• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

termostat

witam. ja mam u siebie alfę 156 z silnikiem 2.0 ts i ten sam problem z temperaturą, na mieście potrafi skoczyć do 90 stopni jednak na trasie tylko lekko ponad 50 (po zasłonięciu połowy chłodnicy kartonem około 60) więc mam rozumieć że muszę kupić nowy termostat? tymbardziej że zbliża się zima...

no dość długo się zastanawiałem co może być przyczyną a czytałem na forum że dla sond to minimum 70 stopni do optymalnej pracy, dzięki za info - w poniedziałek zamawiam:P

pytań ciąg dalszy (proszę o wyrozumiałość)

Zlokalizowałem już termostat, tzn wiem, gdzie jest zamontowany w bloku, ale tak mi na myśl przyszło - na czym jest montowany, tzn uszczelka, czy pasta uszczelniająca? Jeśli uszczelka, to czy przy zakupie termostatu jest ona w zestawie? Jeśli nie, to czy można użyć tej starej?
I drugie pytanie - sprawdziłem dzisiaj w jakiej kondycji jest mój płyn chłodniczy, okazało się, że temp, zamarzania wynosi -35*C, co jest wynikiem co najmniej przyzwoitym (jak na polskie warunki) w związku z tym szkoda mi go po prostu wylać... Czy jest jakaś możliwość by go po prostu spuścić? Czy np, w chłodnicy jest jakiś zawór? Może jest jakiś inny sposób na to by nie stracić go zbyt wiele?

alces1,
Z tego co pamietam wszystlko jest w kaplecie

Przemarzalnosc plynu chlodniczego to nie jedyny parametr swiadczacy o jego przydatnosci Mysle ze powinno sie go wymieniac chociaz raz na 4 lata a poza tym kosztuje grosze

Co do korka w chlodnicy to go nie ma

Dzięki za wszystkie porady i sugestie.
termostat zamówiony w intercars. Cena, to 127,26 PLN. W środę będę w Krakowie, to go odbiorę i pewnie jeszcze w środę uda mi się go zamontować. Oczywiście zdam relację, jakie efekty to przyniosło.
Wczoraj ponownie dokonałem testu temp. cieczy chłodzącej, rozbieżność pom. termometrami: tym w samochodzie i elektronicznym, którym sprawdzałem, to 1*C, a temp. podczas jazdy waha się w zakresie: 68-70*C więc to chyba zdecydowanie za mało... :?:

Właśnie odwiedziłem sklep motoryzacyjny w mojej miejscowości, co się okazało, termostat Vernet do mojej AR kosztuje tam 87,00zł czyli o 40zł mniej niż w intercars! (zdziercy). Do tego nie muszę po niego do Krakowa jechać, gdyż jutro będzie do odbioru i to przed południem...

Ceny w intercars mają różne, dostawy też;) ja zamowiłem o 9 a o 15 już miał być.Cena 120zl bez karty klienta.Uszczelnaicz w katalogu na stronie internetowej 26zł a w sklepie u nich ten sam 16zł. Może zależy od miejscowości:)

No to chwilka - oprócz samego termostatu jest jeszcze uszczelniacz, który nie znajduje się w jednym pudełku z termostatem?

alces1,
Kup juz ten termostat i go wymien bo sie tym zadreczysz :) Operacja prosta jak konstrukcja cepa a ty sie nad tym rozwodzisz 2 strony :D

tomkap, chodzilo chyba o uszczelniacz walka rozrzadu

alces1 napisał:
No to chwilka - oprócz samego termostatu jest jeszcze uszczelniacz, który nie znajduje się w jednym pudełku z termostatem?

tak :D

87 to cos dziwnie niska cena, dkładnie obejrzyj czy ma tyle wyjsc ile powinno

Hehe, mam nadzieję, że nie nadwyrężyłem Twojej cierpliwości. :>>> A co do sedna sprawy, dzisiaj go wymienię :)

