Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Nurtuje mnie jeszcze jeden temat - Motul X-Cess 8100 5W40. Jak to z nim jest? Wiem, że jedni Motula uważają prawie za religię, inni twierdzą, że jest to mocno przepłacony produkt i w tych pieniądzach można znaleźć coś, co będzie dużo lepsze [Meguin, Ravenol?]. Jak przeglądałem kolejne strony tego wątku, to nawet tutaj, zdania były raczej podzielone.

Motul, wcześniej bardziej docenialem ta markę, przede wszystkim serię 300V. Ponieważ od dłuższego czasu wprowadzali ludzi w błąd odnośnie nazewnictwa swoich produktów, było widać, że np. X-Cess ma typowe cechy dla olejów III-ciej grupy, gdzie doszło do rozprawy sądowe. Aktualnie mają posegregowane oleje na swojej stronie internetowej. Ogólnie X-Cess to według mnie typowy olej dla ludu z oficjalnymi normami w tej klasie lepkości, na bazie HC z domieszką PAO, natomiast pakiet dodatkow klasyczny Full-Saps z B. Ogólnie opinie ten olej ma dobre. Np. do Meguina Super Leichtlauf nie będę porównywać, na papierze góruje przede wszystkim bazą 100 % PAO i pakietem dodatków, w prawdzie już nie nowoczesny, bardziej do starszych jednostek napędowych. Ale dużo powiedzieć może przepracowana analiza obu olejów w konkretnej jednostce napędowej. Fakten jest, że Motul sprawdzi się w większości silników na rynku przy regularnej wymianie.

P. S.

Kilka słów o VST, jak już wspominałem, cena z pewnością wzrośnie także w Polsce, skoro w Niemczech kosztuje 43€/5l. Bo nie wierzę, że ten olej będzie tańszy...

Ostatnia edycja:
Czyli mniej-wiecej tak, jak przypuszczałem. Dzięki.
Motul, wcześniej bardziej docenialem ta markę, przede wszystkim serię 300V. Ponieważ od dłuższego czasu wprowadzali ludzi w błąd odnośnie nazewnictwa swoich produktów, było widać, że np. X-Cess ma typowe cechy dla olejów III-ciej grupy, gdzie doszło do rozprawy sądowe. Aktualnie mają posegregowane oleje na swojej stronie internetowej. Ogólnie X-Cess to według mnie typowy olej dla ludu z oficjalnymi normami w tej klasie lepkości, na bazie HC z domieszką PAO, natomiast pakiet dodatkow klasyczny Full-Saps z B. Ogólnie opinie ten olej ma dobre. Np. do Meguina Super Leichtlauf nie będę porównywać, na papierze góruje przede wszystkim bazą 100 % PAO i pakietem dodatków, w prawdzie już nie nowoczesny, bardziej do starszych jednostek napędowych. Ale dużo powiedzieć może przepracowana analiza obu olejów w konkretnej jednostce napędowej. Fakten jest, że Motul sprawdzi się w większości silników na rynku przy regularnej wymianie.

P. S.

Kilka słów o VST, jak już wspominałem, cena z pewnością wzrośnie także w Polsce, skoro w Niemczech kosztuje 43€/5l. Bo nie wierzę, że ten olej będzie tańszy...

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

P. S.

X-cess zawiera PAO?

X-cess zawiera PAO?

Mala ilosc, widac na widmie. Chociaz nie jest latwe do zinterpretowania, poniewaz ta fala 722 cm-1 wchodzi w reakcje w olejami HC, a ten jest czesto stosowany jako nosnik dla dodatkow. Biorac pod uwage np. widma z rosyjskiego forum, do 1,30 mozna stwierdzic, ze dany olej jest w pelni na PAO, natomiast z niemieckiego laboratium, mamy inne widmo odwrocone, tam PAO okazuje sie byc w okolicach 7-6, w zaleznosci o mieszanini. W przypadku X-Cess powyzsza fala opada do ok. 11... wiec zostalo przyjete, ze jakas tam PAO ilosc jest. Tutaj niestety brakuje nam wiedzy na temat skladu.

Ostatnia edycja:
W polskiej dystrybucji oficjalna cena to ok 160zl.

