wlyszkow
Nowy
Do najtańszych może nie należy ale za to masz nie półsyntetyka a dobrego syntetyka z HTHS i poziomem dodatków przeciwzużyciowych lepszym nawet niż w wielu olejach klasy motorsport a do tego ogrom TBNu pozwalający na spokojne używanie cały rok a nawet 15 tys mil w trudnych warunkach czego żaden olej sportowy nie oferuje. Noack tylko 6,7% przy bardzo dobrych parametrach zimowych jak na 10W to poziom porównywalny z drogimi estrowymi olejami Redline a uwierz mi - niektóre oleje sportowe nawet te reklamowane jako PAO/ester mają Noack powyżej 10% bo tam nie jest ważne jak długo trzymają parametry i nikt odpowiedzialny ich nie poleca na tysiące km czy cały rok.No dobra włyszkow. Przy następnej wymiane oleju boxer dostanie Amsoil 10w40. Mam nadzieje, że silnik nie wybuchnie, bo cenowo wychodzi 2x drożej niż do tej poryNa chwilę obecną przebieg blisko 322 000km.
Wymiana szykuje się przed zimą.
Wg mnie jednak ten olej nie jest dla wszystkich a raczej do luźniej pasowanych starszych silników lub tych pracujących pod wyższym obciążeniem uzyskujących praktycznie stale temp oleju min. 10*C wyższą od użytkowanych 'normalnie' na 5W-30/40.