• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Termostat - wymiana JTD 1.9 16V

karmal a powiedz czym się jeszcze objawia walnięty termostat? np. jak na trasie nie trzyma 90stopni tylko coś koło 80 to też wskazuje na walnięty termostat czy to normalne zachowanie wskaznika temperatury?

Dokładnie tym się to objawia :)) zawsze powinien trzymać 90stopni.

P.S Jutro na 7dmą rano jadę na wymianę. Koszt 40-50zł

Dobra Panowie i Panie ;)
Wymienili mi dziś termostat... przyglądałem się uważnie i następnym razem spokojnie można to samemu zrobić.
Trzeba wyjąć aku, wyjąć podstawę akumulatora wraz z kompem, wszystko porozpinać.
Demontować osłony pod silnikiem nie trzeba - wyciąga się rurki z temostatu i podstawić coś pod silnik - spłynie wszystko ( na samym końcu przez siteczko bądź rajstope wlać do zbiorniczka - część płynu zostanie na silniku więc na koniec woda ;) ).
Wymiana po odczepieniu rur dochodzących i wszystkich opasek.

Wkłada się nowy, rurki wszystkie w te same miejsca, podstawę akumulatora razem z kompem mocujemy jak było, akumulator....(żadnych błędów nie było - przekonałem się że spokojnie można odpinać aku) wlewamy płyn i odpowietrzamy układ:)
Są dwa odpowietrzniki - jeden blisko zbiorniczka wyrównawczego po prawej stronie a drugi przy prawym reflektorze ( ten od chłodnicy ).
Płynu w zbiorniczku będzie trochę więcej niż przed spuszczeniem.
po odpaleniu czekamy aż auto nabierze 90stopni, termostat zacznie swoją pracę. Płyn w zbiorniczku opadnie do mniej więcej takiego poziomu jak był początkowo.
Mechanior powiedział, abym dziś jak ostygnie silnik zobaczył stan i ewentualnie dolał.
Cały zabieg potrwał 1,5h. Zapłaciłem 50zł. Goście pierwszy raz robili 159 ;) bardzo uważnie i ostrożnie wszystkim się zajmowali. Woleli spojrzeć dwa razy, zastanowić się trzy niż coś na szybkiego :)

Wracając do domu bella trzyma 90stopni jak trzeba :)))

W wolnej chwili zrobię zaznaczę na zdjęciu gdzie są odpowietrzniki.

Witam, odnosnie termostatu... mialem usterke Belli (poki co stoi jeszcze nie zrobiona) podczas powrotu z meczu z Wroclawia, wyskoczyl komunikat "Excessive radiator fluid temperature, stop and switch off engine", temperatura silnika zatrzymala sie na 130 st, auto jedzie max 95 km/h, nie dziala podgrzewanie nadmuchu do kabiny, przy postoju po wstepnych ogledzinach >>> chlodnica w dotyku zimna jak lod, a waz doprowadzajacy goracy jak diabli... Czy to sa objawy uszkodzonego termostatu, ktory sie nie otwiera i wpuszcza w obieg cieczy z chlodnicy? Czy moze problem tkwi gdzie indziej? Hmm, z gory dzieki...

Stanalem na chwile na poboczu, pozniej musialem ruszyc, no i tak z 10 km zajechalem do Oławy, auto tam stoi teraz, jade w poniedzialek tam do mechanika, tylko musze sie mniej wiecej upewnic o co chodzi. Temperatura na wskazniku przy predkosci 80 km/h 130 stopni!! :/, a przy jezdzie 50-60 km/h skakala pomiedzy 90 a 100 stopni. Grzanie kabiny nie chodzilo w ogole....

Witam, właśnie jestem po wymianie termostatu w swojej 159, teraz temperaturę trzyma idealnie ale podczas wymian a mianowicie już w trakcie składania wszystkiego do kupy nie wsunąłem do końca wtyczki od czujnika temperatury (efekt wentylator cały czas chodził i mimo nagrzania silnika wskaźnik nic nie pokazywał) po paru minutach namysłu sprawdziłem wtyczkę, wsunąłem do końca i problemy znikły ale wywaliło mi jakiś błąd (podejrzewam że komputer nie wykrył czujnika temperatury i uznał go jako uszkodzonego)
Teraz pytanie czy żeby usunąć ten błąd muszę jechać do serwisu czy można to w jakiś inny sposób wyeliminować?

Pozdro

Alfa dziś wychodzi na to, że sama sie naprawiła ;) Błąd z komputera znikł ;) ;) ;)

Czy może być tak, że niesprawny termostat powoduje problemy z odpalaniem samochodu na zimnym silniku ? Pytam bo takowe mnie dotykają a termostat chyba mam walnięty, bo podczas jazdy (może nie po mieście ale na prostej drodze) temperatura nie trzyma się 90 stopni tylko schodzi w okolice 75-80.

też tak mam termostat otwiera się o 10 stopni za wcześnie ale w ASO powiedzieli mi, że tragedii nie ma i to jeszcze się na kwalifikuje na wymianę.

U siebie zauważyłem teraz jak temperatury spadły poniżej 0st że jak jadę 2pasmówką tak koło 90km/h to wskazówka troszke spadnie pod 90st tak na grubość wskazówki. Czy to by wskazywało na uszkodzenie termostatu?

Jeżeli Ci spada tylko na grubość wskazówki to w moim przekonaniu nie.

A rozgrzewanie? U mnie teraz jak jest w okolicach 0st to po 3 km rusza wskazówka, a u Was?

Czy może być tak, że niesprawny termostat powoduje problemy z odpalaniem samochodu na zimnym silniku ?
miałem odwrotnie w 156
ciepła nie paliła za pierwszym
zimna - od strzała

90% ludzi na forum powiedziałaby czujnik wału
wymiana termostatu wraz z czujnikiem temp cieczy pomogła

A rozgrzewanie? U mnie teraz jak jest w okolicach 0st to po 3 km rusza wskazówka, a u Was?

U mnie też gdzieś tak będzie 2-3km, a po jakiś 7-8 łapie 90*, jakoś długo, to mój pierwszy klekot, ale podobno tak mają te silniki tak mi mówił mój mechanik, nie ma się czym przejmować.
Ciekawe tylko jak będzie przy -20*. Dodam, że termostat wymieniłem.

Mam dokładnie tak samo - po 2-3 km rusza się wskazówka od wskaźnika temperatury, a po przejechaniu 7-8 km mam 90 stopni.

A powiedzcie mi czy ten sam problem miał ktoś z silnikiem 2,4 JTDM? U mnie 90 st. jest rzadko. Jak ostro przygazuje to tak ale i tak szybko spada. Na autostradzie przy szybkiej jeździe jest 80 st. Wydaje mi się, że jak kupiłem to dochodziło do 90 st. i tam się trzymało ale niestety tego nie pamiętam dokładnie. W ASO twierdzą, że te silniki tak mają i że termostat jest w porządku ale mam wątpliwości.

Amortyzatory
Powrót