Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Opinia jest jak d... - każdy ma swoją :) a tak serio to ja dwa lata śmigałem na 10w60, zima, lato i nie było problemów. Moim zdaniem lepiej żeby nie przegrzać więc 50, 60, a najlepiej stosować się do instrukcji producenta :) Najważniejsza kwestia to regularne wymiany oleju z filtrem.

5w50 lub 10w60 - rzuć monetą.

Jak tak ciągniesz po obrotach i tyle jeździsz po Chorwacjach to 10w60.

hehe ciągnę po obrotach bo nie potrafię wolno jeździć "V" ten dźwięk... (inaczej kupiłbym JTDM) ale w granicach zdrowego rozsądku, co do Chorwacji to tylko wakacje, hm w tym roku gdzie indziej się wybieram samolotem...

Myślę że 5W40 lub 50, a co do instrukcji to zaleca 30... i tak można w kółka...

Napiszcie jeszcze ile oleju łykają Wasze V :confused:

ja zalewam motulem 6100 synergie+ 10w40, ostatnio dolałem 400 ml po 5 tys. km. Jak na tb to uwazam ze nie dużo.

Ostatnia edycja:
Ja jeżdze na LIQuI Molly 10w40 i nie ubywa mi kropla od wymiany do wymiany a wymieniam co 10tyś. Czy ja mam inna instrukcje wszyscy piszecie jak instrukcja 5w a ja mam w instrukcji 10w40 i taki leje.

Skoro lejesz olej klasy 5w to raczej bez sensu zmieniać na 10w.
Moja v6 jeździ na 5w40 texaco havoline.

Wysyłane z mojego ST25i za pomocą Tapatalk 2

olej 10w60 to olej syntetyczny i od 5w40 przy korzystaniu z możliwości v6 będzie zdecydowanie lepszy

Ostatnia edycja:
Castrol edge 10w60 pełny syntetyk. Zadra66 weź do ręki chociaż raz opakowanie i nie rób ludziom wody z mózgu.
Półsyntetyk wlałem tylko raz do alfy i skończyło się remontem silnika. Dziękuję - poczekam i popatrzę.
Tak przy okazji - 10w60 leję również do 2.0ts - ŻADNYCH problemów z silnikiem, żadnych przytartych panewek, żadnych klekotów wariatora (a już ma pod 100tys przebiegu), żadnych dieslowskich odgłosów.
Gó...no wlejesz - w gó...no zajedziesz.

Jeśli tak jest to sorry za błędny wpis ale całe życie myślałem, że jak jest klasa 10w to jest polsyntetyk. Liqui molly 10w40 na ktorym jeżdze tez jest z tego co wiem polsyntetykime.

Dodano po 3 minutes:

Półsyntetyk wlałem tylko raz do alfy i skończyło się remontem silnika. Dziękuję - poczekam i popatrzę.

Smiesza mnie takie teksty:) PEwnie rozsypał sie zaraz po odpaleniu na półsyntetyku:) To samo moge powiedziec o castrolu też "słyszałem", że ktoś z garażu nie wyjechał po zalaniu:P

Ostatnia edycja:
Pół roku po wlaniu. AR 33 1.7 IE bokser. 5 lat jeździłem na innym. Wlałem półsyntetyk i ... szukałem innej przyczyny i nie znalazłem.

Mnie też śmieszą takie wpisy - ale nie stać mnie na remonty silnika. W przypadku swoich silników będę chuchał na zimne i przepłacał na oleju - a nie płakał potem na forum że mi coś w silniku stuka.

Nie wierze w takie numery, że się auto uwala po zmianie oleju. To stare auto po prostu miałes pecha. Sugerujesz, że cena stanowi o jakości. Gwarantuje, że liqui molly z siarczkiem 10w40 mos2 nie jest ekonomiczna kwestią i jest drozszy niż castrol 10w60. Ale to chyba nie o to chodzi.

Ostatnia edycja:
A dlaczego nikt z was nie proponuje Seleni Racing?

Praktycznie już niedostepna bo nie ma firmy. Ja ostatnio szukałem Seleni wr to się nalatałem i w 3 sklepach musialem kupowac po litr, dwa, końcówki z magazynu.

Może ja podzielę się swoją wiedzą na temat klasyfikacji poszczególnych oznaczeń oleju silnikowego, bo widzę że co po niektórzy błądzą w podstawach:

Rodzaj oleju:

Olej mineralny: 15W-40, 15W-50
Olej półsyntetyczny: 10W-40
Olej syntetyczny: 0W-30, 0W-40, 5W-30, 5W-40, 5W-50, 10W-60

Chyba tyle z oliwy... i mam nadzieje że nigdzie nie popełniłem błędu.

Jeśli chodzi o zużycie oleju, to powiem że moje 3.2 bierze więcej, przejechane mam 85 tys, co 2,5 - 3,5 tys km dolewam niecały litr, ale leję 5 W30, myślę że przy zmianie na W40 lub 50 poprawi się ten rezultat.

Bzdura kompletna
Klasa lepkosci nie ma nic wspolnego z tym czy olej jest syntetyczny czy mineralny
Zapewniam cie ze sa oleje 15w40 mineralne polsyntetyczne i syntetyczne

a czy widzisz gdzieś wypowiedź pod tytułem: istnieje tylko taki podział olejów silnikowych wg klasyfikacji lepkości na mineralny syntetyczny i półsyntetyczny???

Amortyzatory
Powrót