Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
No sorry ale jak mechanik ci wmawia, ze:

Mi też mechanik odradził płukankę. Nie pamiętam o co dokładnie mu chodziło ( to było 2 lata temu + skleroza ) ale wspominał coś o uszczelnieniach / uszczelkach że niby szlak je trafia po płukance lub coś w tym stylu. Stwierdził że lepiej kupić najtańszy olej o tych samych parametrach i zrobić 100 - 200 km i dopiero zmieniać olej na właściwy.

To znaczy, że nie ma pojęcia o nowych silnikach. Co miało by na celu zalenia kiepskiego oleju na 200km? Możesz mi wyjasnic? takie reczy to sie robiło w fiatach 125 po generalce gdzie silnik sie docierał i zlewałes po kilkuset kilometrach syf z silnika. Wlanie do nowoczesnego auta kiepskiego oleju na 200km nie da kompletnie nic co najwyzej może pogorszyć sprawę. Jak widac Ci co leja płukanki regularnie twierdza, ze nic im się nie rozleciało, a Ci co sie opieraja tylko na teoriach pisza, ze rozwali uszczelki ;]

75andrew155 i o to chodzi właśnie. Chcesz lejesz nie chcesz nie lejesz, a nie straszenie ludzi, że niewiadomo co sie stanie skoro tak naprawde nikt w tym temacie nie pisał, że po płukaniu rozleciał mu sie silnik.

Ostatnia edycja:
75andrew155 i o to chodzi właśnie. Chcesz lejesz nie chcesz nie lejesz, a nie straszenie ludzi, że niewiadomo co sie stanie skoro tak naprawde nikt w tym temacie nie pisał, że po płukaniu rozleciał sie silnik.
Ja nic takiego nie pisałem. uważam tylko że to z reguły jest naciąganie klienta na niepotrzebne koszta bo to tak naprawdę niewiele daje. Dobre oleje maja właściwości myjące i to zupełnie wystarcza na długotrwałą eksploatacje silnika bez konieczności jego płukania

W którym 300V masz TBN 8.25mg KOH/g ?
A pierwszy z brzegu 300V ze strony oficjalnej Motul'a - Motul 300V Power 5W40 ;)

Co do tematu płukanek - sam przyznam, że nie używam i zbytnio nie widzę sensu.
Żony 156 po zakupie zalana Millers'em 5W40 wypluła brudnego po 6 000 km (minął rok więc wymiana).
Zalana ponownie tym samym Millers'em po przejechaniu obecnie 5 000 km czyściutki. Przed zimą znowu wymiana i podejrzewam, że będzie już taki jak jest teraz - czyściutki. Wcześniej zalewany Castrol'em 5W40 przez poprzedniego właściciela (wymiany co 15 000 km wg jego zapewnień). Robię tak z każdym autem - pierwsza wymiana dość szybko i przeważnie już po drugiej widać sporą różnicę przy kolejnej wymianie.

to masz słabe dane:
lepkość w 100StC ASTM D445 13.8mm2/s
TBN ASTM D2896 10.9mg KOH/g
To nie moje dane - dane ze strony Motul.com/pl, karta techniczna ww. oleju. Czyli dla Ciebie nawet oni nie doceniają swoich olejów - Ty masz o nich lepsze zdanie niż sam PRODUCENT :)

Załączniki

• motul_300v.jpg
    motul_300v.jpg
    74.2 KB · Wyświetleń: 107
Ostatnia edycja:
75andrew75 po prostu opiera się na starych danych z przed kilku lat i nadal uważa Motula za najlepszy, a niestety z roku na rok schodzi co raz niżej wystarczy popatrzeć na karty:

Tutaj karta 11/98 http://www.uleiauto.ro/phpeuri/oiluri/motul/300v5w40.pdf
Karta 09/10 http://www.motul.com/system/product...20/original/300V Power 5W40_GB.pdf?1290086771
I najnowsza 02/12 http://www.motul.com/system/product...original/300V Power 5W-40 (GB).pdf?1329125425

;]