Chyba też z Lubmina. [emoji6]
Z tekstu wynika, ze od venola z lodzi bo lubmin im nie chciał dać wyłączności na recepturę co nie dziwi bo rafineria produkujaca oleje dla wielu marek nie da niszowemu rosyjskiemu brandowi wyłączności na recepturę ale w sumie venol moze tez bazy z lubmina bierze :lol:

Z tekstu wynika, ze od venola z lodzi bo lubmin im nie chciał dać wyłączności na recepturę co nie dziwi bo rafineria produkujaca oleje dla wielu marek nie da niszowemu rosyjskiemu brandowi wyłączności na recepturę ale w sumie venol moze tez bazy z lubmina bierze :lol:

Wlasnie tez trafilem na Venola z Lodzi, tylko szkoda, ze te oleje nie sa chociaz dostepne na polskim rynku.

https://www.youtube.com/watch?v=1srhsrpJnLs

Na powyzszym filmiku widzimy np. pakiet dodatkow od Infineum oraz od Aftona.

Skąd takie info?

W ktores dyskusji na oil clubie sie chyba przewinely widelki 20-40% ale jak Poziom1989 wspomnial z niemieckiego widma ir nie wynika to jednoznacznie jaka jest dokladna zawartość.

- - - Updated - - -

Wlasnie tez trafilem na Venola z Lodzi, tylko szkoda, ze te oleje nie sa chociaz dostepne na polskim rynku.

Z tekstu wyczytalem, ze Venol prócz produkcji ma także wspierać ruskich w marketingu na pozostalych rynkach więc być może się u nas pojawi. Pytanie w jakiej cenie.

Z tekstu wyczytalem, ze Venol prócz produkcji ma także wspierać ruskich w marketingu na pozostalych rynkach więc być może się u nas pojawi. Pytanie w jakiej cenie.

Dobre pytanie ? Mimo w Polsce brakuje jakiegos lokalnego producenta, ktory by stosowal oleje bazowe z grupy IV i V. Znaczy sie napewno stosuja, lecz w malych ilosciach.

Ostatnia edycja:
Mymy tu kilku dystrybutorów olejów więc może, któryś bedzie zainteresowany tym wynalazkiem i skontaktuję się z Venolem. Zwykłego śmiertelnika chcącego 5l pewnie oleją ;)

Te oleje Extreme to już są? bo z koślawo tłumaczonego automatycznie tekstu rozumiem, że były w wersji pierwszej (VR1) i coś tam z Niemcami nie do końca się porozumieli, i że teraz będą w wersji VR2 z Łodzi ?
W ogóle to chyba dobrze się zapowiadają, dedykowane do sportu, jasno i przejrzyście opisane na opakowaniu składy, udostępniane do analiz.
Opony Extreme są powszechnie chwalone, dobrzy kierowcy na nich (a to nalewki niby :) ) robią super czasy, ale są mocno wyspecjalizowane -do danych temperatur itd. Pewnie z olejami tymi podobnie będzie, mało uniwersalne, dobrze trzeba będzie dobierać do zastosowań.
No jak w dobrych cenach to ja bym takie 10w60 potestował.

A co powiecie na temat oleju GM 5w30 Dexos2?
Lałem go do swojej Astry 1.9 JTD 120 KM (zgodnie z zaleceniami producenta) i byłem bardzo zadowolony i chce teraz taki zalać do 2.0 JTDm.
Oczywiście zapewne są lepsze oleje, ale nie chce za nie płacić 3 czy 4 razy więcej niż za tego GM'a.

Kiepski olej produkowany przez tego kto aktualnie da GM najniższą cenę. Opel leje ten olej do prawie wszystkiego co popadnie. Jak poczytasz ten temat to niewiele drożej znajdziesz ciekawsze alternatywy.

Kiepski olej produkowany przez tego kto aktualnie da GM najniższą cenę. Opel leje ten olej do prawie wszystkiego co popadnie.

Wiem właśnie, że leją, ale leją i nie przestają, więc chyba też nie może być aż tak kiepski?

Jak poczytasz ten temat to niewiele drożej znajdziesz ciekawsze alternatywy.

Temat ma ponad 1200 stron, mógłbyś określić czy chodzi Ci raczej o jego początek, czy może kilka ostatnich stron? Chętnie przeczytam ;)

Amortyzatory
Powrót