Temperatura silnika.

Brzoza

Nowy
W okresie lata, jak i teraz gdy temperatury powietrza nie są najwyższe, moja alfka nagrzewa się tylko do temperatury niecałe 80 stopni, nieważne czy jeżdze w mieście robiąc niewielkie przebiegi, czy też jade po trasie. Wydaje mi się że odkąd ją posiadam, ani razu nie słyszałem żeby załączył się wentylator.
Czy z układem chłodzącym dzieje się coś niedobrego :?:
Przypominam silnik TD.
Pozdrawiam.

zostaw samochod na wolnych obrotach i zobacz czy sie wkoncu nagrzeje do tych 90 czy te znieco wiecej i sie wlaczy wentylator

jesli nie to wstaw nowy termostat, co tu wiecej gdybac :)

u mnie temp tez jest ponizej tej srodkowej (czy ktorejsc tam) kreski. jakies 2 mm pod... i z tego co czytalem to normalne.
wentylator wlacza sie dopiero jak stoje w korkach, nawet podczas upalow podczas po zwyklych droga sie nie wlacza...

zawsze moze odpalic samochod na parkingu i zobaczyc do jakiej temp sie rozgrzeje... normalnie wentylator powinnien sie wlaczyc jak temp dojdzie do 90 stopni.

w silnikach benzynowych czestym awariom ulega termostat... ale wtedy to juz w ogole dziwne rzeczy sie dzieja :) nei wiem jak to jest w dieslach..

u mnie też jest taka temperatura.... a jak stoje w korkach nio to słysze czasami jak sie załancza wentylatorek :D

Alfista napisał:
jesli nie to wstaw nowy termostat, co tu wiecej gdybac :)

No dobrze, a jak sie ma układ chłodzenia silnika do ogrzewania w samochodzie :?:
Chodzi mi o to że, dopóki termostat nie otworzy większego obiegu dopóty z ogrzewania (nawiewu) będzie leciało zimne powietrze :?:

Brzoza napisał:
Chodzi mi o to że, dopóki termostat nie otworzy większego obiegu dopóty z ogrzewania (nawiewu) będzie leciało zimne powietrze :?:
Termostat otwiera się przy ok 80/85 stopni czy to ma oznaczać że dopiero po 10 minutach jazdy będzie leciało ciepło z nawiewu :?: Moim zdaniem, choć mogę się mylić nagrzewnica jest podłączona do małego obiegu.

Włąsnie z tym jest lipa u mnie tez trzeba sie naczkeac rzeby cieplo dmuchało. wyglada to tak odpalam auto jade 12 km do pracy i gdzies podkoniec dmucha cieplym powietrzem

a wymyslilem taki sposob ze odpalam auto na pizamie ide sie szykowac do pracy auto w tym czasie podchodzi do 80 stop czasem nawet wiartak sie zalacza, nie wiem czasem czy to nie pompa wody do wymianyze na postoju tak temperatura podchodzi ale czytam ze to normalne ale jak wiatrak sie zapuszci to schlodzi spokojnie temp na silniku i wszytsko ok i wtedy mam odrazu fajny nadmuch i silink sie troche nagrzeje

webmaster007 napisał:
Włąsnie z tym jest lipa u mnie tez trzeba sie naczkeac rzeby cieplo dmuchało. wyglada to tak odpalam auto jade 12 km do pracy i gdzies podkoniec dmucha cieplym powietrzem

Dopiero po 12 km :?: :?: <szok>
Moja już po niecałych 3km zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem :)
Może spróbuj przysłonić sobie połowe chłodnicy, szybciej będzie się nagrzewała.

A moja na niskich obrotach to w ogole sie nie podnosi ta temperatura. Dopiero łaskawie jak sie ja przycisnie przez kilkanascie minut na 4-6k to wtedy cos drgnie :/

umnie tez nienagrzewa sie prawidlowo ale kawalek kartonika przed chlodnice i juz jest wszystko ok (tylko nie mozna calej chlodnicy zakryc)

rysiu145 napisał:
ale kawalek kartonika przed chlodnice i juz jest wszystko ok (tylko nie mozna calej chlodnicy zakryc)
To mnie właśnie zastanawia dlaczego się chłodnice zasłania. Z tego co czytałem do tej pory wynika że płyn w chłodnicy jest nie ogrzewany dopóki nie otworzy się termostat czyli jak już silnik będzie miał ok 80 stopni. Więc moim zdaniem zakrycie chłodnicy nic nie zmienia.

Konrad napisał:
A moja na niskich obrotach to w ogole sie nie podnosi ta temperatura.

Konrad wymień w końcu ten termostat, bo zaczne myśleć, że lubisz narzekać :wink:

U mnie mnie w 1.9 TD AR155 jest prawie caly czas 70 stopni C ale w koreczku wzrasta do ponad 90 i wlacza sie wentylatorek :) i go slysze :)

tadziq napisał:
U mnie mnie w 1.9 TD AR155 jest prawie caly czas 70 stopni C ale w koreczku wzrasta do ponad 90 i wlacza sie wentylatorek :) i go slysze :)

Masz corrado?? Jak miałem korka to nie mogłem sobie nigdy poradzić z temperaturą, często sie gotował oj często :?

maiki cieplo sie robi chyba jak jest termostat zamknieity, a nie otwarty? Jak jest otwarty to woda krazy w obiegu i sie nie grzeje wtedy, tak mi sie wydaje ;<

nagrzewnica jest podpieta pod maly obieg i powinno leciec cieple prawie od razu jezeli nie leci to moze byc uszkodzony zawor nagrzewnicy spadlo ciegno do sterowania lub zamulona nagrzewnica.ewentualnie klapa przesterowania jest otwarta ciagle na zimne powietrze

Amortyzatory
Powrót