Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.1%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.6%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 14.9%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    222
Cena Meguina bierze się z dziwnej polityki LM, który na polskim rynku nie różnicuje ceny tych olejów. Mnie swego czasu udało się kupić u Tomka Super Leichtlauf, czyli odpowiednik LM Synthoil High Tech, jakieś 30% taniej niż wskazuje cena regularna. Ale te czasy chyba się skończyły.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Synthoil High tech, a wysoka cena Meguina narzucina jest przez LM Polska. Normalna cena na ten olej to koło 120zl za piątkę była, a w niemczech jeszcze taniej.

Edit: kolega wyżej mnie uprzedził. Pytajcie Tomka o cene bo wiem, ze czasem LM wypycha leżaki magazynowe za kasę taką jak w DE. Cena sugerowana w PL to jakieś nieporozunienie.

Ostatnia edycja:
Nów właśnie widzę że u Tomka stronie cena w górę ale brak na magazynie, spodziewana dostawa wiec raczej zapasów nie ma. Też kupowałem nieco taniej ale teraz nie ma znaczenia róznicowania LM i Meguina że względu na cenę bo są prawie równe. Chyba że KM to dokładnie to samo.

Nie patrz na stronę tylko pisz albo dzwoń do Tomka. Strona jest mało aktualna może się okazać, że jest i to taniej niz na stronce

Meguin wkrótce powinien być dostępny znowu (jak dobrze pójdzie to do tygodnia czasu). Cena na sklepie jest jaka jest bo taka musi być a trzeba po prostu pytać - mailować lub dzwonić i cena dla forumowiczów będzie inna. Niestety ale w ciągu ostatniego roku ceny olejów poszły wyraźnie do góry i ceny Meguina również(w DE o jakieś 3-4 euro za bańkę )więc będzie drożej niż kiedyś ale i tak sporo taniej niż LM Synthoil, który też podrożał.

Pozwoliłem sobie przenieść rozmowę o oleju z innego tematu gdzie to mnie zjechano, za odradzenie zalewania castrola 10W60 do TBI używanego na co dzień.:

A tak na marginesie: nie chcę wywoływać dyskusji na temat oleju ponownie ale w wyścigach akurat używałem 10W60. Także Anabuki, ciesz się prawdziwym autem, słuchaj porad wybiórczo. A gdyby ten gość, co tak wszystko wie, nawet więcej od telewizora, wiedział, jaki autorytet silnikowy zaproponował 10W60, to chyba by nie wychodził do ludzi ze swoimi teoretycznymi danymi. Praktyka to jest coś, czego żadne dane książkowe, a w zasadzie podejrzewam, że wyciągnięte z materiałów reklamowych, nie zastąpią.

[MENTION=1850]prezes-tk[/MENTION] Po pierwsze słowo klucz wyścigi po drugie czy silnik to tez była nowoczesna w pełni seryjna turbobenzyna? Jak komuś coś zarzucasz podaj argumenty popierające lanie oleju 10W60 do silnika TBI używanego w aucie na co dzień. Nie na tor, nie do driftu, rajdu czy innych ekstremalnych warunkach tylko na publicznych drogach. Może twoja wiedza jest szersza niż moja niby wyciągnięta z materiałów reklamowych bo akurat ja wiedze nie czerpie z materiałów reklamowych bo sceptycznie podchodzę do danych producenta i dane, które podałem odnoście lepkości Ravenola pochodzą z analiz laboratoryjnych ;]

Podawanie tylko lepkości kinematycznej w 40 i 100 stopniach nie mówi jeszcze wszystkiego o oleju. Jednym z ważniejszych parametrów jest temperatura pompowalności oleju. A jak już ktoś pisze nawet w cudzysłowiu że zmienia się gęstość oleju wraz ze zmianą temperatury to już totalna porażka.
Pozdrawiam forumowiczów

Oczywiście, ze nie mówi ale już się nie chciałem zagłębiać w analizę tego castrola 10W60 bo podejrzewam, ze pierwszy lepszy 5W40 na PAO go zje parametrami i dopiero bym został zjechany, ze się wymądrzam o składzie. Ponadto skoro wyraźnie napisałem w cudzysłowu: jest po naszemu dwa razy "gęstszy" to chyba wiadomo o co chodzi. Większości konsystencja kojarzy się z gęstością, a nie lepkością.

Tak więc czekam aż ktoś mnie oświeci w kwesti stosowania oleju 10W60 w TBI do codziennego użytku i dlaczego jest lepszy od zalecanego 5W40? Może nasza forumowa maskotka [MENTION=847]Wujek[/MENTION] mi to wyjaśni bo mocno się udzielał w temacie?