Termostat wymieniony. Czas pracy: 1 godzina, przy okazji uzupełniłem płyn hamulcowy:)
Natomiast musiałem dolać około 2 litrów płynu chłodniczego, bo tyle wyciekło.
co do pracy termostatu: chyba wszystko jest OK, temp rośnie do około 88*C, następnie spada do około 72*C, po czym ponownie rośnie, by osiągnąć 88*C i znów spada. Jeździłem po górkach, więc może podczas normalnej jazdy w trasie ustabilizuje się na jakimś poziomie.

alces1,
U mnie tez tak na poczatku sie wahała ale po pewnym czasie się ustabilizowała

A tak na marginesie Pozadnie odpowietrzyles uklad chlodzenia ??

Heh...
Przyznam się, że wcale go nie odpowietrzałem... Zapomniałem o tym.
Jak narazie nie widzę żadnych niewłaściwych zachowań.
Nawiasem mówiąc nie wiem czym miałoby się objawiać zapowietrzenie układu chłodzenia.

OK - zaczalem podejrzewac od nowa ze moe jednak termostat do wymiany w zwiazku z tym dzisiaj jeszce raz przeprowadzilem test z termometrem.
PO dlugiej trasie zatrzymalem auto i natychmiatowo termometr do zbiorniczka wyrownawczego i oto co nastepuje:
Wskaznik w kabinie - milimetr ponad 70C - termometr w zbiorniczku 82.
W miare wzrostu temp (na postoju zaczelo rosnac) otrzymywalem coraz bardziej zblizone wyniki - np w kabinie mialem 90 - termometr 88 - wtedy zreszta sie wlaczyl wentylator.
I teraz pytania:
1. Jaka moze byc roznica temperatury cieczy pomiedzy zbiorniczkiem wyrownawczym a ukladem? Bo zakladajac ze bedzie to np plus 5 stopni to wychodziloby ze podczas gdy na wskazniku w kabinie mam 70 stopni - w ukladzie jest ok 87.
2. jaka powinna byc prawidlowa temperatura?
3 krotka pilka: zmieniac termostat czy nie?

Wszystkie komentarze mile widziane :)

Siekier napisał:
Jaka moze byc roznica temperatury cieczy pomiedzy zbiorniczkiem wyrownawczym a ukladem? Bo zakladajac ze bedzie to np plus 5 stopni to wychodziloby ze podczas gdy na wskazniku w kabinie mam 70 stopni - w ukladzie jest ok 87.
Najprawdopodobniej wskazówka troszkę krzywo została zamontowana i stąd to przekłamanie. :|?:

Siekier,

Wydaje mi sie ze twoj termostat nie domyka sie Dlatego podczas jazdy masz troche za niska temp a przy postoju od razu rosnie do prawidlowej U mnie tez tak bylo Podczas jazdy kolo 70 na postoju moment i 90 ( na wskazniku )

Z drugiej strony roznica miedzy 82 a 88 jest praktycznie zadna :/

Co do temp plynu w zbiorniczku i w ukladzie to moim zdaniem na 99 % jest taka sama

Jak cie to tak strasznie meczy to wymien ten termostat i po bolu To tylko 90 zl jesli uda ci sie odratowac stary plyn chlodniczy U mnie i u kolegi alces1, pomoglo

Szef napisał:
Jak cie to tak strasznie meczy to wymien ten termostat i po bolu To tylko 90 zl jesli uda ci sie odratowac stary plyn chlodniczy U mnie i u kolegi alces1, pomoglo

No meczy mnie - ale nie ze wzgledu na te 100 PLN tylko wlasnie na sam fakt czy to jest ok czy nie? Najbardziej mnie frapuje ta roznica pomiedzy termo a wskaznikiem... :?
Byc moze termo minimalnie nie domkniety - tak jak mowisz...
Jak by nie ylo niedogrzany silnik to wieksze zuzycia mechaniczne w silniku i chyba troche wieksze zuzycie paliwa ale moge sie mylic..

Amortyzatory
Powrót