termostat

yhy czyli kupowac BEHERA. o widze ze moderator jest z warszawy wiec chcialbym sie dowiedziec gdzie na terenie wawki mozna serwisowac Alfy oczywiscie w miare tanio:)
to moja pierwsza alfa i pierwszy diesel nawet nie wiem na co powinienem zwrocic uwage podczas eksploatacji.
byloby super jakby jakis spec zajzal w ten samochod i powiedzial mi jasno co powinienem przy nim zrobic.
moj mechanik z mojego rodzinnego miasta ma spore doswiadczenie ale nie wiem czy z alfami tez. chociaz z rozrzadem i kilkoma innymi rzeczami poradzil sobie bez problemu w jedno popoludnie.
czytalem o tym EGR i jeszcze wiele innych postow i nie wiem czy ja tez nie powinienem w te rzeczy zajzec bo moze sa brudne itp...

---------- Post dodany o godzinie 19:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:04 ----------

a odnosnie VERNETA to wyczytalem ze on otwiera sie o kilka st (88) pozniej niz powinien (83) albo sie myle.

... o widze ze moderator jest z warszawy wiec chcialbym sie dowiedziec gdzie na terenie wawki mozna serwisowac Alfy oczywiscie w miare tanio:)
...
Jak w samej Warszawie to pozostają tylko ASO - ja osobiście korzystam z Carserwisu na 1-go sierpnia, ale jak chcesz się trochę przejechać to zdecydowanie polecam tutaj:
http://www.pablogarage.pl/

witam dzisiaj dzwonilem do ASO alfy w warszawie "twardowski cos tam cos tam" i na 1-go stycznia. w tym pierwszym powiedzieli ze termostat + wymiana 620zl... a w drogim okolo 600zl...:(
jadac z pracy do domu zatrzymalem sie w sklepie z czesciami do fiatow i zapytalem ile kosztuje termostat. mily pan zapytal: na ile czujnikow jeden czy dwa?? hmmmmm nie mialem pojecia wiec pan zajzal pod maske mojej 156 i stwierdzil ze na jeden czujnik. przynosil kilka roznych aczkolwiek podobnych termostatow i po chwili "dopasowal" ten prawidlowy. byl to Vernet o symbolu 6826. cena 289zl... troche drogo i do tego jakos nie mam przekonania czy to faktycznie taki jakiego potrzebuje.
a temperatura dalej max 70st i nie rosnie. przez weekend nie bede nigdzie jezdzil ale podzwonie troche i w poniedzialek wymieniam felerna czesc.
pozdrawiam

Wymiana termostatu powinna się odbywać tylko po podpięciu komputera i odczytaniu rzeczywistej temperatury - jeśli ktoś robi to na podstawie wskaźnika kabinowego to ma za dużo pieniędzy.... W ASO też mają sklepy z częściami - mozna kupić i samemu wymienić

tak tylko ze samo podpiecie pod komputer kosztuje. ja chyba wymienie ten termostat sam i nie bede nikogo prosil. robilem to juz w kilku moich poprzednich autach wiec chyba sobie poradze. zreszta to jest czysto mechaniczna czesc.

Panowie a nie orientujecie się czy do mojej Belli 1.9 JTD 8V 115 2004 idzie termostat z jednym czujnikiem czy z dwoma??? Bo rozgladam sie na necie i dostaje sprzeczne informacje a w ASO chyba sami do końca nie wiedzą...:rolleyes:

Ha to jest cyrk - w ASO Ełk twierdzą, że z jednym czujnikiem w ASO Suwałki, że z dwoma (obydwa sprawdzane wg nr VIN) to się nadaje do TVN TURBO KAMERA :)

Witam kilka dni temu moja Alfa dostala nowy termostat przejechalem od wymiany juz prawie 1300km temp po kilkunastu minutach dochodzi do 90 st po czym cofa sie nieznacznie do jakis 87-88 st. wskaznik temp pokazuje dokladnie takie same wskazania co termometr zanurzony w cieczy chlodzacej w zbiorkiczku wyrownawczym. termostat kosztowal 270zl a wymiana 50zl:)
moj mechanik znalazl tez niewielkie pekniecie przewodu hmmmm nie wiem jakiego i wymienil to za free. po raz kolejny koles od aut w moim rodzimym miescie spisal sie na medal. wole przyjechac do niego z warszawy gdzie obecnie mieszkam i zaplacic 1/3 ceny za robocizne.
jakby ktos mieszkal w miare nie daleko Szczebrzeszyna (woj lubelskie, obok zamoscia) to polecam ten warsztat. (info u mnie)
pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót