Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Jak możesz to wrzuć ale ja słyszałem że lepiej 6100 niż 4100 . Andrew mi polecał własnie 15W50 i taki do 8V zaleje

---------- Post added at 17:25 ---------- Previous post was at 17:24 ----------

Jak możesz to wrzuć ale ja słyszałem że lepiej 6100 niż 4100 . Andrew mi polecał własnie 15W50 i taki do 8V zaleje. 10w40 zaleję V6 albo też 15w50 o to muszę się spytać Andrew bo on ma V6 już sporo czasu i wie co do niej lać.

Andrzej do swojej V6 leje Motula 15w50, ale z serii 300V.
Jak chcesz taki, to mam w cenie 192 pln za opakowanie 4l. i 102 pln za bańkę 2l.

Jak chcesz bardzo Motula, to zalej 15w50, ponieważ 6100 10w40 to zupełnie zwykły przeciętny 1/2 syntetyk.

Pomyslę nad tym bo przebieg jaki robię w ciągu roku 8V to jakieś 400 do 500 kilometrów więc nie wiem czy jest sens lać 300 V jak i tak po dwóch latach trzeba go wylać.

Pomyslę nad tym bo przebieg jaki robię w ciągu roku 8V to jakieś 400 do 500 kilometrów więc nie wiem czy jest sens lać 300 V jak i tak po dwóch latach trzeba go wylać.
Sens jest lanie takiego oleju, zapewnia bezstresowe poganianie Alfinki bez względu czy jężdzisz dużo czy mało. Tak 10W40 Motula to jest przeciętny olej i ja bym go nie nalewał, dużo lepszym jest 15W50 półsyntetyk on też potrafi zadowolić bezstresowym użytkowaniem auta

Tak czytam, czytam i się dziwie, przecież nie ważna jest marka oleju i chwyty marketingowe tylko lepkość oleju i klasy jakości i inne parametry np. płynność w danej temperaturze itd, moim skromnym zdaniem przy normalnym użytkowaniu samochodu na co dzień nie ma sensu zalewać silnika olejem marki motul, z własnego doswiadczenia wiem ze wszystkie oleje to jedno i to samo ( jeśli posiadają tą sama klase jakosci i lepkość) róznić sie mogą co najwyżej dodatkami w stylu dwusiarczek molibdenu itp., ja juz od jakiegos czasu używam oleju GM 10W40 (oryginalny olej serwisowy opla, stosowany nawet w nowych samochodach) pojemnik 5l cena ok 65zł, uzytkowałem 5 lat w bmw 3 i to na lpg 60tyś km i zadnych problemów!

Tak czytam, czytam i się dziwie, przecież nie ważna jest marka oleju i chwyty marketingowe tylko lepkość oleju i klasy jakości i inne parametry np. płynność w danej temperaturze itd, moim skromnym zdaniem przy normalnym użytkowaniu samochodu na co dzień nie ma sensu zalewać silnika olejem marki motul, z własnego doswiadczenia wiem ze wszystkie oleje to jedno i to samo ( jeśli posiadają tą sama klase jakosci i lepkość) róznić sie mogą co najwyżej dodatkami w stylu dwusiarczek molibdenu itp., ja juz od jakiegos czasu używam oleju GM 10W40 (oryginalny olej serwisowy opla, stosowany nawet w nowych samochodach) pojemnik 5l cena ok 65zł, uzytkowałem 5 lat w bmw 3 i to na lpg 60tyś km i zadnych problemów!

Dodaj, ze jest to olej mineralny.
Poza tym, nie posiada w zasadzie żadnej aprobaty.
Stąd taka jego cena a nie inna.
Dotnij sobie jeszcze klocki hamulcowe z deski dębowej, bo przecież też będą działały.
Tyle w temacie.

Producent nie jest ważny .Jesli masz zalany olej półsyntetyczny to taki lej.

Jaka może być jakość oleju za 65zł/5l? Co z samą bazą jak i dodatkami? Co z marżą producenta/sprzedawcy? Jak Pablo stwierdził jest to słabiutki olej, w dużej mierze minerał w dodatku słaby.

Tutaj mały cytacik :)
"GM - miałem i wylałem po 2kkm bo hałas przy rozruchu był nie do zniesienia na nowym aucie... analiza potwierdziła - "olej" po 2kkm zgęstniał i nawet LAB się zdziwił jak to możliwe, po 2kkm już było nadmierne zużycie ścian tłoków (Alu) na skutek zbyt kiepskiej pompomowalności tego oleju na zimno a to było w maju - stąd też hałasy hydrauliki. Przed zalaniem tego oleju silnik był płukany - czysty (w końcu był nowy z salonu...) a po tym mazidle z silnika spłynął mazut.

Wszystko zależy od stylu jazdy i od użytkownika- na marnym oleju można przelecieć 10 koła, tylko że baaaaardzo łagodnie się przemieszczając, twierdzenie że każdy olej o tej samej lepkości to też ma mało z rzeczywistością wspólnego, mojego ojca raz pajac namówił na Castrola do Skody, gdy do niej zawsze był lany Mobil albo Shell, sam się przekonał że różnica jest i to spora. Podstawowa rzecz to były obroty przy danej prędkości na Castrolu samochód potrzebował 200- 300 obrotów więcej, a po 8 tysiącach wyglądał jak Mobil po 15.

