Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
W instrukcji obsługi sprawdz, tam powinno byc napisane jaki olej producent przewidział. Co do marki to albo selenia - to zalewają w fabryce , albo motul też jest dobry i ceniony na rożnych forach. Ja leje mobil1, i motula i silniki pracują ładnie. Ale znając życie zaraz zaczną Ci tu wciskać coś innego...

W instrukcji obsługi sprawdz, tam powinno byc napisane jaki olej producent przewidział. Co do marki to albo selenia - to zalewają w fabryce , albo motul też jest dobry i ceniony na rożnych forach. Ja leje mobil1, i motula i silniki pracują ładnie. Ale znając życie zaraz zaczną Ci tu wciskać coś innego...

Ja od siebie dodam żebyś unikał jeśli tylko możliwe olejów typu Mobil i Castrol które są bardzo często podrabiane,a i niektóre z nich mają zaledwie przeciętne własności smarne! Ale oczywiście ... Ty decydujesz,Ty wybierasz... :-)

Do instrukcji zaglądałem i piszą o Seleni 20K for alfa romeo 10W40 półsyntetyk lub przy bardziej sportowej jeździe Selenie Racing 10W60 pełny syntetyk.I moje pytanie skąd taka rozbieżność półsyntetyk i syntetyk ?
I następne pytanie o różnice w olejach prócz ceny (droższy ten drugi)
Selenia 20K 10W40
Selenia 20K for Alfa Romeo 10W40
Jaki stosować z tych 3 wyżej wymienionych lub może jeszcze inny ??
Przy okazji pytań o olej - jakiej firmy filtr oleju ??

Filtr Mann
Co do Selenii to jak dla mnie puszka ładnie się prezentuje na półce i nic więcej, a różnica wynika z tego napisu "for ALFA ROMEO" i widzisz ją w cenie
A rozbieżność wynika z filmu olejowego, jak dajesz w palnik to 10W60 jest gęściejszy i bardziej chroni motor

Ja już od 2 wymian leje Valvoline 10w40 maxlive i filtr MAN i myślę, że jest ok.

co takiego wspaniałego w sobie ma filtr MANN a nie mają tego inne filtry?

To jest tak, jakbyś porównywał kawę Lavazza z najtańszą kawą z Biedronki.
Obie to kawy, a jednak nie do końca.
To samo dotyczy m.in. filtrów, olejów, wahaczy, klocków, itp.

- - - Updated - - -

W instrukcji obsługi producent oficjalnie zalecał do silników z filtrami DPF olej nie nadający się do tych silników, po czym nagle nastąpiła zaczarowana zmiana i już zaleca coś innego. Powodem takiej sytuacji moim zdaniem było polecanie swoich produktów za wszelką cenę, czy to miało sens, czy też nie. Potem po 30 kkm występowały problemy z DPFami.
Żeby nie było, my zalewamy każdy olej, który klient chce mieć zalany. To co polecam to już inna bajka.

- - - Updated - - -

Do instrukcji zaglądałem i piszą o Seleni 20K for alfa romeo 10W40 półsyntetyk lub przy bardziej sportowej jeździe Selenie Racing 10W60 pełny syntetyk.I moje pytanie skąd taka rozbieżność półsyntetyk i syntetyk ?
I następne pytanie o różnice w olejach prócz ceny (droższy ten drugi)
Selenia 20K 10W40
Selenia 20K for Alfa Romeo 10W40
Jaki stosować z tych 3 wyżej wymienionych lub może jeszcze inny ??
Przy okazji pytań o olej - jakiej firmy filtr oleju ??

Poczytaj kilka stron do tyłu i na pewno sobie coś wybierzesz.

Pablo , a co powiesz na temat oleju GULF do dpf i czy nadaje sie do 159 1.9 JTDm 150KM rok 2007 przejechane 120 tys. co wczesniej bylo lene nie wiem lub co bys polecił???

To samo dotyczy m.in. filtrów, olejów, wahaczy, klocków, itp.

- - - Updated - - -

W instrukcji obsługi producent oficjalnie zalecał do silników z filtrami DPF olej nie nadający się do tych silników, po czym nagle nastąpiła zaczarowana zmiana i już zaleca coś innego. Powodem takiej sytuacji moim zdaniem było polecanie swoich produktów za wszelką cenę, czy to miało sens, czy też nie. Potem po 30 kkm występowały problemy z DPFami.
Żeby nie było, my zalewamy każdy olej, który klient chce mieć zalany. To co polecam to już inna bajka.

- - - Updated - - -

Poczytaj kilka stron do tyłu i na pewno sobie coś wybierzesz.

tylko celować w 10W40 czy 10W60 bo w instrukcji są podawane obydwa do silnika 1.6 105 KM przebieg 65000 ?

Cytat Napisał siapek Zobacz post
co takiego wspaniałego w sobie ma filtr MANN a nie mają tego inne filtry?
To samo dotyczy m.in. filtrów, olejów, wahaczy, klocków, itp
tak to gadają sobie taksówkarze. jestem inż. i chciałbym znać odp. na ważne pyt. - Dlaczego ?

Mann ma teraz linie produkcyjną filtry w chinach:) To prawda, gdyż wymieniałem ostatnio w a4 i klient przywiózł własnie filtr Mann a na nim made in china - to już któryś przypadek taki miałem, do swej bryki tego nie założe, gdyż mam pewne obawy:)

Wiem, widziałem, ale to, że w Chinach, to nie znaczy, że gorzej.

Mann ma teraz linie produkcyjną filtry w chinach:) To prawda, gdyż wymieniałem ostatnio w a4 i klient przywiózł własnie filtr Mann a na nim made in china - to już któryś przypadek taki miałem, do swej bryki tego nie założe, gdyż mam pewne obawy:)

Ja jak zamawiam to od razu pytam skąd mają...

ale czym jest jakość w filtrze ?
jakoś w kiełbasie to świeżość + ilość mięsa
buty lepsze - są z lepszych materiałów = trwalszych
lepszy komputer - ma np. szybszy procesor czy więcej pamięci
lepsze opony - bo są ciche i lepiej odprowadzają wodę
lepsze amortyzatory - trwalsze, precyzyjniej wykonane
a co cechuje lepszy filtr ? co to znaczy jakość w filtrze ? ma lepszy materiał filtrujący ? Ale co to znaczy lepszy? co charakteryzuje materiał filtrujący ? wielkość przepuszczanych cząstek, sprawność filtrowania ?? jakieś konkrety dajcie,
bo co czytam jakiś problem to jedyne wyjaśnienie to jest: BO TAK

dlaczego 1 rzecz jest lepsza od 2-giej ? ? Bo tak. To są odpowiedzi dzieci z przedszkola.
dlaczego dym leci do góry ?? Bo tak
dlaczego żarówka świeci - bo tak

a poza tym nie ma żadnej rzeczy która jest zdecydowanie lepsza od drugiej. Jeżeli w czymś jest lepsza to na 100% musi mieć jakąś ukrytą wadę, jakąś właściwość w której jest gorsza. i tak jest ze wszystkim.

także proszę o konkrety.

Nie irytuj się tak kolego, tylko poczytaj trochę o filtrach oleju, ich budowie, materiałach z jakich są zrobione i zasadzie działania, bo tam w środku nie tylko bibuła siedzi. W sieci jest pełno opisów, testów, filmów. Wtedy panie inż. zrozumie pan, że mogą być filtry lepsze i gorsze.

Amortyzatory
Powrót