Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
No dobra włyszkow. Przy następnej wymiane oleju boxer dostanie Amsoil 10w40. Mam nadzieje, że silnik nie wybuchnie, bo cenowo wychodzi 2x drożej niż do tej pory:) Na chwilę obecną przebieg blisko 322 000km.
Wymiana szykuje się przed zimą.
Do najtańszych może nie należy ale za to masz nie półsyntetyka a dobrego syntetyka z HTHS i poziomem dodatków przeciwzużyciowych lepszym nawet niż w wielu olejach klasy motorsport a do tego ogrom TBNu pozwalający na spokojne używanie cały rok a nawet 15 tys mil w trudnych warunkach czego żaden olej sportowy nie oferuje. Noack tylko 6,7% przy bardzo dobrych parametrach zimowych jak na 10W to poziom porównywalny z drogimi estrowymi olejami Redline a uwierz mi - niektóre oleje sportowe nawet te reklamowane jako PAO/ester mają Noack powyżej 10% bo tam nie jest ważne jak długo trzymają parametry i nikt odpowiedzialny ich nie poleca na tysiące km czy cały rok.

Wg mnie jednak ten olej nie jest dla wszystkich a raczej do luźniej pasowanych starszych silników lub tych pracujących pod wyższym obciążeniem uzyskujących praktycznie stale temp oleju min. 10*C wyższą od użytkowanych 'normalnie' na 5W-30/40.

Dorzuciłem do swojej karty pierwsze oleje 10W-40: majstrowego Amsoila (to syntetyk normalny, PAO/Ester czy syntetyk amerykański :D bo w ich karcie słowa nie ma o składzie?) i Lotosowego półsyntetyka.

Trafiły też do karty dwa Lotosy syntetyczne: Quasar 5W-40 i Diesel Synthetic Plus. Ni du du nie wiedziałem jak sklasyfikować Quasara wieć wpisałem brak danych, możliwy pełen syntetyk, ale w sumie diabli wiedzą.

Podobną zagwozdkę miałem z Valvoline Maxlife 5W40 - wg MSDS wychodziłoby, że to mineralna oliwa (mieszanina grup I i II) chociaż trochę to śmierdzi. Z drugiej strony na niemieckich opakowaniach nie ma śladu po czymkolwiek podobnym do słowa syntetyczny (nawet półsyntetyczny czy w technologii syntetycznej) więc kto wie. Na razie sklasyfikowałem jako półsyntetyk. Jakby ktoś miał dokładne informacje o tym cudzie to byłbym dźwięczny za informację :)

Quasar to HC.

Valvo MaxLife też.

LM Diesel Synthoil ma TBN 12,6 i 12,1 w zależności od źródła.

Amsoil już ponad 40 lat temu zrobił właśnie 10W-40 na PAO ale czy dzisiejsze AMO to też taki syntetyk to trudno mi powiedzieć - parametry zimowe ma lepsze od niektórych reklamowanych jako PAO/ester w tej klasie lepkości ale patrząc na jakość obecnych HC to nie zdziwiłbym się gdyby już był HC/PAO.

No właśnie. Zwłaszcza, że wg ich kart niektóre syntetyki są w znacznej mierze HC. Inna sprawa, że to zaznaczają (chociaż małym drukiem i tylko w MSDS).

Z drugiej strony co za różnica syntetyk czy HC jeżeli parametry są odpowiednio dobre. Może skasować kolumnę z typem bazy? Nie będzie mieszać :)

Dorzucić mogę, ale to zajmuje czas. 10W-40 powoli dodaje, mogę i inne. Jeżeli są jakieś, którymi jesteś zainteresowany szczególnie (chociażby marka) to daj znać - łatwiej mi będzie poszukać czegoś konkretnego niż zastanawiać się jaki olej dodać który mógłby Was zainteresować.

Z 5W-40 nie mam tego problemu - wklepuję głównie te, które mnie interesują :D

Ostatnia edycja:
Tam gdzie nie znamy Noacka to typ bazy się przydaje jeśli to pewne informacje chociaż tak jak pisałem - przykładowo nowy Motul 300V 0W-40 Trophy ma ponoć Noacka ponad 11% a niby PAO z ester core ;)
To co Amsoil pisze drobnym drukiem w MSDS nie musi dotyczyć olejów bazowych a raczej wynika z prawa NJ - w Signature Series też to mają wpisane - asekuracja prawna bo w dodatkach na ogół coś HC się znajdzie.

Jak podają przedział procentowy do 60 to chyba nie chodzi o dodatki :D

To jeszcze jedno pytanko - myślę o jakimś sortowaniu - jak sądzicie, jak te oleje ustawiać? Wg TBN, potem NOACK, czy jakieś inne kryteria? Ew. w ogóle sobie darować?

Nie pamiętam dokładnie, ale chyba któryś z "europejską" formułą. W każdym razie 10W-40, albo 15W-40. Jako bazę miał destylaty parafinowe obrabiane wodorem (czy jakoś tak ;))

Mnie akurat interesował castrol edge 10w60 dostępny chyba teraz jako FST sport, 5w50 - valvoline

Jeżeli chodzi o porównanie 10W60 do Castrola można dorzucić kilka olejow innych firm o tych parametrach: Mobil1, Gulf, Valvoline, Shell, LM, Selenia, Agip

Nie pamiętam dokładnie, ale chyba któryś z "europejską" formułą. W każdym razie 10W-40, albo 15W-40. Jako bazę miał destylaty parafinowe obrabiane wodorem (czy jakoś tak ;))
Nie ma EU formuły Amsoila w tych klasach lepkości. Z ich serii EU to chyba tylko 5W-40 EFM full saps pozostał na lepszych bazach i godny uwagi. 5W-40 C3 i 5W-30 504/507 mają teraz Noack 10% a to już słabo jak na tę firmę nawet jeśli zebrali oficjalne aprobaty producentów na te produkty.

Możliwe, sprawdzę jak wrócę do domu i podam linka do MSDSa.

Co do olejów to ok, dodam je jak będę robił update karty :)

Tam gdzie nie znamy Noacka to typ bazy się przydaje jeśli to pewne informacje chociaż tak jak pisałem - przykładowo nowy Motul 300V 0W-40 Trophy ma ponoć Noacka ponad 11% a niby PAO z ester core ;)
Przedstawiciele z Motula już ponad rok temu przyznali na forum niemieckim, że nie ma już oleju by Motul bez domieszek HC.
300V także ma już HC.

Dodano po 2 minutes:

Nie ma EU formuły Amsoila w tych klasach lepkości. Z ich serii EU to chyba tylko 5W-40 EFM full saps pozostał na lepszych bazach i godny uwagi. 5W-40 C3 i 5W-30 504/507 mają teraz Noack 10% a to już słabo jak na tę firmę nawet jeśli zebrali oficjalne aprobaty producentów na te produkty.

Te dwa ostatnie to już oleje z domieszkami HC.

Z full syntetyków został 10W40 Professional coś tam i 5W40 EFM Full-SAPS z popularnych lepkości.

Ostatnia edycja:
Przedstawiciele z Motula już ponad rok temu przyznali na forum niemieckim, że nie ma już oleju by Motul bez domieszek HC.
300V także ma już HC.

I to (nie do końca poprawne oznaczenie oleju) przechodzi bez problemu na niemieckim rynku? Świat schodzi na psy...

Jeżeli nie ma więcej niż 30% HC to nadal można opisywać jako pełen syntetyk.

Amortyzatory
Powrót