• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.2%
  • Vavoline

Głosów: 38 17.2%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 14.9%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    221
U agry nie opłaca się brać 5l banki bo kosztuje 178zł czyli 6l 208zł, a 4+1+1 wychodzi 172zł :D Napisz PW do tomek evo może ma dobra oferte na Meguina.

Tak Liqui Moly i Meguin należą do jednego koncernu.

Ale oleje są różne? Czy w bańkach LM a Mequina jest identycznie to samo..? :)

Podobno Meguin Super 5W40 to to samo co LM Synthoil 5W40 nawet karty msds są te same różnią się logiem. Kilka stron wstecz był link do świeżej analizy Meguina, z której wynika, ze to nadal bardzo dobry olej.

Ostatnia edycja:
Podobno Meguin Super 5W40 to to samo co LM Synthoil 5W40 nawet karty msds są te same różnią się logiem. Kilka stron wstecz był link do świeżej analizy Meguina, z której wynika, ze to nadal bardzo dobry olej.

Rozumiem, Mequin jak mi LM Synthoil to są oleje z bazą full syntetyczną ? Nie żaden minerał z dodatkami syntetycznymi? ;)

Wszystko o co pytasz zostało to już w tym temacie napisane. Czy jest sen czy nie ma musisz sam zdecydować, ja Ci napisze, że lepszy meguin, a zaraz ktoś inny, ze lepszy penrite, a na to wejdzie następny i rzuci milllersa. Jak sama nazwa tematu wskazuje "Temat rzeka...."

Poniżej moja analiza zuzyciowa Meguina:

http://forum.octaviaclub.pl/forum/m...lej-silnikowy-uoa-i-voa?p=2598803#post2598803

W związku z tym, że dziś jest Black Friday (w Niemczech), udało mi się dorwać kupon rabatowy na Meguina, bez zastanowienia kupiłem na wiosenną wymianę.

- - - Updated - - -

Wszystko o co pytasz zostało to już w tym temacie napisane. Czy jest sen czy nie ma musisz sam zdecydować, ja Ci napisze, że lepszy meguin, a zaraz ktoś inny, ze lepszy penrite, a na to wejdzie następny i rzuci milllersa. Jak sama nazwa tematu wskazuje "Temat rzeka...."

Dobrze to określiłes.

- - - Updated - - -

Rozumiem, Mequin jak mi LM Synthoil to są oleje z bazą full syntetyczną ? Nie żaden minerał z dodatkami syntetycznymi? ;)

Dokładnie olej bazowy to 100% PAO, bez dodatku Estrow, co jest rzadkością. Również ten pakiet dodatków dość nietypowy.

Mam zamiar kupić Alfę GT z 1.9 JTD, poprzedni właściciel lał 5w30 Castrola. Z tego co czytałem jest tam polecany olej 5w40. 5w30 mógł w jakimś stopniu zaszkodzić silnikowi?

To słabo czytales bo w zależności od rocznika zalecany przez producenta byl i taki i taki.

Mam zamiar kupić Alfę GT z 1.9 JTD, poprzedni właściciel lał 5w30 Castrola. Z tego co czytałem jest tam polecany olej 5w40. 5w30 mógł w jakimś stopniu zaszkodzić silnikowi?

Mam GT 1.9 i poprzedni właściciel lał Castrola 5w30 ja 3 wymiany lałem to samo a od 2 wymian zmieniłem na Ravenol VST 5w40 i jest ok.

Pacjent to Giulietta 2.0 Jtdm2 150km z 2014 roku. Do tej pory serwisowany w ASO i zalewany olejem selenia 5w30. Ja zalałem go Milersem XF C2 5w30 + AR9100. Jednak w instrukcji producent zaleca 0w30, czy przy nastepnej wymianie przejsc na 0w30 czy juz pozostac przy 5w30? Przebiego to 224k km.

Pacjent to Giulietta 2.0 Jtdm2 150km z 2014 roku. Do tej pory serwisowany w ASO i zalewany olejem selenia 5w30. Ja zalałem go Milersem XF C2 5w30 + AR9100. Jednak w instrukcji producent zaleca 0w30, czy przy nastepnej wymianie przejsc na 0w30 czy juz pozostac przy 5w30? Przebiego to 224k km.

Możesz śmiało zmienić na taki olej jaki zaleca producent ;) Ostatnio u dziewczyny w fordzie, gdzie zalecany jest 5w30 zalany był 10w40 zmieniłem na taki jaki zaleca producent i silniczek bardziej "miękko" pracuje na zimnym, zużycie oleju jest na takim samym poziomie jak było ~litr na 10 tyś km

Możesz śmiało zmienić na taki olej jaki zaleca producent ;) Ostatnio u dziewczyny w fordzie, gdzie zalecany jest 5w30 zalany był 10w40 zmieniłem na taki jaki zaleca producent i silniczek bardziej "miękko" pracuje na zimnym, zużycie oleju jest na takim samym poziomie jak było ~litr na 10 tyś km

Silnik jest z DPF'em zastanawiam się tylko czy trzymać się normy C2 czy może zalać go Millers Oils EE LONGLIFE 5w30 bez normy C2. Nie chce sobie narobić kłopotu.

Witam wszystkich. Od niedawna śledzę sobie ten temat. Stron jest sporo, nie przebrnąłem przez wszystkie, ale też z czasem oleje mogły się troszkę pozmieniać w specyfikacji. Postanowiłem więc o coś zapytać.

Jeżdżę od lat na Valvoline Max Life 5W40, czy jest w tych pieniądzach jakiś lepszy olej?

Zastanawia mnie :

-Specol Gold 5W40
-Shell Helix Ultra 5W40
-Orlen Platinum Max Expert C3 5W40

Ciekaw jestem Waszych opinii.

Brałbym Shell Helix Ultra ale uważaj bo są dwie wersje, Ultra na bazie GTL i Ultra-I na HC. Bierz ten pierwszy.

Co myślicie o tych dwóch olejach? Oba nie posiadają normy C2.

MILLERS (7877) EE LONGLIFE 5w30

AMSOIL 5W30 EUROPEAN CAR FORMULA (AEL)

Brałbym Shell Helix Ultra ale uważaj bo są dwie wersje, Ultra na bazie GTL i Ultra-I na HC. Bierz ten pierwszy.
Tak, znam te różnice u Shella.

Czyli jeśli nie zostać na Valvoline, to w tych pieniądzach tylko Shell? Na prawdę ma tak dobre właściwości myjące?

Specol to dużo gorszy olej w tej kategorii? Nawet 0W40?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Silnik jest z DPF'em zastanawiam się tylko czy trzymać się normy C2 czy może zalać go Millers Oils EE LONGLIFE 5w30 bez normy C2. Nie chce sobie narobić kłopotu.

Jeżeli producent zaleca do twojego silnika 0w30 z normą C2 to zalej to XF-LONGLIFE-C2-0w30-5L.jpg

- - - Updated - - -

Jeżeli producent zaleca do twojego silnika 0w30 z normą C2 to zalej to XF-LONGLIFE-C2-0w30-5L.jpg

Amortyzatory
Powrót