Oczywiście są auta gdzie producent do ekstremalnych warunków zaleca 10W60 np. starsze BMW czy sama Alfa w silnikach Busso ale jak już tu właściciele Busso udowadniali do codzienniej jazdy nawet w V6 10W60 średnio się spisywał. Z resztą wystarczy popatrzeć jakie dziś oleje zalewa BMW do M3, M4, M5 czy Alfa do Giuli Q. No ale jako, ze mogę się mylić chętnie poczytam o zaletach 10W60 w zwykłym aucie. Może mnie doedukujecie i sam zaleje na co dzień do RSa 10W60 ;)

Ostatnia edycja:
Nie mam popcornu, ale ocb. ?
Co to znowu za znachorzy się wydobyli z czeluści internetów ???
I jeszcze jeżdżą na wyścigi ? spod świateł ?

Dziecinada. Co to Cie kolego obchodzi co ktos inny zalewa do swojego silnika? Powiedziales swoje zdanie, zostalo przez wlasciciela auta zignorowane i tyle. Jego auto, jego sprawa co z nim robi. Po co zasmiecać ten watek dyskusja na temat tego czy kolega od nowej Brery na forum ma racje czy nie? Wyraznie dal do zrozumienia, że nie jest zainteresowany pomocą w tej kwestii.

Gestosc, lepkośc, smak i zapach... no comment :)

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Dziecinada to jest właśnie zachowanie jak we wspomnianym temacie i nie wzruszyło mnie podejście właściciela, ze ma moje zdanie cytuje "w dupie" bo jak pisałem to jego sprawa co zalewa i na sile go namawiał nie będę. Z resztą sam urwałem temat ale oczywiście niektórzy nie wytrzymali, a nie lubię jak ku poklaskowi gawiedzi Ty jak i inni sugerują komuś brak wiedzy czy "filozowowanie". Skoro się znacie lepiej to przeniosłem dyskusje tutaj abyście się mogli wykazać wiedzą i argumentami :) Wiec albo masz coś do dodania na temat olejów może nawet masz porobione jakieś "analityczne testy olejów" 10W60 do porównania z dobrymi 0/5w40 albo wracaj do politykowania w dziale hyde park i nie rób OT :)

Ostatnia edycja:
Dziecinada. Co to Cie kolego obchodzi co ktos inny zalewa do swojego silnika? Powiedziales swoje zdanie, zostalo przez wlasciciela auta zignorowane i tyle. Jego auto, jego sprawa co z nim robi. Po co zasmiecać ten watek dyskusja na temat tego czy kolega od nowej Brery na forum ma racje czy nie? Wyraznie dal do zrozumienia, że nie jest zainteresowany pomocą w tej kwestii.

Gestosc, lepkośc, smak i zapach... no comment :)

No tak, w sumie masz rację, jest tylko jedno ALE - temat czytają ludzie którzy nie mają pojęcia o tym co czytają, i powstają legendy od czapy ...

Ale w tamtym temacie, - nowej Brery - jesli sie wczytasz, wszystko jest az nazbyt klarowne. Tutaj nie ma potrzeby robic zamentu, chyba ze chcemy podreperowac ego i dobre samopoczucie drugiej strony tamtej dyskusji. Uwazam, że to zbedne. Plywak sie poczul dotknięty że ktos z nim rozmawia tak jak on z innymi :) i daje upust emocjom. Tylko o to chodzi.

Jak na razie prócz Ciebie to nikt tu nie robi zamętu :)

Temat przeniosłem tutaj aby po pierwsze nie robić więcej bałaganu w temacie auta bo niektórzy widocznie chcieli go ciągnąc dalej, a po drugie, najważniejsze, jest tutaj kilka osób bardziej kompetentnych. Dyskusja nie jest obowiązkowa więc nie musisz brać udziału jeśli nie chcesz :)

Bobby ale ja jestem ciekawy czy dobrze robię lejąc 5W40 do tbi.
Może zalać inny np 10W60?
Na olejach się nie znam i z reguły leję to co doradzają koledzy w tym temacie.
Chętnie posłucham/ poczytam/ rady innych

Kolego Plywak, boli Cie ze ktoś Ci kazal spadac na drzewo i musisz udowodnic "ze przeciez masz racje" :). Tylko o to chodzi. Tam jako jedyny miales problem ze gosc chce jezdzic na tym czy innym oleju. Zaczales swoje tradycyjne dla tego forum docinki. Reszta ograniczyla sie do wyrazenia swojego zdania z poszanowaniem rozmowcy. Tobie sie niestety nie udaje. Koniec OT z mojej strony.

"Mamoooo bo on mi zabrał grabki... " pisz dalej bedzie weselej :)

Ps. Osobiście jak zdecydowana wiekszosc podzielam to samo zdanie co do oleju. Jak ktoś w tamtym temacie slusznie napisal, nie zrobisz warunkow torowych jezdzac po ulicy. No chyba ze ktos jest wybitna jednostka i jezdzi jak Frog. :)

Ostatnia edycja:
Odnosnie doboru odpowiedniego srodka smarnego, zalezy przede wszystkim, jaka konstrukcje silnika posiadamy tzn. od grubosci kanalow olejowych itd. kolejny aspekt to klimat w jakim mieszkamy. Rowniez sie przyjelo w internecie, ze do benzyny turbo nalezy wlewac olej o lepkosci 10W-60, lecz to jest wedlug mnie blad. Jest niewiele silnikow, ktore w rzeczywistosci wymagaja oleju o tej lepkosci np. wspomniany powyzej BMW M. Ogolnie nie jest optymalny do codziennej eksploatacji, rowniez nalezy brac pod uwage, ze najbardziej kluczowy jest tzw. zimny start, aby olej dotarl jak najszybciej w najbardziej oddalone miejsce w silniku. Rowniez malo kto wie, lecz oleje o nizszych lepkosciach lepiej odbieraja cieplo i to zostalo kilkakrotnie udowodnione np. Ravenol stosuje swoje oleje zaprojektowane do konkretnego samochodu rajdowego o lepkosci 10W-40. Jakie Wy macie jeszcze informacje odnosnie tego tematu ?

Ostatnia edycja:
Nie.

Jak zwykle nawalone postów, z których wylewa się jedynie bicie piany, a zero konkretów na dany temat. Niemniej trzymam za słowo z tym końcem OT :)

Dobrze robisz, możesz nawet zalewać 0W40 jak pokazuje analiza np. Ravenola spokojnie powinien się spisywać w TBI bo w wysokich temperaturach niewiele odstaje od wersji 5W40, z resztą magil chyba na takim śmiga. W dzisiejszych konstrukcjach odchodzi się od wysokich lepkości. BMW w M5 zaleca 0w40, Alfa w Giuli Q również. Baaa millers posiada w ofercie oleje serii motosport w lepkościach nawet 0W20 to też świadczy o tym, ze olej dostosowuje się najpierw do konstrukcji, a później do sposobu użytkowania.

Ostatnia edycja:
Do tbi lalbym olej o klasie lepkosci wskazanej przez producenta. Zadbalbym jedynie o to by byl to prawdziwy sytetyczny olej, nie hc i nie polsyntetyk. Dodatkowo postawilbym na ten z wysokim hths. I raczej w gornych granicach parametrow lepkosci klasy 5w40. Dlaczego tak? Bo znam swoj styl jazdy i wiem ze byloby to z pożytkiem dla silnika.
Jestem jednak w stanie wyobrazić sobie kogos kto uzytkuje auto w ten sposob ze olej o innej klasie zapewni dluzsze zycie silnikowi ktorego uzywa.

Ja zauważyłem, że czasem ten 10W60 jest takim "delikatnym" zwróceniem uwagi - silnik X , Y czy Z (zależy o jakim mowa) to jest jest taaaaki agregat, że potrzebuje 10W60, z każdego innego "przy tak sportowym stylu jazdy" zaraz zrobi wodę :) . Coś jak niepotrzebnie zupełnie za szeroka opona, bezsensowny BBK czy wielka felga, czy niepotrzebne negatywy itp.

Szkody nie robi generalnie, ale pozostaje po jednym, drugim, trzecim itd. opisie taka krążąca gdzieś opinia i jeszcze ktoś się nabierze że faktycznie taki trzeba gdy się raz na tydzień gaz wciśnie do 7 tysięcy i będzie męczył silnik przy każdym rozruchu.

Swoją drogą, to znów żenujący poziom - zamiast argumenty czemu to 10W60 się nadaje do cywilnej jazdy (no bo może się nadaje, też chętnie posłucham uzasadnień) , odpowiadające na rzeczowe argumenty Pływaka że się nie nadaje po prostu lub przynajmniej jest marnym wyborem , to osobiste wycieczki do autora . Strasznie to słabe jest - brak wiedzy to łubudu na autora polecimy rozmywając temat w razie czego tym , ze nie ma Alfy to pisać nie może , lub tym że to nie jego auto więc i smopłę może wlewać właściciel . Pewnie że może .

Oczywiście nic a nic ;) tu nie ma do rzeczy że dany autor śmiał wymienić Alfę (i to Brerę!!! ) na coś innego :) na peeeeno nic to nie ma do rzeczy i agresji w odpowiedziach na jego akurat uzasadnione zdanie nt danej lepkości w danym silniku i użytku auta.

Amortyzatory
Powrót