Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Mam pytanko! Doszła do mnie opinia, że boxery powinny najlepiej chodzić na Miller'ze 10w60.
Mógłby ktoś potwierdzić/coś powiedzieć o tym?
I co za różnica czy to Miller 10w40 a 10w60 i jeszcze porównując do Valvoline MaxLife 10w40?
I tak zapytam. Jaki olej byłby najlepszy? Już bez względu na cenę?

To ci powiem różnice między VR1 10W60 i MaxLife 10W40 w mojej Vce:
-zużycie na 10 tysiecy VR1 to litr
- Max life pół litra na 9- 10 tysiecy
Powinno być odwrotnie, ale liczy się styl jazdy, zimą gdy jeżdżę na 10W40 jazda jest umiarkowana, oleju nie zużywa do 5 tysięcy na oko, potem olej zdycha i powoli zaczyna go brać i te pól litra jest na jakichś 4 tysiącach kilometrów. Natomiast 10W60 używam latem i jest gęstszy i teoretycznie powinno go mniej brać i tak jest, ale jak chcesz dać po garach to i go ciągnie równo 100ml na tysiąc kilometrów, no i najważniejsze wytrzymuje z palcem w dupsku 10 tysięcy kilometrów i nie zdycha tak jak MaxLife. A przed tamta zimą ostatnie 2 tysiące zrobiłem po emerycku, bo rozrząd szedł do wymiany i nic nie wciągnęła, czyli naprawdę tylko przy deptaniu wciąga olej
Z tym że ty masz Boxera, tam może być coś inaczej, a i według mnie 10W60 nie nadaje się na zimę

witajcie.
zacząłem czytać wątek, ale to dla mnie udręka. jestem posiadaczem 147 jtd 16v 150cv z przebiegiem licznikowym 144.000km. rocznik 2005.autko generalnie zadbane, sciągane z włoch. i to mnie martwi. rozmawiałem już z kilkoma włochami na temat kultury obsługi i twierdzili,że wymieniają rzadko oliwę, bo co tam ma się zużywać itp. masakra...
oczywiście nie wiem czy przebieg jest autentyczny i jaki olej był lany.wiem natomiast,że jest czarny jak smoła,fuuuj.
w/g książki to jakaś selenia wr jest polecany. ja zamierzam robić rocznie max 5-6tys km, jazda głównie miasto i krótkie odcinki. co polecacie? ile oleju zakupić? czytałem w instr.,że 4,5ltr jest w układzie. ile wchodzi dokładnie, aby nie przelać? dzięki za wyrozumiałość, pozdrawiam.

Do tego silnika lejesz 5W40 - pełen syntetyk.

Co jest polecane ? Przeczytaj wcześniejsze strony tego tematu (było już z 30x mówione).
To, że olej jest czarny nic nie znaczy - w dieslu przeważnie jest czarny po 500 km od wymiany.

Do wymiany musisz mieć 5l (zostanie na ew. małe dolewki).

Po zakupie 164 pierwszę co stwierdziłem to że trzeba wymienic ojej, przecież to 'fałka' to broń boże żeby ja męczyć na jakimś starym oleju ;) przeglądałem forum i zastanawiałem się nad oliwą. Myślałem nad polecanym przez wszystkich valvoline, lecz się nie zdecydowałem i zakupiłem liqui moly 10w40 zwykły bez jakiś dodatków typu mos2 czy coś, do tego filtr, nie pamiętam jakiej firmy ale napewno lepszy niż filtron, taki czerwony ;) na starym oleju silnik trzymał ciśnienie na zimnym troszkę ponad 3 bary a na ciepłym, dobrze nagrzanym koło 0.5 bara, spuściłem ojej to się wyjaśniło, takiego szlamu nie widziałem wcześniej. Po wymianie trzyma 4 bar na zimnym na wolnych obrotach i troszkę ponad 1 bar na dobrze rozgrzanym. :) cena oleju to po zniżkach ok 90zł za 4L a oleje jedne z lepszych. :)

To ja pytanie z trochę innej beczki mam ;) Do skrzyni w 147 1.9JTD 8V115KM 75W80 czy 75W90 bo znalazłem różne informacje na forum. Jeśli to ma znaczenie to mam skrzynie z wysprzęglikiem w środku, a chyba wiekszość 147ek miała wyskrzęglik na skrzyni.

