Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] - będziesz miał może jakieś ciekawe oleje na sklepie? Ten je...ny Shell odkąd zaczęła się zima gęstnieje tak, że po odpaleniu na minusowej temperaturze chyba z 10-15 sekund trwa zanim pompa nabije ciśnienie i przestaje się świecić kontrolka. Chcę to gunwo jak najszybciej zmienić, a chciałbym jakąś ciekawą alternatywę dla Motula 300V 0W-40.
Jesteś pewien, że to tylko kwestia oleju? Ja bym się osprzętem zainteresował...

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Raczej olej, bo przy dodatnich temp. nie ma problemu. Kontrolka gaśnie jak tylko odpalę silnik, nawet jak wóz stoi niejeżdżony tydzień. Jak spada poniżej zera to kontrolka pali się te 10-15 sekund po odpaleniu, nawet jak wóz stoi tylko pół dnia. Gdyby to była pompa to raczej cały czas byłyby problemy.

9100 jest bardziej wszechstronne ale jak ma być max ochrona przy ekstremalnych sytuacjach i zejście z tarciem to 9200V2.

Panowie pytanie trochę z innej beczki, brat ma Fiata Stilo 1.6 16V 103KM + LPG, przebieg ~150 000 km. Do tej pory silnik zalewałem mu Valoline MaxLife 5W40, jednakże zużycie oleju jest trochę upierdliwe i między wymianami trzeba dolać te dajmy na to 4 litry oleju. Czy w takim przypadku można liczyć na poprawę zalewając Valvoline VR1 Racing 5w50? Pytanie konkretne o ten olej, bo ma być tanio i skutecznie ;)

Panowie pytanie trochę z innej beczki, brat ma Fiata Stilo 1.6 16V 103KM + LPG, przebieg ~150 000 km. Do tej pory silnik zalewałem mu Valoline MaxLife 5W40, jednakże zużycie oleju jest trochę upierdliwe i między wymianami trzeba dolać te dajmy na to 4 litry oleju. Czy w takim przypadku można liczyć na poprawę zalewając Valvoline VR1 Racing 5w50? Pytanie konkretne o ten olej, bo ma być tanio i skutecznie ;)
Najpierw mocne płukanie...

Też bym zostawił 5W40 na zimę. Co do płukanki to zamiast LM Engine Flush daj ArchoilaAR2820 a jak już z Liqui Moly to seria pro-lie. Co do oleju 5w50 to miałem juz kilka przypadków, kiedy zużycie oleju po zalaniu Neste 1 5W50 wyraźnie spadało, raz nawet drastycznie bo z ponad 3 litrów na 1000 km praktycznie do zera (0,3-0,4) ale była też płukanka robiona. VR1 jest chyba najtańszym popularnym 5W50 na rynku ale Neste też drogie (115,00 zł/4l bez rabatu) nie jest i do starszych benzyn kiedy trzeba zwiększyć lepkość jest jak znalazł.

Temat przewertowałem chyba cały.
Obecnie od ok 30 tys używam Meguin Super Leichtlauf 5W40 - od 20 tys z dodatkiem AR 9100.
159 2.4 bez ekologii. Olej wymieniany co 10 tys. Zastanawiam się teraz czy zmienić na coś innego -np Millersa? Ogólnie jestem zadowolony, oleju dolewka max 0,4. Na czym mi zależy to ewentualnie nieco wyciszyć motor bo subiektywnie stwierdzam że na Meguinie nawet z AR pracuje nieco głośniej niż na Motulu.
Nie robiłem nigdy płukanek. Zrobić? Jeśli już to wolałbym chyba szybką. Korci mnie spróbowanie Millersa, może czegoś innego, chyba że zestaw który mam jest naprawdę spoko i cudów już nie zdziałam.

Dokładnie mam to samo odczucie. Po zmianie z Millers na Meguin Super Leichtlauf też zauważyłem że silnik głośniej pracuje "klepie"

Dokładnie mam to samo odczucie. Po zmianie z Millers na Meguin Super Leichtlauf też zauważyłem że silnik głośniej pracuje "klepie"

Ja miałem kilka przypadków niezadowolenia, prawie awantur, kiedy po zalaniu LM Top Tec 4100 do benzynowych BMW zaczęły klepać Vanosy (dla nie zorientowanych są to wariatory zmiennych faz rozrządu w BMW). Po przejściu na inny olej problem ustępował. Z tego powodu zrezygnowałem ze stosowania LM w warsztacie, zbyt często ludzie narzekali niestety. Co ciekawe 3-4 lata temu problem nie występował, było wręcz odwrotnie. Czyżby coś zamieszali z formulacją olejów ???

- - - Updated - - -

Ostatnia edycja:
Ja miałem kilka przypadków niezadowolenia, prawie awantur, kiedy po zalaniu LM Top Tec 4100 do benzynowych BMW zaczęły klepać Vanosy (dla nie zorientowanych są to wariatory zmiennych faz rozrządu w BMW). Po przejściu na inny olej problem ustępował. Z tego powodu zrezygnowałem ze stosowania LM w warsztacie, zbyt często ludzie narzekali niestety. Co ciekawe 3-4 lata temu problem nie występował, było wręcz odwrotnie. Czyżby coś zamieszali z formulacją olejów ???

- - - Updated - - -

Majac 8 lat temu 1.9JTD lalem Synthoila, majac 2.4JTDm lalem Synthoila, mając 2.0T w RSie leje Synthoila i nigdy nie mialem z nim problemów. Po drodze miałem różne chwilowe "romanse" z motulem, penrite, shellem itp i zawsze wracalem do sprawdzonego Synthoila od LM. Jeden z najlepiej sprzedających się olejów w DE wiec gdyby faktycznie były jakieś problemu z samym olejem myślę, ze niemcy zaraz by to wylapali.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót