[159] Turbo 2,0 JTDM

Auto
159 TI Sportswagon 2.0 JTDM
Dzień dobry Państwu,
ręce mi już opadają, dlatego jesteście ostatnią deską ratunku.
Odcina mi turbo w trakcie jazdy. Muszę wtedy zjechać, wyłączyć silnik i włączyć ponownie. Wtedy turbo zaczyna działać bez zarzutu. Zaprowadziłem alfę do mechanika, który wpierw wymienił przepływomierz, potem czujnik ciśnienia i zawór sterujący łopatkami turbiny. Objaw wciąż ten sam: za duże ciśnienie turbiny. Odłączały ją nadal. Ostatecznie za namową mechanika zdecydowałem się na regenerację turbiny: nowe łożyska, uszczelki i czyszczenie kierownicy turbiny. Ku mojemu zaskoczeniu, problem nie ustąpił. Wymieniono już chyba wszystko, co mogło mieć wpływ. Co ja mam robić z tą maszyną? Przebieg 224 tys.
Pozdrawiam

Wężyki podciśnienia sprawdzone i są całe?
Jakie są błędy na kompie zapisane?

Można sprawdzić czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym. Być może kolektor i czujnik jest zapchany/zabrudzony dadzą i nieprawidłowo czyta. Po takim przebiegu syfu może być naprawdę sporo. Do czujnika masz łatwy dostęp. Do kolektora zajrzeć też jest łatwo.

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Dzień dobry Państwu,
ręce mi już opadają, dlatego jesteście ostatnią deską ratunku.
Odcina mi turbo w trakcie jazdy. Muszę wtedy zjechać, wyłączyć silnik i włączyć ponownie. Wtedy turbo zaczyna działać bez zarzutu. Zaprowadziłem alfę do mechanika, który wpierw wymienił przepływomierz, potem czujnik ciśnienia i zawór sterujący łopatkami turbiny. Objaw wciąż ten sam: za duże ciśnienie turbiny. Odłączały ją nadal. Ostatecznie za namową mechanika zdecydowałem się na regenerację turbiny: nowe łożyska, uszczelki i czyszczenie kierownicy turbiny. Ku mojemu zaskoczeniu, problem nie ustąpił. Wymieniono już chyba wszystko, co mogło mieć wpływ. Co ja mam robić z tą maszyną? Przebieg 224 tys.
Pozdrawiam

Do podmiany czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze, lub gruszka turbo. Z reguły jej nie zmieniają przy regeneracji, a może być uszkodzony czujnik położenia.

Podjedź do do jakiegoś zakładu który robi chip tuning. Niech wstawią alfę na rolki i pomierzą. Tam będzie widać kiedy odcina turbo.

jak to sprawdzić? nie chce wymieniać tak jak dotąd, bo już i tak wydałem za dużo

- - - Updated - - -

Do podmiany czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze, lub gruszka turbo. Z reguły jej nie zmieniają przy regeneracji, a może być uszkodzony czujnik położenia.

jak to sprawdzić? nie chce wymieniać tak jak dotąd, bo już i tak wydałem za dużo

Można sprawdzić czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym. Być może kolektor i czujnik jest zapchany/zabrudzony dadzą i nieprawidłowo czyta. Po takim przebiegu syfu może być naprawdę sporo. Do czujnika masz łatwy dostęp. Do kolektora zajrzeć też jest łatwo.

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

gruszka została wymieniona przy regeneracji turbo, czujnik nowy, dalsze rekomendacje?

Szanowni Państwo,
poniżej podsumowanie:
1. Podjedź do do jakiegoś zakładu który robi chip tuning. Niech wstawią alfę na rolki i pomierzą. Tam będzie widać kiedy odcina turbo. - konsultowałem z kilkoma, ale nikt nie chce się podjąć alfy, może jakiś namiar na kogoś w Wawie?
2. Może spróbuj zasięgnąć porady u fachowców - może polecicie jakiś serwis w Wawie?
3. Wystarczy zrobić logi - za każdym razem wyskakuje inny błąd: najczęściej przeładowanie, natomiast wyskoczył też przepływomierz (wymieniono), a wczoraj sprawdziliśmy i wyskoczył błąd P010F: niezgodność między masą powietrza/debimetrem
Jakieś rekomendacje? Propozycje? Przypomnę co zostało już wymienione: czujnik ciśnienia, przepływomierz, zawór sterujący łopatkami turbiny, została wykonana regeneracja turbiny z czyszczeniem (mam wydruk z ustawienia z ciśnieniami).
Pozdrawiam

niezgodność między masą powietrza/debimetrem

Jeśli wymieniłeś MAF (zakładam że oryginał), a żaden kabelek w jego wtyczce nie jest przetarty, to masz dziurę w jakimś przewodzie powietrznym. Sprawdź wszystkie rurki od filtra powietrza do kolektora dolotowego (rezonator powietrza też). Zwróć uwagę na wejście odmy w dolot.
Na wskazania MAF ma też wpływ EGR. Zapieczony EGR w położeniu "otwarty" jest takim dziurawym dolotem, lewym powietrzem. Przy dodaniu gazu powinien się zamykać.
Sprawdź (MES, AlfaOBD w darmowych wersjach) w czasie jazdy czy EGR działa.

Amortyzatory
Powrót