Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
W BUSSO doskonale się spisuje MILLERS OILS XF LONGLIFE 5w50 i ma aprobatę Ford Cosworth.
Zalewam nim większość V6 24V wymagających klientów.
Millers XF LL 5w50 vs vr1 5w50+ar9100 ?? Nie przeszkadza że millers jest C3 ?

Ale jak już jesteśmy przy tym przedziale cenowym to chyba zdecyduje się na Amsoil 5w50 signature series w bańkach po 1qt

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Millers to jednak inna półka cenowa i jakościowa pewnie też...
Przy moim zapotrzebowaniu rocznym ok. 12 litrów oleju - różnica w cenie będzie znaczna. W tym roku zdecydowałem się na olej Valvoline 5W50 + Archoil 9100. Na dniach wymiana.DSC_7147.jpg

Millers to jednak inna półka cenowa i jakościowa pewnie też...
Przy moim zapotrzebowaniu rocznym ok. 12 litrów oleju - różnica w cenie będzie znaczna. W tym roku zdecydowałem się na olej Valvoline 5W50 + Archoil 9100. Na dniach wymiana.Pokaż załącznik 215767
Tylko właśnie chodzi o to, że jak doliczymy AR9100 to cenowo wychodzi podobnie ...

W pakiecie C3 nie ma szans na dodatki klasy AR9100 a nawet wypadałoby dodać AR9100 do takiego oleju aby je uzupełnić.

"Original Ford Cosworth viscosity requirement"

Czy to przypadkiem nie oznacza, że tylko klasa lepkości 5W50 tego Millersa a nie klasa jakościowa jest zgodna z rekomendacją Coswortha?
Trudno uwierzyć, że Cosworth zaleca oleje o zredukowanym pakiecie do swoich sportowych konstrukcji.

Myślę, że jednak zawsze lepsza opcja z Archoilem ale niech się wypowiedzą fachowcy...
A różnica cenowa - choć nie jest ogromna - i tak jest na korzyść Valvo/Archoil.
Licząc 12 litrów oleju (bo ja tyle potrzebuję) po cenach na stronie Pablo:
12L Valvoline 5W50 (3x4L) 3x117=351+91Archoil= 442pln
12L Millers 5W50 (2x5L+2x1L) 2x219pln+2 x 98pln = 536pln

wlyszkow A co w przypadku tego Amsoila 5w50 ? Producent pisze, że nawet nie zaleca mieszać go z czymkolwiek

Każdy producent oficjalnie sobie to zastrzega chociaż wiem, że w US są dilerzy Amsoila, którzy polecają Archoila ;-)

Pakiet olejów Signature Series jest o wiele bogatszy od C3

nie wiem czy było wcześniej wspomniana taka kombinacja Millers Oils XF Longlife C3 5w30 + AR9100 . Czy to jest dopuszczalne przy takim oleju? Czy do tej klasy olejów Millers i to w dodatku longlife nie mija się to z celem ? Czy nie pogorszymy tym samym parametrów oleju ?

Ja do swojej 146 ostatnio zalałem 5W40 Total Quartz 9000 Energy poprzedzając wymianę płukaną Liqui Moly, miał być Specol ale piliła mnie wymiana i kupiłem na miejscu tego Totala. Efekty? Duo lżejszy rozruch, cichsza praca sinika, chyba nawet wariator przestał klepać przy rozruchu bo na wcześniejszym mu się czasami zdarzyło klepnąć przez 1-2 sekundy.

nie wiem czy było wcześniej wspomniana taka kombinacja Millers Oils XF Longlife C3 5w30 + AR9100 . Czy to jest dopuszczalne przy takim oleju? Czy do tej klasy olejów Millers i to w dodatku longlife nie mija się to z celem ? Czy nie pogorszymy tym samym parametrów oleju ?

Stosuje takie rozwiązanie z baardzo pozytywnymi efektami.

Już o tym było nie raz ale napisze : oleje z C3 są siłą rzeczy dość mocno wykastrowane z dodatków chroniących silnik i nawet tacy producenci jak Millers czy Penrite pod względem dodatków są mocno ograniczeni normami. Zastanawiam się czy do Busso na zimę nie wystarczy dobry 5w40 + AR9100. Wybór jest dużo większy. Meguin Super Leichtlauf 5w40 podobno lepiej trzyma ciśnienie od Valvoline 5w50 a jest na bazie syntetycznej (lepsza baz od Valvo) i full saps więc w stosunku do olejów C3 nie jest ograniczony normami i ma znacznie bogatszy pakiet. Najlepiej kupić Penrite 5w50 tylko ta cena:(

Panowie.
Jakie macie spostrzeżenia po AR6200 ? Wydaje mi się, że nie widzę róznicy.
Za to kosmos różnicę w Dieslu moim jak i kilku innych klientów widzę po Liqui Moly Shimmer Additiv.

6200 daje wyniki ale cierpliwości trochę potrzebuje, najpierw 3 baki na podwójnej dawce tj. 2ml / 10L ON trzeba wypalić.

KaaCu... nie ten dział :P

Ale fakt, po LM 5122 jakby ktoś inny silnik zamontował :)

Może cyka jak benzyniak dlatego, że 80-90% puszki to jednak benzyna ciężka odsiarczona ;-)

[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION],
Po 5122, bardzo miękka praca silnika, i też wibracje ustają, efekt utrzymuje się nawet tankowanie po zużyciu środka.

ZOabczymy co wyjdzie z tym AR6200

Bo po AR9100 i AR9200 jestem wniebowzięty, a klient z 2.4 20v jest w szoku do dziś :)

P.S Co do testów, polecam m.in ten filmik

https://www.youtube.com/watch?v=i_8STojyTHA

A niech tam będą i wielbłądzie siki, skoro pozostałe 10-20% robią niezłą robotę jak pisze KaaC. Silnik nie chodzi jak benzynowy, dalej wiadomo że to diesel. Ale jest właśnie bardziej "miękki". LM robi w końcu niezłą chemię, a Niemce to one mają doświadczenie z dieslami w osobówkach. Inaczej niż amerykanie ;)

Oleje do testów z mojej dostawy:)

- - - Updated - - -

Widział ktoś ten kanał na yt "Piotr tester"? https://www.youtube.com/channel/UCLQb2UdBzX_lgTzaz4Ua1IA/videos ?
Według mnie takie testy jak są tam robione nie mają większego znaczenia ani powtarzalnośći. Fajnie że Piotr ma takie hobby, ale jak już chce testować to niech dorzuci jakieś filmy z ujemnych temperatur czy coś.
PS. Specol wypadł bardzo dobrze.

Oleje do tych testów są z mojej "dostawy" :D

Amortyzatory
Powrót