Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Leje xcessa i myślę czy jest sens płacić 160zl za 5l + dodatkowo ar9100, czy kupić Specola za 70 i też dać 9100...Wątpię aby była jakaś spora różnica jak już koniecznie coś zamiast specola to brałbym wyżej wspomnianego VST, a nie x-cessa.
Leje xcessa i myślę czy jest sens płacić 160zl za 5l + dodatkowo ar9100, czy kupić Specola za 70 i też dać 9100...
.
Niska lepkość oznacza, że oleje w wysokich temperaturach jest "rzadki" – opory pracy silnika są mniejsze, dlatego takie oleje są energooszczędne. Z drugiej jednak strony olejów o takich parametrach nie wolno stosować w sportowych, mocno wysilonych jednostkach, gdyż nie są w stanie zapewnić im odpowiedniej ochrony. W takich wypadkach stosuje się oleje o najwyższej lepkości wysokotemperaturowej (np. 5W/50, 10W/60).
Duby smolone... Na 0W-5 też się ścigają w sporcie wyczynowym... [emoji6]Znowu... [emoji38]
P.S. kolego jak cutujesz artykuły z auto swiatu to podawaj źródło...
AR2300 cała butelka powinna pomoc.Pytanie zupełnie z innej beczki, ale piszę tutaj, ponieważ ten temat najlepiej się do tego nadaje.
Co zalać w celu wyczyszczenia silnika diesla 2.2 Hondy, po nie wiadomo czym, syf można szpachelką skrobać.
Aktualnie wymieniony rozrząd, wymieniona turbosprężarka, oczyszczone w miarę możliwości z żużlu i umyte, ale co jest w magistrali, tego nikt nie wie.
Przez ostatnie 2 wymiany latała na Millersie Trident LL 5w30, ale niewiele to pomogło na syf niestety.
Wymiana była co 5-7 kkm
Pytanie zupełnie z innej beczki, ale piszę tutaj, ponieważ ten temat najlepiej się do tego nadaje.
Co zalać w celu wyczyszczenia silnika diesla 2.2 Hondy, po nie wiadomo czym, syf można szpachelką skrobać.
Aktualnie wymieniony rozrząd, wymieniona turbosprężarka, oczyszczone w miarę możliwości z żużlu i umyte, ale co jest w magistrali, tego nikt nie wie.
Przez ostatnie 2 wymiany latała na Millersie Trident LL 5w30, ale niewiele to pomogło na syf niestety.
Wymiana była co 5-7 kkm
Ropa. Piszę serio - ropa. Plukalem taki syf po gościu, który nie wyczyścil po sobie głowicy (szlifierz) opilki poszły w układ, turbo siadalo jedno po drugim.Pytanie zupełnie z innej beczki, ale piszę tutaj, ponieważ ten temat najlepiej się do tego nadaje.
Wymiana była co 5-7 kkm
Na AR2300 trzeba chyba zrobic kilka tys kilometrow aby cos dalo co autem z zasyfiona magistralą może nie być dobrym rozwiązaniem. Najpierw chyba trzaba by na warsztacie na jałowych przepłukać z grubsza ten syf a dopiero myśleć o jezdzenie.AR2300 cała butelka powinna pomoc.
Pewnie ze można użyć szybkiej płukanki przed AR2300 ale siła mycia kerozyny przez 15 min jest wielokrotnie niższa od zasadniczego mycia AR2300 na gorąco przez te kilka tys km... [emoji6]Na AR2300 trzeba chyba zrobic kilka tys kilometrow aby cos dalo co autem z zasyfiona magistralą może nie być dobrym rozwiązaniem. Najpierw chyba trzaba by na warsztacie na jałowych przepłukać z grubsza ten syf a dopiero myśleć o jezdzenie.
w tjecie po 6kkm zaczęły się ponadprzeciętne zużycie i klepanie szklanek na goldzie +9100. wg. mnie ta oliwa jakoś szybko się zdegradowała, silnik dostaje trochę w palnik.
teraz testuje vst od stycznia najechane 2kkm - zerowe zużycie na razie, szklanki przy mrozach w ogóle nie klepały, olej bez zadnych dodatków.
Jesli 2.2 iDtec to fabryczny olej jest 0w20. Tak tylko na marginesie dodam.
Ja pomimo różnych już zasłyszanych i przeczytanych opinii nadal leję specol gold 5w40 (co prawda moje auto to nie alfa, jednak o specolu dowiedziałem się właśnie z tego forum, więc dopiszę ten komentarz).
Kilkadziesiąt tys km przejeździłem na zestawie gold 5w40+AR9100, ale auto już nie najmłodsze, przebieg 200tys km, od 70tys na LPG, silnik wciąga olej, więc po kilkudziesięciu km z dodatkiem AR9100 lałem już tylko sam olej - ze względu na koszt takiego zestawu. (wymiany co 9-10tys km).
Natomiast po czytanych tutaj opiniach o tym oleju zacząłem się w końcu zastanawiać, jak on sobie radzi z zasilaniem LPG po przejechaniu tych 10tys km bez wspomagania AR9100.
Zacząłem już nawet szukać innego, "lepszego/droższego" oleju, ale w końcu stwierdziłem, że po prostu będę specol Gold 5w40 wymieniał co 5 tys km - przy cenie tego smarowidła i tak wyjdzie mnie to sporo taniej niż kupno choćby jakiegoś Ravenola na wymiany co 10 tys km. A silnik tylko skorzysta na świeżym oleju (i filtrze) co 5 tys km, przynajmniej mam taką nadzieję.