Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Po motulu nie trzeba płukanki? Nooo ciekawe bo ja po 2 zalaniach X-Cessa użyłem płukanki i takiego syfiastego oleju po zlaniu jeszcze nie widziałem ;]
Ja nigdy nie widziałem zużytego czystego oleju z disla, zawsze to będzie sadza. Mozna płukać do woli

Porównaj sobie olej zlany bez płukani z olejem zlanym z płukanką różnica kolosalna to po pierwsze. Po drugie jeśli nie płuczemy silnika i zalejemy nowy olej to po pierwszym odpaleniu i przejechaniu autem już jest czarny. Po zastosowaniu płukanki i zalaniu świeżego oleju przez kilkaset kilometrów będzie czysty jak dopiero co wylany z banki dopiero stopniowo będzie sie robił czarny.

Porównaj sobie olej zlany bez płukani z olejem zlanym z płukanką różnica kolosalna to po pierwsze. Po drugie jeśli nie płuczemy silnika i zalejemy nowy olej to po pierwszym odpaleniu i przejechaniu autem już jest czarny. Po zastosowaniu płukanki i zalaniu świeżego oleju przez kilkaset kilometrów będzie czysty jak dopiero co wylany z banki dopiero stopniowo będzie sie robił czarny.
No to nic nowego co napisałeś, taki urok disla nie oleju

No to po co piszecie bzdury, ze po dobrym oleju wymienianym regularnie nie trzeba płukanki jak po Motulu wymienianym co 10K też jest syf? Nikt nikogo nie zmusza do używania płukanki i czy ktoś jej używa czy nie to indywidualna sprawa ale jak czytam komentarze w stylu "nie lej bo Ci się silnik rozszczelni" albo "po oleju x to jest tak czysto, ze nie trzeba", które nie mają żadnego potwierdzenia to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Skoro motul byłby tak dobry w czyszczeniu jak niektórzy uważają to nie było by różnicy w czystości nowego oleju po kilku przejechanych kilometrach, a jednak różnica wizualna jest spora.

Ostatnia edycja:
Witam, chciałem zapytać jaki olej będzie bardziej odpowiedni do 1.9 jtd 105hp 250tys przebiegu, Valvoline Durablend czy Max Life? Pytam gdyż tylko przy durablend jest informacja że jest on silników z turbodoładowaniem.

Witam w związku z tym ze nie długo szykuje mi się wymiana oliwy mam małe pytanie aktualnie mam milersa 10w40 i zadowolony jestem
;) ale jestem ciekaw co mi możecie powiedzieć o oleju motul synergie+ 6100 10w40 albo AMSoil amo 10w40(syntetyk) albo kosmicznej technologi za jedyne 60zł za 946ml tj. Royal Purple 10w40(syntetyk) fajny ma kolor:) Silniczek 1.6 105km nalatane jakieś 172tys

Witam! Mam małe pytanko : zalałem mojego jts 2.0 olejem motul 10w40 , a producent zaleca 10w60 , mam auto 3 miechy dopiero i nie wiem czym był zalewany wcześniej w związku z tym pytanko czy wlać mu 10w60 czy zostać przy półsyntetyku , ew. jakie mogą być teraz skutki wlania syntetyka 10w60 ?

No to po co piszecie bzdury, ze po dobrym oleju wymienianym regularnie nie trzeba płukanki
Bo nie trzeba robić płukanki po dobrym oleju to nie są bzdury. Masz przynajmniej troszke zadowolenia że olej w silniku disla nie jest od razu z sadzą i co to zmienia?:D

Tak zmienia bo im mniej syfu w oleju tym mniej się go osadza wewnątrz silnika to chyba logiczne? Bo gdyby wspomniany Motul miał super właściwości czyszczące to powinien spłynać z całym syfem i świezy olej po wymianie też powinien byc jakiś czas czysty, a niestety tak nie jest. I co znaczy dobry olej? Już dawno wiadomo, że Motul to zwykłe HC niczym nie odbiega od pozostałych HC może po za ceną bo np. taki Fuchs jest sporo tańszy ;]

Zalezy o jakim Motulu piszesz 300V zdecydowanie jest jednym z najlepszy smarowideł na rynku. Płukanie silnika jest zasadne po mocno zjechanym oleju lub minaralnym tam jest sporo nagaru i o nagar przede wszystkim tu chodzi a przy dobrym oleju raczej ciężko o nagar

Akurat ostatnia strona była mowa o Motulu 8100 czyli x-cesie wiec olej jak olej. Dobry ale nazywanie go najlepszym to "lekka" przesada.