Rozmawiałem z moim znajomym i szwagrem o tych olejach :-)

O ile te importowane za 65zł/5L to wliczając VAT , akcyzę i inne pierdoły robi się zupa z Lidla za 15zł więc cóż to może być :P

Ja się radzę zawsze mojego znajomego z tego forum:

http://zmienolej.pl/forum.html

Obsługuje tylko wymagajacych kleintów nie zajmuje się Castroami, mobilami i innymi pasztetami marketowymi.

Pokazał mi ostatnio certyfikat Millersa a ile razy pytałem w hurtowni czy sklepie kogokolwiek o źródło pochodzenia oleju to krzywo na mnie patrzyli :D

w sumie to nie wiem jakie ten GM ma właściwości na papierku ale 10w40 wypadł u mnie lepiej niż elf 10w40. Auto ze zrypanymi uszczelniaczami mniej go paliło, silnik w środku był czysty a sam olej po 10 tyś nie był jak woda.

Czyli Motula Synergie 6100+ 10W40 nie polecacie? Kurde bo właśnie zalałem wczoraj do belli...

Ja mam zalanego Motula 6100 10w40 i nie narzekam, więc nie obawiałbym się tego, że lepsze są inne oleje, skoro sam Motul też jest lepszy od sporej gamy olejow 10w40 :) Moja 155 nie narzeka, ucichła i nawet po długim postoju nie słychać zaworów po odpaleniu :) To tyle w temacie...

Witam przyszła pora na wymianę oleju, dobrze się składa że przed zimą :) i powiedzcie mi drodzy koledzy którym zalać moją JTD, nie wiem po co właściciel wlał przy ostatniej wymianie półsyntetyk no ale trudno debil to debil :) Wybrałem dwa oleje które moim zdaniem są Chyba dobre co o nich sądzicie i który polecacie. Tylko nie piszcie o castrolu, mobilu, valvoline bo tej sieczki nie chcę :
http://moto.allegro.pl/selenia-turbo-diesel-10w-40-5l-i1896599414.html ...
lub ten http://moto.allegro.pl/liqui-moly-polsyntetyk-z-mos2-10w40-5l-w-wa-i1888175163.html

A jeszcze jedno, użyłem Liqui Moly Engine Flush (pierwszy raz) i mam wrażenie tak jakby zostało trochę tego w silniku albo po prostu został zapach po nim bo jak odkręcę korek od wlewu oleju albo wyciągnę bagnet to czuje zapach tego środka...

to normalne, że coś czuć przecież olej przy wymianie nie spływa z kanałów w bloku i wale, pewnie trochę z głowicy spłynie ale to zależy gdzie jest filtr oleju.

Witam przyszła pora na wymianę oleju, dobrze się składa że przed zimą :) i powiedzcie mi drodzy koledzy którym zalać moją JTD, nie wiem po co właściciel wlał przy ostatniej wymianie półsyntetyk no ale trudno debil to debil :) Wybrałem dwa oleje które moim zdaniem są Chyba dobre co o nich sądzicie i który polecacie. Tylko nie piszcie o castrolu, mobilu, valvoline bo tej sieczki nie chcę :
http://moto.allegro.pl/selenia-turbo-diesel-10w-40-5l-i1896599414.html ...
lub ten http://moto.allegro.pl/liqui-moly-polsyntetyk-z-mos2-10w40-5l-w-wa-i1888175163.html

Piszesz, ze coś tam Valvoline.
To napisz proszę w czym Selenia jest lepsza od Valvo.
Jak chcesz dobry olej to zalej Millersa.
LM też spoko olej, może miałbym go nawet trochę taniej niż na tej aukcji.

Ja spraktykowalem Valvo sam na sobie nie na opiniach ludzi kupiłem jakiś tam MAx LAjf powyżej 100tys i co się okazało silnik głośniej pracował jak zawsze dolewałem 150ml od zmiany do zmiany tak ten tak samo więc dla mnie to czysta ściema i reklama. Poza tym jest do duu.. w zimie zawory klekoczą (tzn klekotały bo auto sprzedane) a później jak zmieniłem na shell-a problem się nie powtórzył. Ot tyle ode mnie na temat tego oleju. Myślę że zdecyduję się na Liquy Moly.

Ja spraktykowalem Valvo sam na sobie nie na opiniach ludzi kupiłem jakiś tam MAx LAjf powyżej 100tys i co się okazało silnik głośniej pracował jak zawsze dolewałem 150ml od zmiany do zmiany tak ten tak samo więc dla mnie to czysta ściema i reklama. Poza tym jest do duu.. w zimie zawory klekoczą (tzn klekotały bo auto sprzedane) a później jak zmieniłem na shell-a problem się nie powtórzył. Ot tyle ode mnie na temat tego oleju. Myślę że zdecyduję się na Liquy Moly.

Napisz może jeszcze jakie to auto, z jakim silnikiem i z jakim przebiegiem.
Samo takie pisanie dla pisania nic nie wnosi. Konkrety, konkrety i jeszcze raz konkrety.

Amortyzatory
Powrót