Tonale - jaka jest naprawdę?

Wymiana rozrządu w aso Poznań 11tyś.Mam nalatane 45tyś i 2,5 roku gwarancji , więc na razie śpię spokojnie.

Czekaj, to znaczy że wymieniałeś rozrząd czy podajesz info że tyle kosztuje wymiana?

Ja niedawno jeździłem Tonale PHEV (szukam czegoś z prądem o ile będzie to miało sens). Ogólnie wrażenia ok, ale samochód demko jest z 2023, może to ma znaczenie. W każdym razie w czasie jazdy zwisł ekran informacji o PHEV :D Nie wiem czy hardwarowo się coś tam zmieniło od 2023 roku, może brakuje jakiejś aktualizacji.
Ogólnie dla kierowcy spoko (choć to nie Giulia). Natomiast co mnie odstraszyło jak na razie to kanapa z tyłu - strasznie pionowe oparcie, jakby siedzieć na ławce. Ja nie mogłem tam za długo wytrzymać. Giulia wygodniejsza z tyłu. Żona za to mówiła, że bez szału, ale ok.
Natomiast dają w miarę dobrą cenę za to demko, więc ciągle rozważamy.

Może demo nie akutalizowali w maju 2024 z USB to teraz nie pobiera samo aktualizacji. Można sprawdzić firmare w radiu jakbyś miał, te co się nie aktualizują to wersje typu Sxx-xx i niższe niż T27-33, z USB była T27-52 i ona nam się 2x aktualizowała sama teraz jest U37-23. Do tego muszą wgrać aktualizację ekranu i licznika najpierw - idzie w pakiecie . Oczyweiście na takin demo to i więcej aktu może wisieć niezrobionych - trzeba dopilnować jakbyś brał a i sprawdzić też do podjęcia decyzji. Raczej softwarowo stabilne auto - tylko ten głupi algorym IBSa i niegrzejące szyby/lusterka o których już niektórzy przebąkują (w naszej Tonale jeszcze nie wystąpiło).

Ostatnia edycja:
Z moją też wszystko ok - do tej pory żadnej awarii nie było. Rocznik 2022, przebieg 82500.

Na gwarancji jeszcze 2 lata więc na razie na spokojnie :)

super. z ciekawości jak styl jeżdżenia, jakie odcinki głównie od zimnego startu do parkowania, czy olej zmieniasz jak w książce czy częściej?

Olej jak w książce, odcinki różne - głównie ok. 30km w tą i z powrotem, ale też krótsze do przedszkola (2,5km). Czasami trasa 150km (raz na miesiąc).
Jeżdżę po okolicy na N, a w trasie zmieniam na D.

W ASO przy przeglądzie wspominali mi, że MHEV 160 rzadko do nich trafia z czymkolwiek, za to MHEV 130 już tak. Pytałem o różnice, ale nie potrafili wskazać co dokładnie jest powodem - różne rzeczy.

tylko ten głupi algorym IBSa i niegrzejące szyby/lusterka o których już niektórzy przebąkują (w naszej Tonale jeszcze nie wystąpiło).

W PHEVie tego nie ma - ja nie odnotowałem żadnych problemów z szybą i lusterkami. Ładowanie aku 12V jest z przetwornicy z akumulatora HV - pewnie to jest przyczyną braku problemów.

Swoją drogą czy ten 1.3 z PHEVa też ma problem z łańcuchem? Niby też "FireFly"...

Co do samego auta - jest całkiem OK. Jakościowo Giulia/Stelvio to nie jest ale jest lepsza od 159 w moim odczuciu.
Jedyna rzecz, która jest naprawdę męcząca w porównaniu do 159 TBi to "karton mleka" jako pojemność baku... Wiem, wiem... nie po to PHEVy są żeby nimi jeździć na benzynie ;), ale jednak ja tym muszę również jeździć długie trasy, a TBi z przebiegiem 350kkm już się trochę jednak boję...

Ostatnia edycja:
1.3 ma całkiem inny rozrząd, podobno nie ma problemów. tylko 1.5 (jakieś Jeepy, Tipo, 500x i Tonale MHEV)

W ASO przy przeglądzie wspominali mi, że MHEV 160 rzadko do nich trafia z czymkolwiek, za to MHEV 130 już tak. Pytałem o różnice, ale nie potrafili wskazać co dokładnie jest powodem - różne rzeczy.

Ciekawe,bo auta różnią się tylko turbiną.

W przyszłym tygodniu odbieram Intense i poczytałem trochę Waszych postów i co do tego łańcucha to faktycznie dzisiaj mi też potwierdzili w serwisie. Ponoć się nie wyciąga tylko potrafi przeskoczyć. Mówią, że to wina hybrydy i żeby jeździć w trybie D to nie powinno być problemów.

Tylko. Ze nie kupuje sie takiego auta aby nie uzywac wiekszosci opcji. A dwa-w Trybie D skrzynia bardzo przeciąga biegi, jest wtedy glosno, szaroie itp.

Znając życie, żona nie będzie przełączała w tryb D :D Wsiądzie, zapnie pasy, albo i nie, i pojedzie przed siebie.
A tak serio, to ciekawe że temat jest znany w serwisie. Jak tylko spytałem, to od razu było potwierdzenie. Czyli się zdarza. Mam nadzieję, że nie będzie to taki problem ja z silnikami pure tech

A dwa-w Trybie D skrzynia bardzo przeciąga biegi,
Ja użytkuje samochód tylko w trybie D i powiem szczerze tryb N to porażka. Tak się nie da jeździć i jeszcze to żeglowanie. W imię ekologi. Chyba żart.

A tak na marginesie z innej beczki. Czy u Was jak jest chłodno to na dziurawych drogach też odzywają się plastiki w środku. U mnie jest jakieś takie pykanie. Trudno to określić.

Ostatnia edycja:
Potwierdzasz ale co jazdę na D czy stukanie plastików?

Stukanie plastików,mi N pasuje a w D irytuje mnie podbijanie obrotów przy redukcji w dół.

To podbijanie biegów przy zwalnianiu w trybie D przypomina nieumiejetne hamowanie silnikiem przez kursanta na kursie prawa jazdy :rolleyes:

Co do plastików. Zrobiło się chłodniej i trzeszczy wszystko. Nawet przy niskich tonach z radia.
To irytuje tym bardziej, że HK gra fajnie a odechciewa się słuchać muzyki :edziamaruda:

Nie no tak u mnie to nie skrzypi,jak zimno słychać pojedyncze stuki ustające z nagrzaniem się wnętrza.

Amortyzatory
Powrót