Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Niedługo wymiana oleju, a postanowiłem skończyć z wyczynówkami w dieslu i zalać dla odmiany olej dedykowany gruźlikowi. Co polecacie? Mam swoje typy, ale jestem ciekaw waszych. Mogą być oleje dowolnej firmy, z dowolnego kraju. Nawet niedostępne w PL - sprowadzę albo kupię w Szwajcarii jak tam będą.

Dwa warunki:
1) żadnych dodatków. Tym razem chcę wlać sam olej. Więc XX + AR9100 odpada ;)
2) olej musi być dedykowany do silników diesla (po części ze względu na pkt numer 1).

Interesują mnie 5W-40, ew. 0W-40. Panowie i panie, liczę na Was :D

AMSOIL, teraz do diesla mają w obu wymienionych lepkościach. Jeżdżę na Amsoilu i mogę polecić, silnik jest cichy, oleju nie bierze, parametry ma bardzo dobre. Obecnie te oleje są pod nazwą "Max Duty".

Jak polecić coś lepszego od AR9100 jeśli w żadnym z olejów nawet z półki Premium nie ma tej klasy dodatków? Amsoil DEO to mój typ ale AR9100 także ten olej potrafi poprawić ;-)
Co do olejów cieżarówkowych to są ok tylko aby miały w miarę wysoki indeks lepkości a nie 150 albo niżej jak typowy ciężarowiec.
Co do saps to spokojnie w osobowkach poziomy 1.5 nawet są dopuszczalne...

Mam kaprys pojeździć trochę bez dodatków. Przelałem tego tyle przez Alfę że chcę trochę dać jej odpocząć. Ile można pić piwo z wkładką :P Chcę z niej wypłukać wszystkie olejki z zaskrońca. A potem przepuścić przez system AR2300. A na wiosnę się zastanowię co dalej.

Sądziłem, że będzie trochę odpowiedzi ciekawszych niż Specol + AR9100 jakie się przez ostanie strony tematu przewijają i się pojawi dla chętnych trochę olejów premium, żeby świadomość w narodzie kwitła :D W końcu nie każdy lubi/chce lać dodatki.

Pakiet Specol+9100 to rozwiązanie także ekonomiczne bo nie każdego stać aby dodawać 9100 do drogiego oleju nawet kiedy jego zastosowanie robi różnicę. Oczywiście że można użyć oleju droższej marki ale czy będzie lepszy to w przypadku wielu droższych marek mam wątpliwości bo serio Specol jako niewielki producent jest na tyle elastyczny że np. 5W-30 VW 504 507 jako jeden z pierwszych na rynku wprowadził na bazie najnowszego i najnowocześniejszego pakietu dodatków z dostępnych od "wielkiej czwórki" (Infineum, Chevron Oronite, Lubrizol, Afton), na bazie których jest 99,99% olejów na rynku.

A jak wiarygodny jest ten Specol? Bo czytając opinie o firmie wystawione przez obecnych i byłych pracowników to generalnie wyłania się raczej obraz januszy biznesu. Płacą grosze, pracownikami pomiatają, produkcja oleju na poziomie osiemnastowiecznej manufaktury. Skąd pewność, że te parametry faktycznie toto będzie trzymać?

A propos Archoila 9100 - wlałem go do TSa 1.8. Zero różnicy w pracy silnika :).

Bo juz byl analizowany przez wlyszkow w niezaleznym laboratorium.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Było już o tych opiniach pracowników... Analizy oleju pokazują zgodność z etykietą butelki i tym lepiej się kierować.

Po rozmowie z [MENTION=676]george11[/MENTION] mam mieszane uczucia odnośnie Specola.

Podobno jego pracownik jest naocznym świadkiem sytuacji w której z beczki 208l oleju w/w marki po wypompowaniu prawie calego okeju na dnie zostalo kilkanascie litrów wody i był to świeży olej nie jakiś leżak czy coś.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Jakas sciema fizycznie nie jest mozliwe aby woda byla na dnie razem z olejem i tak wlasnie rodza sie mity

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Nigdy w żadnej analizie nie wyszła mi woda w Specolu. Właściwie w żadnym z badanych olejów poza morskimi czy zaburtowymi używanymi przez długi okres nie widziałem wody w oleju. W nowych bańkach Specola 1,4,5,20L też nigdy nie miałem niczego niewłaściwego na dnie a sporo ich różnych używałem i przebadałem, zresztą nie tylko ja bo znam wyniki badań także innych firm, które zlecały analizy olejów Specola.

