Aj te klapy. Ja mam 170 kkm pewnego przebiegu. Auto serwisowane w Pl. Panowie z serwisu mówią ze problem klap dotyczy tylko silników 2,4 i jak tu dyskutować.
Mój mechanik twierdził, że TRW to super zamiennik górnych wahaczy w 159. Dopóki nie musiał mi ich gwarancyjnie wymieniać u mnie po pół roku. I potem już nikomu nie sprzedawał TRW do 159, bo szkoda mu było kasy.
Podobnie jest z plastikowym kolektorem ssącym w 1.9 16v. Dopóki mechanik nie zobaczy kilku silników z wpadniętą klapką to będzie twierdził, że problem nie występuje – podobnie się pisało tutaj na forum 3-4 lat temu. BTW w 2.4 problem jest inny – tam nie wpadają klapki, tylko pada uszczelnienie osi klap wirowych. To też jest szkodliwe dla silnika, ale nie uszkadza go totalnie. Co najwyżej DPF i głowice, ale to tylko w ekstremalnych przypadkach.
Inna sprawa – piszesz, że mechanik twierdzi, że problem kolektora nie występuje. A co będzie jak przyjedziesz do niego za pół roku z wpadniętą do cylindra i do turbo klapką? I trzeba będzie wymienić cylindry, tłoki, pierścienie, głowicę i turbosprężarkę? Pewnie to Ty będziesz płacił, a mechanik będzie zarabiał, a nie odwrotnie.
Mój mechanik też grymasił na żądanie usunięcia klap wirowych, twierdził, że samochód będzie źle chodził, będzie miał mniejszą moc i inne niestworzone historie. Ale ostatecznie zrobił to co żądałem, auto jeździ wreszcie bez problemów i żadne z opowieści mechanika się nie sprawdziły.