Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
Zawsze możecie kupić na zapas póki jest w dystrybucji. W nieotwartej bańce kilka lat postoi.

Ciekawe czy Mequin w opakowaniach 20 litrów występuje ? bo widziałem takie Liquy Moly i cenowo przyzwoicie wychodzi wówczas.

Millers jak pamiętam zawsze ładował moly gdzie się da i to w dużych ilościach, ale o wolframie pierwsze słyszę, ostatnia analiza CFS-a 10w50 wcale nie taka stara bo marcowa - jest na oil-club.ru.

Zgadza się teraz patrze na ta analizę i dowalony samym molibdenem, boru nie ma, ruski na wolfram chyba analizy nie robią, a w niemieckich jest traktowany jako zanieczyszczenie ;) Stara analiza z 2015 CFS NT 5W40 pokazywała prawie 100ppm Boru wiec może nie tylko jeden producent żongluje sobie pakietami dodatków ;)

Teraz pytanie co lepsze 700PPM Mo czy sporo mniej Mo ale za to bor i wolfram w składzie? CFS i Rockoil Carbon dowalone tylko molibdenem, a np. taki Amsoil Signature Series ma wiecej Boru niż molibdenu

Ostatnia edycja:
Nie każdy wolfram i moly i bor to samo robią i tyle samo dają. Sama ilość tylko mówi ile ktoś ma aut w garażu ale jeden ma 3 Skody a inny 3 Ferrari.. [emoji6]

No to przyjmijmy, że porównujemy konkretne oleje czyli Rock Oil Carbon, Fuchs Titan Race, Amsoil Signature Series, i powiedzmy Ravenol RUP

Pierwszy tylko Molibden zapewne wiesz konkretnie jaki bo miałeś go w ofercie, drugi dowalony samym borem, trzeci to mieszanka i Mo i Boru też zapewne wiesz jaki bo wspominałeś ze maja najlepszy pakiet dodatków i trzeci ma wszystkie trzy, który pakiet dodatków jest najlepszy? :D

Ostatnia edycja:
Chodzi mi o to że np samych związków jak i dostawców moly jest sporo i różnie one działają, także w różnych temperaturach.
Form związków wolframu jest mniej ale też nano ws2 z AR9200v2 działa zupełnie inaczej niż te rozpuszczalne w niektórych ww olejach, które zaczyna obniżać tarcie dopiero przy 140*C i jeśli jest go odpowiednio dużo.
Nie każdy olej nawet PAO /ester z zddp i 700ppm Mo od razu da RockOil Carbon bo na testach tarcia wyjdzie smutna prawda jak daleko jeszcze do niego.. [emoji6] Niektórych składników w voa nie widać a potrafią tarcie i zużycie obniżyć diametralnie. [emoji6]

Lab w RUS zrobił VOA z LM Molygen 5w30 i wolfram pokazał w składzie, a lab w DE zrobił VOA dodatku Eurola OIL Treat na bazie wolframu i też ładnie wszystko wyszło w wynikach.
Sytuacja jest ciekawsza z Polarisem PL, na pewnym UOA bo pokazali AR9200 (wolfram) jako nikiel - może [MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] się odezwie w tej sprawie ;), tak czy siak analiza wyszła nieźle
Odnośnie czy wolfram czy bor, to stosowałem ogólnie obydwa ( AR9100 i 9200 - nawet mix) ale.....UOA zrobiłem tylko z 9100, no i jest ciekawie....:) Także dla mnie póki co bor przoduje.....tym bardziej że nie zwiększa popiołu i w dużej ilości dobrze przejmuje rolę antyzużyciową, nawet bardzo ;)

O właśnie już się odezwał ;)

Tak lab w DE robił wolfram od dłuższego czasu ale umieszczali go w rubryce z innymi metalami jako zanieczyszczenia dopiero ostatnio przerzucili go do tabeli z dodatkami.

Właśnie dlatego pytam który z w.w olejów ma lepszy pakiet dodatków bo my jedynie widzimy to co w kartach analiz nie znając dostawców pakietów. Wcześniej miałem gołego Ravenola RCS teraz mam VST z AR9100 i tak się zastawiam co jest lepsze bo ten drugi zestaw wychodzi nawet taniej :)

Tak Polaris nie oznacza wolframu i jego obecność pokazuje odbicie na niklu. Inna kalibracja niestety.

Ciekawe czy Mequin w opakowaniach 20 litrów występuje ? bo widziałem takie Liquy Moly i cenowo przyzwoicie wychodzi wówczas.

Tak występuje i np. 10W60 jest tylko w opakowaniach 1litr i 20 litrów (może większe też nie pamiętam) a nie ma 5l czy 4l. Miałem kilka razy ale na indywidualne zamówienie z DE. W Polsce podejrzewam, ze ciężki temat.

- - - Updated - - -

Meguin jest tańszą bliźniaczą marką LM, a jeżeli w skrócie pokrywa się produktowo z droższym bratem, to po co robić sobie pod górkę?
Millers jak pamiętam zawsze ładował moly gdzie się da i to w dużych ilościach, ale o wolframie pierwsze słyszę, ostatnia analiza CFS-a 10w50 wcale nie taka stara bo marcowa - jest na oil-club.ru.

Robiliśmy z Kolegą włyszkow analizę CFS-a NT+ 10W60 chyba jakoś w zeszłym roku. Straszny tłuścioch napakowany dodatkami wyszedł.

- - - Updated - - -

Nie każdy wolfram i moly i bor to samo robią i tyle samo dają. Sama ilość tylko mówi ile ktoś ma aut w garażu ale jeden ma 3 Skody a inny 3 Ferrari.. [emoji6]

A masz coś do Skody:D

Panowie, powolutku rozglądam się za olejem do swojej 159 2.4 zrobioną na 240km, mam zalanego Ravenola ale teraz chciałbym spróbować czegoś innego, waham się między tymi trzema olejami. olej-silnikowy-amsoil-5w40-100-synthetic-max-duty-signature-series-diesel-oil-deo-3784l.jpg <-- ten jest moim faworytem aczkolwiek z opisu wynika jakby był to olej tylko do samochodów ciężarowych.. jeśli jest inaczej i mogę wlać go do osobówki niech ktoś mnie sprostuje. Drugą oliwą nad która rozważam to: olej-silnikowy-amsoil-5w40-european-car-formula-full-saps-efm-3784l.jpg ewentualnie Mequin: 23e196edc26ab0ab316a081e123233e3.jpg Który olej z tych 3 polecacie..? Zależy mi na jak najlepszej ochronie silnika podczas ostrej i normalnej jazdy oraz o dobrej ochronie na niedogrzanym silniku, ewentualnie jestem otwarty na inne oleje, cena nie gra roli :)

Jak czytam cena nie gra roli zawsze proponuje Xenum WRX :lol: A tak poważnie osobiście brałbym Meguina o ile dostaniesz go w normalnej kasie i dokupił do tego AR9100. Tomek_evo ma gdzieś chyba analizę takiego tandemu o ile pamiętam. Sam miałem taki zestaw w Brerze 2.4 właśnie od Tomka :)

Ostatnia edycja:
Panowie, powolutku rozglądam się za olejem do swojej 159 2.4 zrobioną na 240km, mam zalanego Ravenola ale teraz chciałbym spróbować czegoś innego, waham się między tymi trzema olejami. Pokaż załącznik 252444 <-- ten jest moim faworytem aczkolwiek z opisu wynika jakby był to olej tylko do samochodów ciężarowych.. jeśli jest inaczej i mogę wlać go do osobówki niech ktoś mnie sprostuje. Drugą oliwą nad która rozważam to: Pokaż załącznik 252445 ewentualnie Mequin: Pokaż załącznik 252446 Który olej z tych 3 polecacie..? Zależy mi na jak najlepszej ochronie silnika podczas ostrej i normalnej jazdy oraz o dobrej ochronie na niedogrzanym silniku, ewentualnie jestem otwarty na inne oleje, cena nie gra roli :)
Z Amsoil najlepszy będzie
https://zmienolej.pl/pl/oleje-silni...ax-duty-signature-series-diesel-oil-dzf-0946l

Ten AR9100 to jakaś konieczność przy mequinie czy po prostu polecasz AR9100 żeby było bardzo przyjemne combo do 2.4? ;)

Nie, nie jest koniecznością ale podbija TBN i obniża tarcie. O ile pamiętam w analizie miał chyba TBN>12. Jak dobrze poszukasz to 6l z AR9100 zmieścisz się poniżej 250zł

Faktycznie parametrami na tle konkurencji wymiata ale też znalazłem info, że jest to olej tylko do ciężarówek -.-

- - - Updated - - -

Jak czytam cena nie gra roli zawsze proponuje Xenum WRX :lol: A tak poważnie osobiście brałbym Meguina o ile dostaniesz go w normalnej kasie i dokupił do tego AR9100. Tomek_evo ma gdzieś chyba analizę takiego tandemu o ile pamiętam. Sam miałem taki zestaw w Brerze 2.4 właśnie od Tomka :)

Znalazłem na allegro sprzedającego "Arga", który posiada w swojej ofercie oleje Mequina w "normalnych" cenach, zna ktoś choć trochę tego sprzedającego.. nie uśmiecha mi się płacić 200zł za podróbkę oleju...

Faktycznie parametrami na tle konkurencji wymiata ale też znalazłem info, że jest to olej tylko do ciężarówek -.-
Niekoniecznie. Jest to olej dedykowany do diesla i silniki JTD z powodzeniem na nim pracują.

Którymi parametrami? Noack powyżej 10%, TBN normalne jak na full sapsa. Z amsoila ten chyba wypada najlepiej https://zmienolej.pl/pl/oleje-silni...es-100-synthetic-motor-oil-0946l-097012382019

Meguina nie widziałem podróbki, ktoś w tym temacie pisał, ze agra jest oficjalnym dystrybutorem Meguina z tym, ze normalna cena za Super to powinno być 130zł za 5l. Zobacz ile ten olej w DE kosztuje :)

Ojj, to nie wiedziałem, że aż w takiej atrakcyjnej cenie jest ten mequin, na stronie agry, znalazłem wpis Mequin od Liqui Moly? Mequin to jakaś firma córka LM czy jak? Ogólnie nie jestem jakimś specem w sprawach oleju stąd częsciowy brak wiedzy hehe :)

U agry nie opłaca się brać 5l banki bo kosztuje 178zł czyli 6l 208zł, a 4+1+1 wychodzi 172zł :D Napisz PW do tomek evo może ma dobra oferte na Meguina.

Tak Liqui Moly i Meguin należą do jednego koncernu.

Amortyzatory
Powrót