Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Może w końcu ktoś coś polecić, czy dalej będziecie przerzucać się hasłami których nie rozumie 80 - 90 % użytkowników tego forum?
Tak na marginesie, średnio pewnie raz w tygodniu jakiś użytkownik Diesla pyta się o to samo. Wystarczy poświęcić parę chwil i przejrzeć kilka ostatnich stron tematu. A odpowiedź na takie pytanie jest prosta.
Wleje pierwszy lepszy 5w40
Tak zrób. I zmień za wcześniej niż 15kkm. Mniej wiesz dłużej żyjesz.
Albo Liqui Moly 5W40 Diesel Synthoil :cool:

Widzę nie dotarło :), to raz, a dwa, widzę grupę ,,gości" którzy spuszczają się nad ,,parametrami" a nie potrafią odpowiedzieć na proste pytanie w konkretnym przypadku

Przed chwilą Ci napisałem, że tyłek sobie można podetrzeć w 24V Millers'em 5W50 przy zwykłym, całorocznym użytkowaniu a Ty wyskakujesz z 10W60 - no proszę Cię.
Te oleje w cywilnym użytkowaniu tego silnika w przypadku mojej żony (czyt. niezbyt często powyżej 3000 obr/min..) po prostu nie zdają egzaminu w zimie.

To jak polecać kobietom zamiast wibratora blender.

Zresztą kilka stron temu wlyszkow ładnie wyłożył z jakich powodów oleje 10W60 w przypadku 90% użytkowników są ... z dupy wyborem.
Ot, taka moda nie mająca żadnych podstaw.

Dodano po 3 minutes:

Noack "informacją dla wymagających" ... no proszę Cię.

No i 7 czy 13 - bo to jak przegrać w nogę w wyrównanym meczu 0:1 lub 0:11 :)

To ty sobie może podcierasz, mimom wszystko 100% moich klientów jest mega zadowolonych z tego oleju.

W weekend byłem na ogólnipolskim zlocie BMW w Toruniu właśnie z Millersem i fani w wypiekami na twarzy zachwalali oleje m,in CFS 10W60, ale równiez oleje premium.

o Noacku nie wie nic 98% normalnych, świadomych użytkowników samochodów osobowych, ważne że olej daje radę

Pozdrawiam

o Noacku nie wie nic 98% normalnych, świadomych użytkowników samochodów osobowych, ważne że olej daje radę

A jak oni oceniają, że "daje radę"? Bo obstawiam, że gdyby tego Millersa przelać do opakowania Lotos i spytać po tygodniu o wrażenia, to by powiedzieli, że więcej tego syfu nie zaleją ;).

Może w końcu ktoś coś polecić, czy dalej będziecie przerzucać się hasłami których nie rozumie 80 - 90 % użytkowników tego forum?

akurat nie było mnie cały weekend.

Ja polecam od siebie Millersa 5w40 z serii Trident lub XF Longlife 5w40.

Pozdrawiam

Dodano po 4 minutes:

A jak oni oceniają, że "daje radę"? Bo obstawiam, że gdyby tego Millersa przelać do opakowania Lotos i spytać po tygodniu o wrażenia, to by powiedzieli, że więcej tego syfu nie zaleją ;).

Na pewno nie przychodza i nie mówią:... ale ten olej ma zaje...y wskaźnik Noacka...

Częste w pełni amatorskie opinie : mniej go zużywa, silnik sie wyciszył, łatwiejszy, cichszy rozruch - myęlę iz opinie od zwykłych użytkowników to jedne z cenniejszych.

Ostatnia edycja:
Tia, tylko jeden poleci, drugi zbluzga :D

Co do danych to ok, się zgadzam. Ktoś chce, porównuje, ktoś nie chce - czyta instrukcje i leje, tudzież nie czyta i leje, albo nie czyta instrukcji, ani forum tylko pyta po raz n-ty o to samo :D

Co do mojej tabelki - to na razie wstawiłem do olejów 5W-40 dodatkowe cztery pola. Trzy pierwsze wg. instrukcji (bo taki jest podział w instrukcji dla 156), ostatnie żeby się ktoś nie przeraził jak będzie czytał że żadnego oleju do AR nie można lać, bo nie spełniają norm. A po prostu mało olejów ma certyfikaty FIATa, zwłaszcza te starsze, sprzed ACEA C2 "czystszych".

- Spełnia wymagania AR dla:
- Spełnia wymagania AR na trudne warunki dla:
- Spełnia wymagania AR dla oleju wyścigowego dla:
- Spełnia wymagane normy ACEA dla:

Dodam jeszcze kiedyś "polecane przez AH", ale do tego muszę najpierw przebrnąć przez 590 stron tego tematu :)

Sprawdzałem oleje tylko pod kątem silników ze 156, bo mam akurat instrukcję, więc są tylko Busso, TS 16v i JTD 8v w odpowiednich polach.

Widzę nie dotarło , to raz, a dwa, widzę grupę ,,gości" którzy spuszczają się nad ,,parametrami" a nie potrafią odpowiedzieć na proste pytanie w konkretnym przypadku
Ej no odpisałem przecież. Jak chcesz to możesz wlać i olej z Biedronki. Po co się w ogóle pytasz.
mniej go zużywa, silnik sie wyciszył, łatwiejszy, cichszy rozruch - myęlę iz opinie od zwykłych użytkowników to jedne z cenniejszych.
Opinie czysto subiektywne. I niekoniecznie miarodajne, bo zależą m.in. od stopnia zużycia danego silnika.

