michuw81
Nowy
- Auto
- Była: 156SW 2002, 159SW 2.0 170 Ti 2011. Jest: Clio 1.6 E-Tech Alpine 2024
A leasing to u nas w zasadzie raty, tylko firmowe, zazwyczaj opłaca się wykupić samochód na koniec. Oczywiście nie musi tak być, ale podejrzewam, ze tak działa duża większość leasingów JDG i małych firm.
Jak wspolniałem mieszkam w Wiekiej Brytanii, i leasing w UK dla osoby fizycznej to PCP (Personal Purchase Contract) który już z góry zakłada coś czego nienawidzę - ogranczenie przebiegu i dopłacanie za każdą milę powyżej przebiegu w umowie. Ale biorąć to na bok. PCP oprocentowanie w Stelantis UK to 11.90% gdzie pożyczkę konsumencką z mojego banku mam na 6.2%. To praktycznie połowę taniej, A moge spłacić pożyczkę kiedy chcę, jak i dobrać wyższą kwotę. W PCP muszę trzymać się planu, i po 49 miesiącach zdecydować czy odsprzedaję auto do Stelantisa, czy wykupić je dość kosztownie. Do tego dająć moje obecne auto w rozlieczenie, jestem w stanie zapłacić różnicę kartą kredytową która daje mi dodatową ochronę (nie jest to charge back - lecz specyficzne prawo w UK przy płatnosciach kartą kredytową - Sekcja 75 + dostanę cash back od kwoty tranzakcji) a spłacająć kartę pożyczką

Tu przykład.
No tylko że Tonale MHEV może zaskoczyć potem przeskakującym łańcuchem rozrządu i naprawą za 10k jeśli po gwarancji (choć 2.0 MA multiairem przy 100-150tys km).
Widziałem twoje posty na anglojezycznych forach. Mój seriws od Alfy też o tym wspominał, że jakieś historie się przewijały, ale osobiście się z tym nie spotkali. Mi też nie udało się znaleść więcej na ten temat aby w UK ktoś miał z tym problem na chwilę obecną. Zapewne wynika to jeszcze ze zbyt niskich przebiegów. I tu właśnie Sekcja 75 prawa w UK z kart kredytowych się przydaje. Gdyż gwarancja / odpowiedzialność sięga do 6 lat od kupna.
Można gdzieś więcej się na temat tego problemu doczytać? Są jakieś oficjalne informacje ze Stelantisa, lub sytuacje gdzie Stelantis wziął na siebie odpowidzialność by wymienić i naprawić łańcuch?
Ostatnia edycja: