• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Temperatura 2.0T

Imć

Użytkownik
Auto
Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS
Był wątek odnośnie 2.2, ale nie ma odnośnie 2.0. A mój nagrzewa się na 3 kreski i tyle. Co prawda jest chłodno, a Giulia ma wskazanie oleju a nie płynu chłodzącego, więc chyba ma prawo. Przynajmniej tak uważam i ASO zresztą też. Pytanie, czy ktoś wie jak się kreski przekładają na temperaturę? Bo jeżeli np 2 kreski to 70 stopni oleju, a 3 to 80 i tak dalej to zupełnie śpię spokojnie...

Nie mam pojęcia ale u mnie też są trzy kreski. Jeździ więc się nie zastanawiam - tyle innych jest problemów w życiu.

Przekłada się łatwo. 4 słupki ok 100st/ 3 słupki ok 75 / 2 ok 50 st.
Aktualnie przy temp ok zera 3 słupki są ok. Będzie cieplej to na autostradzie skoczy na 4 a jak polecisz przez dłuższy czas przelotową prędkością powiedzmy powyżej 200kmh to i 5 się pojawi. Polecam filmiki na YT tam widać jak sie temp oliwy zachowuje przy ostrej jeździe.

- - - Updated - - -

Nie mam pojęcia ale u mnie też są trzy kreski. Jeździ więc się nie zastanawiam - tyle innych jest problemów w życiu.

o tyle jest to ważne że... nie należy butować zanim nie pojawi się minimum 2 słupek .

Ja też więcej niż 3 nie widziałem. Jakby ogarnąć MES'a i interfejs (swoją drogą ciekawe jaki jest do Żula) to można zmierzyć i wyskalować sobie te kreski.

Przekłada się łatwo. 4 słupki ok 100st/ 3 słupki ok 75 / 2 ok 50 st.

Sprawdził to kolega z czymś? Czemu pytam, bo gdzieś w instrukcji było odwołanie się do 80 stopni oleju i mnie zastanawia co oni przez to rozumieją.

o tyle jest to ważne że... nie należy butować zanim nie pojawi się minimum 2 słupek .

Właśnie o to mi chodzi z zapytaniem o temperaturę. W jedynym pojeździe który miałem uprzednio gdzie można było zczytać temperaturę oleju nie butowałem poniżej 70 stopni oleju...

Ja też więcej niż 3 nie widziałem. Jakby ogarnąć MES'a i interfejs (swoją drogą ciekawe jaki jest do Żula) to można zmierzyć i wyskalować sobie te kreski.

Muszę o to zapytać jak będę w ASO na pierwszą wymianę oleju. Żeby mi przeczytali jaka jest temperatura oleju na ile kresek...

Sprawdził to kolega z czymś? Czemu pytam, bo gdzieś w instrukcji było odwołanie się do 80 stopni oleju i mnie zastanawia co oni przez to rozumieją.
...szczerze to nie , ale na logikę - jeżdżąc Fordem ST/RS gdzie temp oleju była analogicznie wyskalowana . Połowa to było 100st , resztę podziałki łatwo przyporządkować. Ponadto podobny styl jazdy skutkował zbliżonymi wskazaniami temp oliwy w Fordzie i Alfie. ...także stąd czerpię wiedzę :) wiem że to nie jest zbyt precyzyjne a raczej poglądowe ale sadzę że tyle wystarczy.

Ja mam 2.0 t i w korkach skacze do 4 słupków, zastanawiam sie czy to w porządku. To nie są jakieś dramatyczne korki a na zewnątrz 9 stopni.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W 2.0 też mam cały czas 3 kreski, po podłączeniu się za pomocą TORQUE przed OBD okazuje się że przy tych 3 kreskach temperatura to 88-89 st C, dopiero po przekroczeniu 90 st C pokazuje 4 kreski.

W 2.0 też mam cały czas 3 kreski, po podłączeniu się za pomocą TORQUE przed OBD okazuje się że przy tych 3 kreskach temperatura to 88-89 st C, dopiero po przekroczeniu 90 st C pokazuje 4 kreski.

o ...i to jest prawilna odpowiedź ! Ciekawie kiedy należy odpuścić gaz (np na autostradzie), kiedy zapali sie 5 słupek ?

Pewnie wyskoczy komunikat, jak choćby w 159 o zbyt wysokiej temperaturze płynu chłodzącego. Te kreski to tylko wskaźnik o jakichś widełkach na każdy "szczebel", a urządzeniem pomiarowym jest czujnik. Tak więc upalać, aż nie zacznie piszczeć, że mu za ciepło :)

Ja mam u siebie w aucie (co prawda innej marki) temperaturę oleju podawaną precyzyjnie cyframi i w czasie jazdy zmienia się w zakresie 95-130 stopni zależnie od stylu jazdy itd (podczas gdy temperatura płynu zmienia się w okolicy 88-94 stopnie.
Także myśle że nie ma co zbytnio analizować kreseczek na wskaźniku w Giulii ;)

Nalezy jednocześnie pamiętać, że olej rozgrzewa się znaczenie dłużej od płynu chłodzacego - jak woda ma już 90 stopni to olej ma jeszcze okolice 50-60 stopni (choć moze mieć wpływ na to duża ilość oleju - 9,5litra) co oznacza, że jak temperatura oleju dojdzie do tych 80-90 stopni to można cisnąć bo płyn chłodzący już dawno osiągnął odpowiednią temperaturę.

W Giulii 200KM miałem zawsze 4 kreski a po ostrzejszej jeździe wskakiwało w 5. Sprawdzałem w ASO i temp w normie. Zauważcie, że to temperatura oleju a nie płynu chłodniczego. W Veloce jeszcze nigdy nie miałem więcej jak 3. Sprawdzone w ASO na kompie i tmp też w normie. Kwestia kalibracji wskaźnika. Trochę mnie to wkurza bo nie jest dokładnie w połowie ale cóż takie kaprysy Alfy :)

Amortyzatory
Powrót