Częste w pełni amatorskie opinie : mniej go zużywa, silnik sie wyciszył, łatwiejszy, cichszy rozruch - myęlę iz opinie od zwykłych użytkowników to jedne z cenniejszych.
Skoro to są dla Ciebie bardziej miarodajne opinie niż testy chemiczne olejów po przepracowaniu (które choćby wlyszkow tu zamieszczał) to myślę, że nasza dalsza rozmowa na ten temat nie ma sensu.

P.S. Moją "ulubioną" opinią "zwykłych" użytkowników jest zawsze ta o tym wyciszeniu silnika, po zmianie przepracowanego oleju na świeżutki. Baaardzo miarodajna :)

Co do mojej tabelki - to na razie wstawiłem do olejów 5W-40 dodatkowe cztery pola. Trzy pierwsze wg. instrukcji (bo taki jest podział w instrukcji dla 156), ostatnie żeby się ktoś nie przeraził jak będzie czytał że żadnego oleju do AR nie można lać, bo nie spełniają norm. A po prostu mało olejów ma certyfikaty FIATa, zwłaszcza te starsze, sprzed ACEA C2 "czystszych".

- Spełnia wymagania AR dla:
- Spełnia wymagania AR na trudne warunki dla:
- Spełnia wymagania AR dla oleju wyścigowego dla:
- Spełnia wymagane normy ACEA dla:

Jeszcze raz wielkie dzięki za czarną robotę wyszukiwania i uzupełniania tych parametrów/norm. Te twoje tabelki, szczególnie po dopisaniu tego co powyżej są bardzo pomocne w ogólnym rozeznaniu, szczególnie dla kogoś kto nie "siedzi w temacie" :)

W Focusa wlewam Shella który nie spełnia norm Forda, i co?? I nic, jeździ tak już od 140kkm, ma prawie 190kkm na liczniku a ubytek oleju między wymianami, które swoją drogą skróciłem do 15kkm, jest niezauważalny. Silnik pracuje tak jak powinien i mogę się założyć że przez kolejne 200kkm się to nie zmieni.

W Focusa wlewam Shella który nie spełnia norm Forda, i co?? I nic, jeździ tak już od 140kkm, ma prawie 190kkm na liczniku a ubytek oleju między wymianami, które swoją drogą skróciłem do 15kkm, jest niezauważalny. Silnik pracuje tak jak powinien i mogę się założyć że przez kolejne 200kkm się to nie zmieni.
Silnik w tych focusach może kulać i bez oleju; Tak jak kula nim Twoja mama to się nierozdupczy za to rdzewieje:D

Silnik w tych focusach może kulać i bez oleju; Tak jak kula nim Twoja mama to się nierozdupczy za to rdzewieje:D

W Focusa wlewam Shella który nie spełnia norm Forda, i co??

Po pierwsze to, że ktoś się nie postarał o certyfikat, wcale nie oznacza, że nie spełnia norm. Po drugie, może nie spełniać np. przekraczając odrobinę jeden parametr, który w ogólnym rozrachunku nie ma żadnego znaczenia, powiedzmy, w silniku Twojego Forda ;)

Po pierwsze to, że ktoś się nie postarał o certyfikat, wcale nie oznacza, że nie spełnia norm. Po drugie, może nie spełniać np. przekraczając odrobinę jeden parametr, który w ogólnym rozrachunku nie ma żadnego znaczenia, powiedzmy, w silniku Twojego Forda ;)

Forda normy spełnia tylko jeden dziadoski olej Motocrafta

Bardzo miarodajna ocena wartości oleju akurat do danego silnika. Na pierwszy ogień idzie wartość artystyczna po wlaniu oleju jeśli jest poprawa to już punkt dla tego oleju, każdy ma w pamięci wymianę poprzednią oleju i z tym jak przypuszczam porównuje wrażenia.

To ja poproszę ten olej i ceramizer jeszcze!
Litości Kolego :)
takie są opinie większości użytkowników i co Wam poradzę, no nie spotkałem się z klientem który mierzy parametry oleju przed zalaniem, oraz po żużyciu... może są to i subiektywne opinie, większość nie sprawdzi stanu silnika po zalaniu oleju lepszej klasy.

a jak wg Was zwykły zjadacz chleba ma sobie zmierzyć parametry danego oleju itd. producenci olei w większości podają jedynie specyfikacje danego oleju wg norm producenta samochodu i tak sobie dobieracie olej a nie lecicie do laboratorium wcześniej wypytując producenta silnika jakie właściwości musi spełniać olej i robicie testy oleju... to jest chore podejście - po to sa normy jakie musi spełniac dany olej do konkretnego silnika żeby można było bez problemy dobrać i koniec tematu... ile osób dobiera olej po innych parametrach... większość osób dobiero olej jedynie po lepkości 5W.., 10W itd.. i nic więcej nie wiedzą o normach czy specyfikacjach oleju...

Ostatnia edycja:
A dlaczego by nie lać oleju który przewyższa normy do konkretnego silnika czy to jest szkodliwe czy niepotrzebne? może w ten sposób wydłuża się żywotność danego silnika i jego poprawną kulture pracy

A milony much nie moga sie mylic ;)
To ze szara masa chwali wyciszenie silnika po zalaniu jakiegos tam oleju to nas delikatnie mowiac gowno obchodzi. Wyobrazasz sobie jak by naukowcy tak podchodzili do swojej profesji? "Noo ten samolot wyglada fajniej od poprzedniego, budujemy".

To ze musisz sprzedac jakis olej i gubisz sie w tym co tu napisano to jeszcze nie znaczy ze mamy wrocic do czasow kiedy do 'zuzytego' silnika lalo sie mineralny olej bo tak przykazal mechanik.

Amortyzatory
Powrót