Dla porównania Fuchs Titan Race 5w40 o którym wspominałem

[TABLE="class: compare-table"]
[TR="class: table-row"]
[TD="class: nowrap bottom-border"]Gestość w 15°C [g/ml]: [/TD]
[TD="class: left-border bottom-border"] 0,861 [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: nowrap bottom-border"] Temperatura zapłonu IP34 (zamknięty tygiel) [°C]: [/TD]
[TD="class: left-border bottom-border"] 195 [/TD]
[/TR]
[TD="class: nowrap bottom-border"] Lepkość dynamiczna w -30°C [mPas]: [/TD]
[TD="class: left-border bottom-border"] 6500 [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: nowrap bottom-border"] Lepkość kinematyczna w 40°C [mm˛/s]: [/TD]
[TD="class: left-border bottom-border"] 92,4 [/TD]
[/TR]
[TD="class: nowrap bottom-border"] Lepkość kinematyczna w 100°C [mm˛/s]: [/TD]
[TD="class: left-border bottom-border"] 14,89 [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: nowrap bottom-border"] Noack (%): [/TD]
[TD="class: left-border bottom-border"] 6,6 [/TD]
[/TR]
[TD="class: nowrap bottom-border"] HTHS (mPas): [/TD]
[TD="class: left-border bottom-border"] 4,07 [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: nowrap bottom-border"] Wskaźnik lepkości: [/TD]
[TD="class: left-border bottom-border"] 184 [/TD]
[/TR]
[TD="class: nowrap bottom-border"] Temperatura płynięcia [°C]: [/TD]
[TD="class: left-border bottom-border"] -51 [/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ostatnia edycja:
To nie moje dane - dane ze strony Motul.com/pl, karta techniczna ww. oleju. Czyli dla Ciebie nawet oni nie doceniają swoich olejów - Ty masz o nich lepsze zdanie niż sam PRODUCENT
Ja mam też karty techniczne i opisy produktów Motula troche różniace sie od tego co wlepiłes i mam je w katalogu w prospekcie reklamowym tej firmy. Nie muszę wychwalać gapiąc się na parametry wrzuconych w internet ale używam, odwrotnie niż ty.

- - - Updated - - -

75andrew75 po prostu opiera się na starych danych z przed kilku lat i nadal uważa Motula za najlepszy, a niestety z roku na rok schodzi co raz niżej wystarczy popatrzeć na karty:

Tutaj karta 11/98 http://www.uleiauto.ro/phpeuri/oilur...l/300v5w40.pdf
Karta 09/10 http://www.motul.com/system/product_...pdf?1290086771
I najnowsza 02/12 http://www.motul.com/system/product_...pdf?1329125425
Nastepne herezje co do spadającej jakości oleju Motul, wystarczy przeczytać stronę Millersa o niższych wartościach TBN w olejach silnikowych "Bierze się to z tego, że istnieje przekonanie, iż im większa wartość TBN – tym lepszy olej, co nie do końca jest prawdą. Oleje o starszej specyfikacji (np. API SG/CD) mogą mieć większą liczbę TBN, niż nowoczesne oleje (np. API SM/CF). Dzieje się tak z kilku powodów. Starsze oleje, musiały częściowo zabezpieczać silnik przed paliwem słabej jakości. Dodatkowo, nie musiały zapewniać niskiej emisji spalin. Nowoczesne oleje, zwłaszcza 5w30 LOW SAPS mają niższą zawartość niektórych składników, co wpływa na obniżenie emisji spalin, ale jednocześnie obniża też wartość TBN."

Coś Ty się tak tego TBN uczepił, a sporego spadku indeksu lepkości nie widać? Po za tym po co komu olej low saps do starszych silników? Mnie zawsze zadziwia, że ludzie leją oleje w specyfikacji np. Acea C do starych klekotów bez filtrów cząsteczek stałych i przepłacają ;]

Gwoli ścisłości powtórzę Motul nie jest olejem złym ale na pewno nie najlepszym. Przy 5w40 lepsze parametry ma Fuchs Race, a cena podobna. Pewnie by się znalazło jeszcze kilka innych nawet Synthoil od LM ma podobne parametry do 300V w dodatku jest tańszy.

Ostatnia edycja:
Coś Ty się tak tego TBN uczepił, a sporego spadku indeksu lepkości nie widać? Po za tym po co komu olej low saps do starszych silników? Mnie zawsze zadziwia, że ludzie leją oleje w specyfikacji np. Acea C do starych klekotów bez filtrów cząsteczek stałych i przepłacają ;]
upierasz sie przy liczbach w tabelkach które spadaja a nie widzisz które rosną, widać chcesz udowodnic swoją mądrość patrząc i uwzględniają tylko te parametry które ci pasują. popatrz na temperature płyniecia jak ze spadkiem indeksu lepkości rosnie temperatura płynięcia w ujemnych temperaturach

Gwoli ścisłości powtórzę Motul nie jest olejem złym ale na pewno nie najlepszym.

