• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Turbina (dźwięki z turbo, gwizdanie)

• Autor wątku Autor wątku tylki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja po przesiadce z Audi i Forda wyraźnie słyszę jak Alfons sobie pogwizduje na zimno. Nie było tego ani w klekotach z rodziny tdi tak uwielbianych przez wszystkich ;) ani w peugotowsko-fordowskim mariażu w przypadku tdci/hdi, stąd moje odchyłki w temacie gwizdania (plus to, że moje auta służyły do pracy, więc rekordowo tdi w jednym roku zrobił 120 tys. km. i spędziłem w nim naprawdę dużo czasu na słuchaniu różnych dźwięków). amen.

Ostatnia edycja:
BTW nie uważam, żeby rozsądnie było wgrywać nowe oprogramowanie ECU w aucie po chip-tuningu. Może okazać się, że podczas tej operacji przywrócone (nadpisane) zostaną mapy wtrysku, doładowania itd. Tak mi podpowiada moja intuicja.
Aktualizacja software centralki to nic innego jak wgranie nowej mapy, wtedy powrócą wszystkie ustawienia fabryczne. W tym wypadku trzeba jechać do tunera ponownie ;)
W ADF Wrocław za taką aktualizację chcieli 190 zł. Pod warunkiem, że takowa występuje. A warto wiedzieć, że występuje kilka typów centralek i nie wszystkie posiadają dostępne aktualizacje (ja np. taką mam - ostatnia aktualizacja w 2007 dotyczyła pracy z DPF; a poza tym wszystko ma pracować idealnie :) ).

Czyli, robie aktualizację, ale po programie ona i tak jest "nadpisywana" ?
Czyli nie ma sensu aktualizacji?

Moja alfa dymiła i po czipie i przed żadnej różnicy w odpalaniu. Turbo mam regenerowane - przed regeneracją nie było słychać wcale było tylko kupe oleju, po regeneracji turbo słyszę na zimnym silniku, a moją alfe widzieli już naprawdę niejedni mechanicy i śmieją się tylko zemnie że marudze... dramat :D sprawdzałem kompresje na cylindrach, korekty wtrysków, wymienione końcówki wtrysków, mam wyłączony i zaślepiony egr, dpf wywalony i odłączony został mi tylko jeszcze kolektor ssący do sprawdzenia (co będę robił w przyszły czwartek) bo dużo osób mówi że to może to jest powodem puszczania bąka przy odpaleniu. Dużą poprawę w kulturze odpalenia na zimnym silniku mam poprzez kilkukrotne podgrzanie świec więc po kolektorze ssącym wymienię świece i błagam boga i wszystkich świętych aby to coś dało bo narazie kupa kasy wsadzona w auto a efektu brak :)

oby się okazało, że to będzie kolektor :) bo jak się okaże że dalej nic to chyba pojadę do tego cinka czy kogoś innego z forum których tak tu zachwalają i niech ratują mnie od siwizny i bankructwa :D

Po usunięciu klap znika dymienie na biało przy porannym rozruchu. Wyczytałem to na forum i później potwierdziłem w praktyce u siebie.

U mnie dymienie poranne zniknęło po zmianie oprogramowania i wyczyszczeniu kolektora więc myślę, że sama obecność klapek nie musi być jedynym wyznacznikiem dymienia. Pzdr.

Raczej nie obecność klap, ale nieszczelność w kolektorze powoduje występowanie dymka.

u mnie alfa 2.4 i dzwiek turbiny przypomina bardziej szum niz gwizd. To raczej nie jest normalne tak?

Mi też szumi, ale dość delikatnie, silnik zagłusza, ale slychać ją np. przy nagłym zejściu z obrotów jak np. z 3000 wcisnę nagle sprzęgło to słychać takie fajne puff sprężarki ;)

No to może teraz ja.Najpierw się przedstawię bo chyba to będzie pierwszy mój post choć czytam od jakiegoś czasu forum,
Alfę kupiłem 2 tyg , temu a na ten temat natrafiłem przypadkiem-czysta ciekawość.
Więc witam wszystkich serdecznie . A teraz do rzeczy ,czytając ten wątek nachodzi mnie taka myśl.

Otóż poprzedni właściciel wymienił kolektor dolotowy na nowy bez wad (nawet nie wiem po czym poznać że to taki jak potrzeba),wycięty DPF i teraz najlepsze .-wymieniony nowy zawór EGR (mam na to papier ,jeszcze 11 miesięcy na gw).Jak to powinno być przy wyciętym DPF-ie ,czytam że jak go nie ma to sie pozbywa też EGR-a. a tu proszę ja PODOBNO mam inaczej.Pisze że podobno bo mam tak zapracowane ostatnie tygodnie że nie mam kiedy się po d...ie podrapać a co dopiero przy aucie pozaglądać.
Samochód ładnie ciągnie, turbo słychać a jakże ale na tyle co się znam to tylko pomrukuje ,moim skromnym nic nieznaczącym zdaniem cacy się kręci,może troszkę po nagrzaniu ciszej ale nie wiele ,nie dymi nie puszcza bąka ani białego ani czarnego nawet porannym rozruchu.Zastanawia mnie tylko to połączenie -brak DPF-a i nowy EGR.
Silnik 1.9 150KM,przebieg hmmmm podobno 190 kilo ha ha ,podobno.

Ostatnia edycja:
EGR można zaślepić, aby ograniczyć dymienie oraz zabrudzenie kolektora dolotowego. Jak wygląda ten kolektor bez wad? Część "dolotowa" jest plastikowa? Zakładanie nowego kolektora z klapami i działający EGR to nie jest rozsądne rozwiązanie.

Czy wiesz może przy jakim przebiegu wymieniał kolektor? Ważne czy ma klapy czy nie ma. Ja na konfiguracji brak dpf i nowy EGR przejechałem 50 tys km i wszystko gra. Ważne jest to jeżeli EGR działa i są klapy to kontrolować stan zabrudzenia kolektora, żeby kalpy się nie zablokowały.

Nie trzeba wywalać EGRa po wywaleniu DPFa. Jak klap nie masz to od biedy możesz go tak zostawić :) Ale i tak pewnie zacznie ci się przycinać prędzej czy później :)

Powiem tak, dopiero dziś mogłem sobie pooglądać co kupiłem -dobre nie. A na poważnie to już ciemno i zerknąłem tylko na kolektor i jakby plastikowy a czy ma klapy to nie wiem jak to poznać, jakieś cięgno poruszające od tyłu powinno być jeśli są tak?
Jak one się dzielą ? Na całe plastikowe ,całe met, może połączone które lepsze które mają klapy a które nie .No może starczy tych pytań bo mi się dostanie.
Ps. kto w okolicy Siedlec ewentualnie ogarnia te autka programowo ,pytam na zapas i widzę że sporo przede mną czytania .Do tej pory były ople i TECH 2 do diagnozy a o AR nic nie wiem ,czym diagnozować skąd ew, schematy itp.

Amortyzatory
Powrót