Ty piszesz o x-cesie dobry olej a ja piszę o 300V najlepszym

No to szybko piszesz co miałeś na myśli. Wyraźnie wspomniałem na poprzednich stronach o jakim oleju mowa, a ty teraz 300v wyskakujesz :) Dryga sprawa kto tu od nowości leje 300v? Chyba nikt wiec przed Motulem płukanka obowiazkowa bo lanie takiego oleju na zasyfiony silnik było by bezsensowne :)

No to po co piszecie bzdury, ze po dobrym oleju wymienianym regularnie nie trzeba płukanki jak po Motulu wymienianym co 10K też jest syf? Nikt nikogo nie zmusza do używania płukanki i czy ktoś jej używa czy nie to indywidualna sprawa ale jak czytam komentarze w stylu "nie lej bo Ci się silnik rozszczelni" albo "po oleju x to jest tak czysto, ze nie trzeba", które nie mają żadnego potwierdzenia to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Skoro motul byłby tak dobry w czyszczeniu jak niektórzy uważają to nie było by różnicy w czystości nowego oleju po kilku przejechanych kilometrach, a jednak różnica wizualna jest spora.

Mam tylko jedno pytanie: ile silników rozebrałeś i złozyłeś?

Tyle w temacie?

- - - Updated - - -

Widać myśl mechanika-szwagra w narodzie nie ginie.
Lesio czy swoim klientom zalecasz przejście na mineralny olej po np. 150kkm?

Pytanie j.w.

Dryga sprawa kto tu od nowości leje 300v? Chyba nikt wiec przed Motulem płukanka obowiazkowa bo lanie takiego oleju na zasyfiony silnik było by bezsensowne
każdy silnik w zakupionym samochodzie u mnie był rozbierany, szykowany i składany od podstaw więc płukanka nie jest tu potrzebna
TBN 8,25, temp. płynięcia - 45st., lepkość w 100st.C. 13,6 - dobry, ale gdzie tu coś "najlepszego" ???
Pokaż lepszy i ogólnie dostepny na naszym rynku.
W którym 300V masz TBN 8.25mg KOH/g ?

Ostatnia edycja:
Jak pokazuje ten temat i wiedza szwagrów mechaników ilość złożonych rozłożonych silników nie jest wyznacznikiem wiedzy w temacie olejów. Znam osobiście przypadek, ze kolega musiał u mechanika sam wlać sobie płukankę bo mechanik powiedział, ze tego nie zrobi, a wyobraźcie sobie jakież było zdziwienie mechanika gdy zobaczył olej Liqui Moly który ma kolor szary jak szlam? "Panie ktoś panu stary olej sprzedał" :lol: W żadnym aucie jakie miałem nie musiałem rozbierać silnika przypadek? Nie po prostu omijam właśnie "typowych Mirków mechaników" ;]

1011477_163645790489187_11488451_n.jpg

75andrew155 Masz chociażby jeszcze Liqui Moly czy Fuchs Titan Race wiec nie wiem dlaczego przyjmujesz, ze 300V jest najlepszy?

Ostatnia edycja:
Wyznacznikiem jest pewnie wiedza inermetowych cudotwórców i ich mikstur uzdrawiajacych którzy nawet nie widzieli silnika na oczy:D

Wyznacznikiem jest pewnie wiedza inermetowych cudotwórców i ich mikstur uzdrawiajacych którzy nawet nie widzieli silnika na oczy

Jak pokazuje ten temat i wiedza szwagrów mechaników ilość złożonych rozłożonych silników nie jest wyznacznikiem wiedzy w temacie olejów. Znam osobiście przypadek, ze kolega musiał u mechanika sam wlać sobie płukankę bo mechanik powiedział, ze tego nie zrobi, a wyobraźcie sobie jakież było zdziwienie mechanika gdy zobaczył olej Liqui Moly który ma kolor szary jak szlam? "Panie ktoś panu stary olej sprzedał" W żadnym aucie jakie miałem nie musiałem rozbierać silnika przypadek? Nie po prostu omijam właśnie "typowych Mirków mechaników" ;]

Jak pokazuje ten temat czasem lepszy ,,mechanik szwagier' niż internetowy bard ... Nie znasz a piszesz.Prorok / wróżka / Mojżesz czy jeszcze coś innego?

I życzę każdemu żeby trafił na takiego mechanika ,,szwagra" jak ja :]

Ostatnia edycja:
Żeby było jasne: ja nikomu nie odradzam płukania silnika tak jak jego mycia, można bez tego żyć

Amortyzatory
Powrót