tłumik dual 147

Auto
147 TI '08r
Witajcie,
chciałbym w aucie zrobić 2 koncówki wydechów w zwiazku ,że w zderzaku jest taka opcja,nie chodzi mi o podwójną końcówkę,
nie znalzłem nic przez wyszukiware, ma ktoś pomysł jak to zrobić i nie wybulic 2000pln??
Dzięki za każdy pomysł:o

Pewinien wypowiedziec sie Kuba.... On wie jak zrobic dual i nie wydac 2000zl - wie jak wydac znacznie wiecej :)

A tak na powaznie musialbys sie zglosic do firmy ktora robi tlumiki na zamowienie. Rozmawialem kiedys o takim tlumiku z gosciem z proexa ale na tym forum juz zdazyli podpasc od tego czasu.

Czytałem właśnie o proexie tutaj ,takze dzięki;) a jakiś chałupnik pospawałby to? tyle ,że pytanie ile to wytrzyma zanimnie pordzewieje;/

albo wywalić ostatni tłumik i zrobić przelotowa rurę wtedy sobie możesz zrobić podwójną końcówkę jaka chcesz :)

Witajcie,

chciałbym w aucie zrobić 2 koncówki wydechów w zwiazku ,że w zderzaku jest taka opcja,nie chodzi mi o podwójną końcówkę,
nie znalzłem nic przez wyszukiware, ma ktoś pomysł jak to zrobić i nie wybulic 2000pln??
Dzięki za każdy pomysł:o

Dobry wydech kosztuje, jak chcesz wydać mało a swój samochód traktujesz jak "czesiek swojego golfa" to kup 2x puszka po Tyskie czy innym syfie i masz "mega wydech" ;)

Ale jak dbasz o samochód i cenisz sobie święty spokój z tematem to pozostaje ci:
Dedykowany tlumik do twojego modelu silnika Novitec, Remus, Sebring i Ragazzon znajdz sobie dystrybutorów na Polskę i poproś o ceny.

PS.Ragazzon powinien wyjść najtaniej.

Dobry wydech kosztuje, jak chcesz wydać mało a swój samochód traktujesz jak "czesiek swojego golfa" to kup 2x puszka po Tyskie czy innym syfie i masz "mega wydech" ;)

Ale jak dbasz o samochód i cenisz sobie święty spokój z tematem to pozostaje ci:
Dedykowany tlumik do twojego modelu silnika Novitec, Remus, Sebring i Ragazzon znajdz sobie dystrybutorów na Polskę i poproś o ceny.

PS.Ragazzon powinien wyjść najtaniej.

Witam
Niekoniecznie trzeba kupować układ wydechowy renomowanej firmy aby był dobry efekt.
Wystarczy odpowiedni sprzęt trochę wyobraźni i zdolności i koledze chyba o to chodziło czy po prostu ktoś samodzielnie zrobił coś co wygląda efektownie a kupić gotowy układ to każdy potrafi.
A co do puszek od piwa to wydaje mi się że takie podpowiedzi nie są na odpowiednim poziomie do tego forum.
Pozdrawiam

Zawsze się taki czesiek abo cześka kolega trafi, który będzie te swoje patenty przedstawiał.

Taki dodatkowy element wydechu powinien wychodzić z tyłu puszki. Jak na foto:

SUPERSPRINT_-_Wydech_-_Alfa_Romeo_147_GTA_3_2i_V6_250_Hp_lsquo_02_-_gt_0244.jpg

Albo z boku:

216.jpg

Wspominany wcześniej Ragazzon:

217.jpg

drifter- o to mi chodzilo mniej więcej jeśli to nie bedzie jakoś buczeć to chyba by MITO pasowało:cool:,
thomson-dokładnie:beer:,
alfaowner- no coment z tmi puszkami, nie rozumiem co oznacza czesiek golfa i o ktorej generacji ewentualnie mowa;),obczaje ragazona ale maciey słusznie zauważył ,że cena i tak nie bardzo.Jeśli ktoś mi coś takiego zrobi i nie będzie to buczeć jak Mugen to widze najlepsza i chyba jedyną opcje;] nie chce wsadzać zbytnio kasy w silnik 1.6 i robić jakiegoś bolidu ale jako dodatek smaczek czemu nie( nie mam zaślepek w dolnej części zderzaka dlatego myśle o czymś takim).:big_boss:

Tak czy siak trzeba poszukać firmę robiącą tłumiki i zagadać żeby to wyjście wstawili w odpowiednim miejscu a później to już tylko kilka rurek kolanek i końcówki dobrać takie same i gotowe.

adriano1987 - po to są robione tłumiki dedykowane w poważnych firmach do danego rodzaju silnika i marki aby tłumik był efektywny a nie tylko efektowny :rolleyes:

Oczywiście mówimy o takich tłumikach gdzie normy produkcji są surowo zachowane i kolega jak się przejedzie do sąsiadów z za naszej granicy to nie dostanie mandatu za "ustrojstwo pierdząco -buczące"

Dodatkowo jadąc gdzieś dalej niż do sklepu nie będzie czuł się jakby ktoś uderzył go tępym narzędziem w głowę, a tak się można czuć po przejechaniu np. 300km z jakąś rynną spawaną przy zderzaku. :)

Czesiek i puszki + golf to syndrom polskiej zgrozy wiejskiego tunningu w mojej definicji widzianej na codzień na drogach.