To ja pytanie z trochę innej beczki mam ;) Do skrzyni w 147 1.9JTD 8V115KM 75W80 czy 75W90 bo znalazłem różne informacje na forum. Jeśli to ma znaczenie to mam skrzynie z wysprzęglikiem w środku, a chyba wiekszość 147ek miała wyskrzęglik na skrzyni.

I tak i tak będzie dobrze.
Sam producent jeśli się nie mylę zmieniał zdanie chyba ze 3 razy co do stosowanego oleju przekładniowego w Alfa Romeo.
Zależało to od tego co aktualnie miał dostępne w ofercie.

To pytanko jeszcze jedno. Jest sens wymiany oleju jesli stan w skrzyni jest ok na Motula 300 lub Motul Motyl Gear? Wiem, ze producent zaleca tylko dolewki ale jak to się ma w praktyce? Wymieniasz Pablo u siebie na warsztacie olej w skrzyniach?

P.S Widze, ze w zbiorniczku wspomagania mam minimum mozna dolać cokolwiek zgodnego z Dextron IID?

Ostatnia edycja:
To pytanko jeszcze jedno. Jest sens wymiany oleju jesli stan w skrzyni jest ok na Motula 300 lub Motul Motyl Gear? Wiem, ze producent zaleca tylko dolewki ale jak to się ma w praktyce? Wymieniasz Pablo u siebie na warsztacie olej w skrzyniach?

P.S Widze, ze w zbiorniczku wspomagania mam minimum mozna dolać cokolwiek zgodnego z Dextron IID?

Ja zalecam wymianę co 100 kkm.
Już wielokrotnie udowodniłem, że zalecenia producenta mają niewiele wspólnego z dbaniem o samochód, a tylko z zyskiem i wysysaniem portfela właścicieli aut.
Ostatnimi czasy jest bardzo modne pojęcie - zużycie eksploatacyjne, ale to już temat na inny wątek.

Pablo- masz jakąś promocję na Millersa 10W60? Bo stuknęło kolejne 10 tyś i chyba znowu zaleję ten olej.

Proszę wybaczyć o lekki offtop ale jestem ciekawy jak sprawdzają się te Millers'y w odmianie dla motocykli? Masz Pablo jakieś informacje na ten temat? Castrol jak dla mnie jest padaką i w aucie i w motocyklu.
Pozdrawiam

Proszę wybaczyć o lekki offtop ale jestem ciekawy jak sprawdzają się te Millers'y w odmianie dla motocykli? Masz Pablo jakieś informacje na ten temat? Castrol jak dla mnie jest padaką i w aucie i w motocyklu.
Pozdrawiam

Nie mam pojęcia.
Do motocykli idzie głównie Valvoline.

ja motocykl zalewam motulem 7100 fullsyntetyk, a dziś kupiłem 147 2.0 TS i tez zastanawiam sie nad motulem. Ich strona poleca 8100x-cess 5w40. Co o nim sądzicie? macie jakies doswiadczenia?

Ostatnia edycja:
Pozdrawiam

Nic nadzwyczajnego, do samochodów lepsze robią. Jakie moto?

Kończąc wątek o motocyklach - teraz podobno "super" jest Shell Advance Ultra 4T 10W-40 ale dopiero produkowany po marcu 2012:) Nie zdążysz człowieku;)
Do swojej Alfy leję Motul ale Synergie. Z czasem trochę go ubywa i wydaje mi się, że może mieć tendencje do "grzania" silnika. Być może podróbka.Postanowiłem, że sprawdzę coś innego. Może Valvoline.

Kończąc wątek o motocyklach - teraz podobno "super" jest Shell Advance Ultra 4T 10W-40 ale dopiero produkowany po marcu 2012:) Nie zdążysz człowieku;)
Do swojej Alfy leję Motul ale Synergie. Z czasem trochę go ubywa i wydaje mi się, że może mieć tendencje do "grzania" silnika. Być może podróbka.Postanowiłem, że sprawdzę coś innego. Może Valvoline.

My aktualnie zaczęliśmy testy tego specyfiku: EE Semi Synthetic 10w40
Możesz ten zastosować, jeśli będziesz zainteresowany zrobię dobra cenę, ponieważ nie mam TSa na testy aktualnie niestety.
Dopiero jak brat w swoim będzie wymieniał.

Amortyzatory
Powrót