak grzdylu zrobi test z 500tkami.
Tylko temat jak na razie dotyczy sedana a Misiu ma SW i tu powstają schody raczej nie do pokonania...

Amortyzatory
Powrót