PS. A co wy chcecie od Mugena ? toż to nadworny tuner Hondy który ma ciekawe zabawki, szkoda że dla Alfy nie robią :(

Załączniki

• 50.0040.06.jpg
    50.0040.06.jpg
    18.2 KB · Wyświetleń: 867
Ostatnia edycja:
Wiem o co chodzi z Cześkiem ,ale chciałem zobaczyć twoja interpretacje tlumaczenia;) co do mugena to chodzi mi o to ,że spotkałem sie z mugenem kilka razy i jak dla mnie dzwiek jest zbyt intensywny i donośny.

Na "zachodzie" bardzo popularny temat co do tłumików DUAL czy DUPLEX w 147 itp.

Oczywiście nawet tam na 100% nie wszyscy zakładają Noviteca, Ragazzona itp. Sądzę że jest to mniejszość a większość jest "wydłubana" przez kogoś od wydechów. Oczywiście nikt się nie musi z tym zgadzać :)

Poza tym nie wszyscy (szczególnie w JTD) potrzebują coś MEGA efektywnego a jedynie polują na smaczki efektownie wyglądające. Ile ludzi tyle opinii.

W każdym bądź razie nie powinno się kogoś "skreślać" dlatego że woli zrobić wydech dual/duplex np. w firmie zajmującej się wydechami a nie kupuje wydech renomowanej marki za grubą kasę..

Całkiem niedawno rozpocząłem niemal identyczny temat tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/gt/75827-podwojny_wydech_gt.html
Nie zamierzam wydawać kupy kasy na Ragazzona, tylko podjechać do kilku tłumikarzy oblatanych w temacie i przedyskutuję własnoręczną przeróbkę, tj. wpinkę do puszki. Zobaczymy czy to możliwe. Na razie problem mam tylko z doborem takiej samej końcówki.

Amadi – ciężko rozpoznać firmę tłumika patrząc w tak małej rozdzielczości na zdjęcie z ozdobną końcówką wydechu.
Tłumiki dedykowane np. Supersprinta mają kilka różnych wariantów do jednego silnika.

Maciey – każdy robi co uważa za stosowne. Tłumik to nie tylko ozdobna końcówka to odpowiednie parametry osiągane tylko w warunkach produkcyjnych a to się wiąże z badaniami i testami. Często taki tłumik potrafi również przeżyć samochód bez konieczności wymiany.

W dieslu o tyle mniejsze ryzyko ,że "pierdziec" nie będzie tak jak ma to miejsce w benie...Ja też kombinuje w swojej 156 przerobić wydech na duplex:D...Co do wypowiedzi kolegów odnośnie markowych tłumiorów to zgadzam się ,że markowe są cośtam przeliczone itd. ale różnice na tylnym przelocie robionym przez superextra markową firme a np. KM za 200pln ( bo tyle dałem za nierdzewkę w polerze która po 3 latach nawet nalotu niema i łądnie brzęczy ) można odczuć na torze w aucie które ma cały wydech przebudowany itd. a nie w serii . Przecież przelot tylny tylko odelży silnik troszkę bo ma jeszcze kata i srodkowy nie??? Jedyny problem by nie zrobić jak wspomniałem z beny pierdziawki....Co do Mugen-ów to kupiłem żonie na debiut Bravo z takim ustrojstwem i o ile u kumpla w Hondzie nawet to brzęczy tak we fiacie porażka ( może własnie problem leży w prędkości obrotowej silnika a co za tym idzie wylotowej spalin )...Wracając do tematu to obczaj kilka rozwiązań budowy tłumików dostępnych na alledrogo ( gdzie co wspawane ) bo przelot to przelot - puszka z wygłuszeniem co by nie brzęczała i tyle..

- - - Updated - - -

A jak chcesz by było cicho to moim zdaniem najlepiej przerobić ori tłumik...Na mój rozum jak wyprowadzisz z tylnej częsci ( chodzi mi o najbliższą wylotowi spalin ) rurę na końcówkę 2 to nie pominiesz wtedy tłumika ( jako bebechów tłumiących ) i powinno być cicho...dsc08661.jpg

Panowie i Panie z tego co widzę, to zderzak w 147fl jest przystosowany do dwustronnego wydechu. Jak się ma sprawa z 147 przed fl? Czy trzeba wycinać kawałek zderzaka?

Amortyzatory
Powrót