• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tonale - jaka jest naprawdę?

A leasing to u nas w zasadzie raty, tylko firmowe, zazwyczaj opłaca się wykupić samochód na koniec. Oczywiście nie musi tak być, ale podejrzewam, ze tak działa duża większość leasingów JDG i małych firm.

Jak wspolniałem mieszkam w Wiekiej Brytanii, i leasing w UK dla osoby fizycznej to PCP (Personal Purchase Contract) który już z góry zakłada coś czego nienawidzę - ogranczenie przebiegu i dopłacanie za każdą milę powyżej przebiegu w umowie. Ale biorąć to na bok. PCP oprocentowanie w Stelantis UK to 11.90% gdzie pożyczkę konsumencką z mojego banku mam na 6.2%. To praktycznie połowę taniej, A moge spłacić pożyczkę kiedy chcę, jak i dobrać wyższą kwotę. W PCP muszę trzymać się planu, i po 49 miesiącach zdecydować czy odsprzedaję auto do Stelantisa, czy wykupić je dość kosztownie. Do tego dająć moje obecne auto w rozlieczenie, jestem w stanie zapłacić różnicę kartą kredytową która daje mi dodatową ochronę (nie jest to charge back - lecz specyficzne prawo w UK przy płatnosciach kartą kredytową - Sekcja 75 + dostanę cash back od kwoty tranzakcji) a spłacająć kartę pożyczką :) Przy nowych autach, PCP to inny temat, i inne oprocentowanie. Natomiasy ja chce Tributo Italiano które jako nowe już nie występuje.

Untitled.jpg
Tu przykład.

No tylko że Tonale MHEV może zaskoczyć potem przeskakującym łańcuchem rozrządu i naprawą za 10k jeśli po gwarancji (choć 2.0 MA multiairem przy 100-150tys km).

Widziałem twoje posty na anglojezycznych forach. Mój seriws od Alfy też o tym wspominał, że jakieś historie się przewijały, ale osobiście się z tym nie spotkali. Mi też nie udało się znaleść więcej na ten temat aby w UK ktoś miał z tym problem na chwilę obecną. Zapewne wynika to jeszcze ze zbyt niskich przebiegów. I tu właśnie Sekcja 75 prawa w UK z kart kredytowych się przydaje. Gdyż gwarancja / odpowiedzialność sięga do 6 lat od kupna.
Można gdzieś więcej się na temat tego problemu doczytać? Są jakieś oficjalne informacje ze Stelantisa, lub sytuacje gdzie Stelantis wziął na siebie odpowidzialność by wymienić i naprawić łańcuch?

Ostatnia edycja:
@epsonix Na szczęście :D większość tonalek łapie się na pierwszy łańcuch gwarancyjnie bo niestety rekordziści potrafią mieć błędy z faz już po 20-30kkm :D, a po gwarancji sprzedaż samochodu.

Ostatnia edycja:
No i nie chwal tak julki/stelvio bo też lubi zaskoczyć oprócz multiaira, wyciekiem spod pokrywy rozrządu, która w większości przypadków ma fabrycznie zbyt mało nałożonego silikonu z prawej strony. No i lubi zaskoczyć zwłaszcza po gwarancji :D gdzie są to koszta mniej więcej 6-7k bo za samą robotę masz piątkę.

- - - Updated - - -

I spokojnie jeśli pytasz o wersję po trzecim lifcie (MY23) i czy to poprawili, to oczywiście, że nie, tylko cieknie z innej strony w innym miejscu ;)

Widziałem twoje posty na anglojezycznych forach. Mój seriws od Alfy też o tym wspominał, że jakieś historie się przewijały, ale osobiście się z tym nie spotkali. Mi też nie udało się znaleść więcej na ten temat aby w UK ktoś miał z tym problem na chwilę obecną. Zapewne wynika to jeszcze ze zbyt niskich przebiegów. I tu właśnie Sekcja 75 prawa w UK z kart kredytowych się przydaje. Gdyż gwarancja / odpowiedzialność sięga do 6 lat od kupna.
Można gdzieś więcej się na temat tego problemu doczytać? Są jakieś oficjalne informacje ze Stelantisa, lub sytuacje gdzie Stelantis wziął na siebie odpowidzialność by wymienić i naprawić łańcuch?
Oficjalnego service newsa/kampanii/builetynu technicznego czy TeSeO na to nie ma. Pisałem kilka tygodnii temu z Alfa Customer Care, nic nie wiedzą, coś niby mieli wyżej dopytywać po czym wrócili bez niczego tylko uspokajając że na pewno wezmą odpowiedzialność... tak, już to widziałem na grupie FB ktoś miał auto stockowe zarejestrowane przez dealera wcześniej i jak to bywa przy wydawaniu auta mu zresetowali przegląd, więc przyjechał na pierwszy parę mcy później niż powinien (nie wiedział), i już nie ma gwarancji a właśnie problem z rozrządem się pojawił. zaproponowali naprawę odpłatną ok 10tys...

Mam pomysł na petycję online międzynarodową w tej sprawie aby Stellantis się ustosunkował do problemu, rozpropagować ją na forach/grupach różnych Tonale/500X/Compas/Tipo i jakie tam jeszcze mają te silniki i presją setek/tys ludzi + poinformować różne motoryzacyjne media i wymagać od Stellantisa zajęcia oficjalnego stanowiska w sprawie i deklaracji jak będą też po gwarancji do problemu podchodzili, oraz zrobią poprawione rozwiązanie które na przyszłość załatwi temat raz a dobrze. Tylko na to trzeba mieć czas (petycja to pikuś, chodzi o szukanie/rejestrowanie się na różnych grupach, pewnie kontakt z adminami żeby przy 0 postów zakładać wątek, pisać do mediów) - na to nie mam obecnie w ogóle czasu niestety.

@epsonix Na szczęście :D większość tonalek łapie się na pierwszy łańcuch gwarancyjnie bo niestety rekordziści potrafią mieć błędy z faz już po 20-30kkm :D, a po gwarancji sprzedaż samochodu.

z wadą o której będzie więcej/głośniej z czasem samochód będzie słabo sprzedawalny/za niższą cenę. poza tym żonie pasuje tonalka, jak kupuje nowe auto żonie to jeździ sobie 10 lat i tak bym też chciał aby było tym razem.

No i nie chwal tak julki/stelvio bo też lubi zaskoczyć oprócz multiaira, wyciekiem spod pokrywy rozrządu, która w większości przypadków ma fabrycznie zbyt mało nałożonego silikonu z prawej strony. No i lubi zaskoczyć zwłaszcza po gwarancji :D gdzie są to koszta mniej więcej 6-7k bo za samą robotę masz piątkę.

- - - Updated - - -

I spokojnie jeśli pytasz o wersję po trzecim lifcie (MY23) i czy to poprawili, to oczywiście, że nie, tylko cieknie z innej strony w innym miejscu ;)

tyle lat jestem na wielu grupach/forach giulii/stelvio i pierwszy raz słyszę o jakis wyciekach spod pokrywy rozrządu - na pewno nie jest to popularny problem. inne problemy są drobne, typu wycieki z odpowietrzników chłodzenia czy przy turbo olej lub płyn chłodniczy, wycieki ze sprysków reflektorów i wycieki z chłodnicy. ale nie z silnika o czym piszesz.

Ja się przesiadłem ze 159 na Mazdę CX30. Różnica w cenie między Mazdą a Tonale to jakieś 50 tyś. zł Bardzo dobrze wyposażona Mazda 150 tyś. Tonale blisko 200 tyś.

Amortyzatory
Powrót