Może to kwestia metalowej beczki, różnicy temperatur i coś się skropliło?

Szczerze to też mi się jakoś wierzyć w to nie chce. Nigdy nie miałem problemów ze Specolem w kwestii konsystencji, zapachu, wyglądu itp. Nigdy nikt się nie poskarżył. O tych opiniach byłych pracowników to było już wielokrotnie pisane i to nie jest wiarygodne źródło. Nie twierdzę, że tak nie było (z tą woda na dnie) tylko jakoś nie chce mi się wierzyć.

Omen zachwalał olej z specola, kiedys obiła mi się ta nazwa o uszy, z ciekawości zadzwoniłem do firmy w której kiedyś pracowałem, rozmawiałem z kierownikiem serwisu i od niego mam takie wiadomości, brali przez jakiś czas od nich olej, niestety nie spytałem czy to był olej silnikowy czy hydrauliczny, ale taka była odpowiedź, na dnie każdej beczki była woda, po kilka litrów, dostawy nie na czas, beczki czasem przychodziły świeżo pomalowane, mokra farba....
Chcecie wierzcie, nie to nie, to wasze silniki, lejcie co chcecie, ja bym tego nie wlał do silnika po takiej rekomendacji.

Wiem że w tym wątku udziela sie osoba która jest związana z marką specol, nie mam zamiaru psuć jej rynku, piszę prawdę którą usłyszałem od kumpla gdy usłyszał nazwę specol, jak napisze do mnie PW, mogę udostępnić dane firmy z której dostałem taką laurkę odnośnie specol, oni już nie kupują tam oleju, współpraca była krótka.

pozdrawiam
george.

Ostatnia edycja:
geoge napisz do mnie na priv chętnie się zapoznam ze sprawą. Natomiast co do przebadanych olejów tej firmy to wszystkie badania z tego co wiem wypadły bardzo dobrze i nigdy nie było jakiejkolwiek skargi na olej -wręcz przeciwnie. Dostarczałem też koledze na warsztat bańkę 60 l ( Premium c3 5W30) i teraz będzie zamawiał drugą więc raczej nic niepokojącego nie było bo by mi powiedział. Może dostarczali im jakiś tani olej hydrauliczny - nie wiem. Ale sprawę trzeba zbadać na ile się da. Jestem związany z firmą Specol w ten sposób, że sprzedaje ich produkty, podobnie jak produkty 11 innych marek.

geoge napisz do mnie na priv chętnie się zapoznam ze sprawą. Natomiast co do przebadanych olejów tej firmy to wszystkie badania z tego co wiem wypadły bardzo dobrze i nigdy nie było jakiejkolwiek skargi na olej -wręcz przeciwnie. Dostarczałem też koledze na warsztat bańkę 60 l ( Premium c3 5W30) i teraz będzie zamawiał drugą więc raczej nic niepokojącego nie było bo by mi powiedział. Może dostarczali im jakiś tani olej hydrauliczny - nie wiem. Ale sprawę trzeba zbadać na ile się da. Jestem związany z firmą Specol w ten sposób, że sprzedaje ich produkty, podobnie jak produkty 11 innych marek.

Również miałem 2 beczki 60l GOLDa i nic w nich niepokojącego nie widziałem, a sporo Sprinterów na nim śmiga.

Zacytuję odpowiedź Prezesa Specola na przekazanie tej wiadomości :

"żadnej reklamacji nie było jeżeli chodzi o jakość oleju czy zawartość wody"

Metalowe beczki? Może dochodzi złe przechowywanie (słońce, zmiany temperatur) i to może tłumaczyć wodę. Lub też coś poszło nie tak przy zalewaniu jakiejś partii beczek...

- - - Updated - - -

Zacytuję odpowiedź Prezesa Specola na przekazanie tej wiadomości :

"żadnej reklamacji nie było jeżeli chodzi o jakość oleju czy zawartość wody"
Z drugiej strony przyznać się to jak strzał w stopę.

Parę litrów to raczej ze skraplania się nie weźmie, chyba że te beczki stały nie wiadomo ile. Prędzej wpadka firmy/pracownika. A że się nie przyznają to nic dziwnego. Co miał powiedzieć "a tak, zdarzało się nam zalać parę litrów wody zamiast oleju"? Tudzież faktycznie reklamacji nie było, tylko firmy które się nadziały na felerny olej nie kupowały więcej i tyle.

Amortyzatory
Powrót