• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Termostat TS, JTD

Potwierdzam, że wskaźnik kabinowy jest (może nie zawsze) ale często do d..y. Ja sam się borykałem z tym po wymianie na Verneta wskażnik kabinowy pokazywal umowne 70 st. po tym jak udało mi się podłączyć kompa to wyszło, że te 70 na wskażniku to 84 na kompie. A grzeje mi się przy obecnych temp. na zewnątrz po ok 6.5 km (max do 3 tyś obrotów) a więc szybko jak na JTD. wiadomo przy wlączonym ogrzewaniu trwa to dłużej ale to norma. Podobnie na trasie mi pokazuje 82 st. bo pęd powietrza troche chłodzi. Zastanawiam się tylko czy te 84 i 82 st to trochę nie za mało. Jak myślisz Maciek-156? Czy oryginał Behr-a by utrzymywal wyższą temperaturę?

ja wymienilem dzis na verneta razem z czujnikiem i lata jak tra lala :) 90 stopni i cieplutko w srodku. a mialem tak samo ze nawet po przejechaniu 30 km wskazowka nawet nie drgnela od temp.

Powiem Wam jeszcze coś takiego że u mnie np. przy 0*C jak jeżdżę po mieście nierozgrzanym silnikiem, tak się turlam od światła do światła że obrotomierz nawet się ponad 2000 obr. nie wychyli to nie ma opcji żeby było 90*C, trzyma się koło drugiej kreski i to wszystko.. Dopiero jak mu się troche przegoni to złapie 90*C.

no cos tanio, bo ja do swojej 1.9 115KM musze dac 2razy tyle ;p

A co powiecie na to, u mnie wskaznik prawie wcale nie dochodzi do 70. Ostatnio 300km w 1 dzien i ani razu nie przekroczylo umownych 70stopni
1.9JTD 115km

Wymiana??

no cos tanio, bo ja do swojej 1.9 115KM musze dac 2razy tyle ;p

A co powiecie na to, u mnie wskaznik prawie wcale nie dochodzi do 70. Ostatnio 300km w 1 dzien i ani razu nie przekroczylo umownych 70stopni
1.9JTD 115km

Wymiana??

Wysil sie troche i przewertuj kilka ostatnich stron. Najprosciej, najszybciej i najlepiej podpiąc pod kompa i sprawdzic kiedy sie otwiera. Ważną informacją jest też rocznik termostatu jak pracuje dobrze, gdyż ta druga kreska i jak to sobie ktos "wmówił" umowne 70 to jest ok. 80st.C tak wiec mając orginalny termo. mamy wszystko ok. Ale to już tyle razy było pisane...

kupiłam tą tanioche - vernet i działa rewelacyjnie, w końcu nastała ciepłość :) po 15 km - 90 st. i nagle widać po wskaźniku jak łapie sobie duży obiegi i teperaturka automatycznie spada do 80 st.

Witam.
1.9 JTD 8 V 115KM rocznik auta 2003 - ALfa Rome 147.
Ja się zastanawiam nad tym czy termostat mam w 100% sprawny, jak jest na dworze około 0 stopni to jak bym jechał do 2000 obrotów/ minutę to silnik nie osiągnie nigdy 90 stopni, utrzymuje tak 70-max 80 stopni, nagrzeje go tylko na drodzę szybkiego ruchu jak jadę powyżej 2000-2500 obr/min. Ale wystarczy zdjąć nogę z gazu i jechać delikatnie i znowu 70-80 stopni. Czy po wymianie termostatu szybciej się auto nagrzeje,wąż od termostatu do chłodnicy jest ciepły przy 70 stopniach od razu po odpaleniu silnika. Widać że termostat przepuszcza ale nie jest tragicznie, nie chciał bym wydać ponad 300 zł że z nowym może być poodobnie bo diesla ciężko zagrzać. Mam mondeo MK4 1.8 TDCI i jak latem dużo dłużej się nagrzewał - alfa szybciej to teraz w zimie na tym samym odcinku mondeo sie nagrzeje a alfa do max 70-80 stopni chyba że jak ma 70 stopni silnik to pocisnę. Co o tym sądzicie.
Pozdrawiam

Vernet działa dobrze ale krótko. Bardzo wielu użytkowników narzeka po pół roku, że auto znów się nie dogrzewa i przeprasza się z BEHRem pomimo, ze jest droższy. W tym konkretnym przypadku tanio nie znaczy dobrze.
Wyciągając termostat z oryginalnego opakowania masz w ręku Behra lub ostatnio Wahlera (niektóre modele 159) i są to moim zdaniem najlepsze produkty. Dobre termostaty robi tez EPS.

Witam.
Wymieniłem termostat na BEHR - w aucie także był BEHRA. Powiem wam że cięzko już go dostać tylko VERNET oraz EPS jakiś ( ceny ich 220-240 zł w sklepach ). Jakby ktoś chciał mam namiary na firmę oryginała BEHRA sprzedają za 220 zł normalnie kosztuje 300 zł - zajmują się tylko Alfami, Lancią i Fiatami. kilku znajomych już tam kupywało ten termostat u nich. Wymiana 100 zł.
Po wymianie trzyma jak skała minimalnie przed kreską 90 stopni i to stabilnie, jak po 15 km nie chciał się nagrzać tak teraz po 5 km już jest 90 stopni.
Taka mała rzecz a cieszy:)

ja zamontowalem niedawno Verneta do JTD 105KM i od razu lepiej, silnik sie dogrzewa, lepiej chodzi nawet. firmy gates nie widzialem ani nie slyszalem o niej takze nie moge Ci o niej nic powiedziec.
a co do temp otwierania sie termostatu to u mnie na starym termostacie jest napisane 88 stopni. jestem niemal pewny ze to oryginalny fabryczny termostat gdyz jest na nim napisane "MADE IN ITALY" oraz na wezykach byly fabryczne zaciski ktorych nie da sie uzyc drugi raz gdyz pekna przy odpinaniu (kto kiedys zagladal pod maske wie o co chodzi)

Opaski z tych węży da sie założyc drugi raz, tylko trzeba dysponowac takimi specjalnymi kleszczami. Dobre serwisy to mają. Nastepnie co moge powiedziec, to iż w zeszłym roku kupowałem termostat behr na którym było napisane równiez "made in italy" 88st.C.

ale z tego co sie orientuje to diesel lepiej pracuje i mniej spala gdy jest ok 88 stopni niz 83 (czyli ze w wyzszej) to nie wiem czy mial by sensotwieranie duzego obiegu w nizszej juz temperaturze. jesli sie myle prosze poprawic

ja u siebie własnie wymienilem termostat bo padl calkowicie i stary oznaczony był znaczkiem ricambri originali oraz posiadał fabryczne opaski na wezach, co wiecej słynna blacha od wymiennika ciepła była niezgwałcona, co nasuwa wniosek że albo stary termostat był jeszcze fabryczny albo było wymieniany w aso. ale najciekawsze jest to ze było na nim napisane 88stC. Tak sobie mysle że cała ta sprzeczka czy ma być 88 czy 78 stC nie ma juz sensu, bo termostatow 78st nie ma juz w obiegu i nawet w aso sa 88 wiec nie ma co bic piany. a i jeszcze jedno, u mnie wbres opiniom wielu uzytkowników wskażnik kabinowy do końca działał liniowo a jego wskazania pokrywały sie ze wskazaniami komputera.

a montował ktoś z was coś takiego - termostat gates? dobre to? czy lepiej kupić vernet (calorstat)?

Gates pakuje w swoje pudełka termostaty EPS więc jest to dobry produkt.
Z Vernetami bywają problemy po kilku miesiącach użytkowania. Może się okazać , ze teraz będzie OK ale w listopadzie może niedogrzewać.
Oczywiscie najlepszy produkt to Behr - oryginał dla Fiata.

Damian, w jakiej cenie oferujesz termostat do jtd 16v 150cv z 147?
Vernet mnie nie interesuje :)

Ja kupiłem wczoraj Verneta w inter cars. Dziś pomyślna rezerwacja miejsca w garażu u kumpla i jutro przekładka, mam nadzieję, że nic nie zsolę;P

Dzisiaj zamówiłem Gates. Jutro odbieram i montuję. Koszt termostatu 160,00 PLN

Amortyzatory
Powrót