No i tylko o to chodzi. Olej jak olej - bez żadnej rewelacji - podobnie zresztą kilka innych marek (jak Valvoline) obniża standardy z roku na rok.
Kasa jest kasa.

upierasz sie przy liczbach w tabelkach które spadaja a nie widzisz które rosną, widać chcesz udowodnic swoją mądrość patrząc i uwzględniają tylko te parametry które ci pasują. popatrz na temperature płyniecia jak ze spadkiem indeksu lepkości rosnie temperatura płynięcia w ujemnych temperaturach

Ale przecież temperatura płynięcia spadła, a nie urosła :P To teraz popatrz na temperaturę płynięcie "najlepszego" Motula i tego Fuchsa ;] Kolejna przewagą jest lepkość w wyższych temperaturach jak coś ma w opisie race lub motorsport to powinno miec wyższą lepkość w wysokich temperaturach i tutaj znów Fuchs wygrywa bo jak na 5W40 lepkość w 100 stopniach naprawdę dobra. Gdyby tylko był troszkę tańszy brałbym bez zastanowienie niestety w lepkości 5w40 kosztuje 250zł za 5l :/

O temperaturze zapłonu nie wspomnę gdzue fuchs ma dużo niższą
Ale przecież temperatura płynięcia spadła, a nie urosł
można i na opak patrzeć na -36 a -45:D

Zobaczym jak długo fuchs utrzyma cenę i jakość tabelkową swoich produktów

CHARAKTERYSTYKA:
ACEA C3-10, A3/B4-04
API SN/CF
MB 229.31, 229.51, VW 502.00, 505.00, 505.01, Ford M2C917-A , BMW Longlife 04, Porsche A40, GM dexos 2, Renault
RN 0700 & 0710.

SAE klasa lepkości: 5W40
Ciężar właściwy przy 150C - 0,848
Lepkość kinematyczna przy 100oC - 13,9 cSt
Lepkość kinematyczna przy 40oC - 82,6 cSt
Indeks lepkości - 173
Temperatura krzepnięcia -360C
Temperatura zapłonu >2000C
Lepkość niskotempetaturowa przy -30oC 6,600 cP max

czyżby gliwicka rozlewnia miała inne parametry tego oleju?:D

Ostatnia edycja:
Zobaczym jak długo fuchs utrzyma cenę i jakość tabelkową swoich produktów

Czas pokaże, dlatego warto co którąś wymianę zajrzeć na stronę producenta i sprawdzić bo może się okazać, że niepotrzebnie przepłacamy.

Fuchs serie Race produkuje w zakładach Silkolene w Wielkiej Brytanii. Te twoje dane w niczym sie nie zgadzają, ani aprobaty ACEA/API ani dopuszczenia producentów. Nie wiem skąd to wytrzasnąłeś :) To nie są czasem tabele od Titana GT1, który to właśnie ma C3 i B4?

Ostatnia edycja:
Jesze raz spróbuję zapytać :zalałem mojego jts 2.0 olejem motul 10w40 , a producent zaleca 10w60 , mam auto 3 miechy dopiero i nie wiem czym był zalewany wcześniej w związku z tym pytanko czy wlać mu 10w60 czy zostać przy półsyntetyku , ew. jakie mogą być teraz skutki wlania syntetyka 10w60 ?

Jesze raz spróbuję zapytać :zalałem mojego jts 2.0 olejem motul 10w40 , a producent zaleca 10w60 , mam auto 3 miechy dopiero i nie wiem czym był zalewany wcześniej w związku z tym pytanko czy wlać mu 10w60 czy zostać przy półsyntetyku , ew. jakie mogą być teraz skutki wlania syntetyka 10w60 ?

Na początek sprawdź ile oleju ubywa, jeśli będzie dużo, to zmień na 10w60

Ja na podstawie zaleceń producenta i tego co ludzie piszą na temat tych silników bym zmienił natychmiast, a do tego czasu nie przekraczał 4krpm i ostrożnie na zimnym.
Poszukaj może Gulf 10w60 - ma go as24 przykładowo.

Masz rację !
Większą lepkość przy chłodniejszej temperaturze (choć to może być różnica minimalna) może mieć 10W40 (olej tej samej firmy oczywiście).
10W60 więc może wypaść tak samo lub gorzej...

Amortyzatory
Powrót