Silnik jest czysty bo zmienialem pokrywe to pod pokrywą czysto było
To, że jest czysto pod pokrywą to jeszcze nie wyznacznik. Ja też miałem czyścili przed remontem, bo jeżdżę od paru lat na Valvoline Max Life i on czyści całkiem fajnie. Mimo tego, olej po tysiącu ciemniał.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
- - - Updated - - -
Gold z AR9100 bije wszystko ww na łeb. [emoji6]
Ja na innym forum czytałem, że to połaczenie jest mistrzowskie. Pewnie tak zrobię, że zamiast przechodzić na 0W40, wleję Specola z AR9100. Gdybym miał pewność w 100% że dostanę Shella na GTL, to bym brał bez wahania, a tak, szczerze mówiąc - waham się. Szczególnie po tym, co Tomek napisał.
- - - Updated - - -
Mechanik poleca Lotosa ze względu niby dobrego składu oleju i ceny przedewszystkim .
A o 10w40 ktoś sie wypowie ? Fiatowskie 1.1 do niemiec kilka razy w roku lata . Lotos tani . Teraz jest Total i po 3k kilometrów już zmienia kolor a Valvo po 11 miało taki kolor jak Total

Ale zastanawia mnie ten Lotos . Dwa lotosy za jednego totala
- - - Updated - - -
No i na Valvo silnik pracował trochę ciszej
- - - Updated - - -
O czystość silnika się nie boje . Bo kilka lanosów i opelków widziałem od nowości na lotosie i czysto w środku
Wydaje mi się, pewności nie mam, że nasze oleje nie są takie złe. Przykładem jest budżetowy Specol, który jest polecany nie tylko tutaj, a jesli nie polecany, to bardzo chwalony. Może Orlen, czy Lotos ze zwykłych serii nie są czołówką na miarę Ravenola, Meguina, czy Neste. Natomiast serie Quazar, czy Platiinum Pro, lub nawet Max Expert, to bardzo dobre oleje. Oczywiście bez analiz i wyników badań możemy jedynie snuć domysły, ale na chwile obecną wychodzę z założenia, że silnik się na tym ani nie zatrze, ani nie wybuchnie, a na pewno nie skrócisz jego żywotności przez taki olej.
btw. Specola 5W40 dorwiesz taniej od Lotosa, bo na lejolej jest chyba 5L za 69zł.