Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
na zimę 10w60 ????? czarno to widzę :stop:
Na grecka zime :o. Watpie zeby zima temperatura spadla do 0. Ewentualnie na 2-3 dni. Poprzedni wlasciciel lal 10w60 i chcialem przy takim zostac. Auto uzywam raczej sporadycznie co wiaze sie z czesta wizyta wskazowki obrotomierza w okolicach odciecia. Kurcze nie potrafie tym autem jezdzic inaczej :D

Na grecka zime :o. Watpie zeby zima temperatura spadla do 0. Ewentualnie na 2-3 dni. Poprzedni wlasciciel lal 10w60 i chcialem przy takim zostac. Auto uzywam raczej sporadycznie co wiaze sie z czesta wizyta wskazowki obrotomierza w okolicach odciecia. Kurcze nie potrafie tym autem jezdzic inaczej :D

Ale lał przez cały rok 10W60 czy tylko na lato, a na zimę inny ( z tego co kojarzę twoja Alfa jest z Polski)?????????????

Ostatnia edycja:
Ale lał przez cały rok 10W60 czy tylko na lato, a na zimę inny ( z tego co kojarzę twoja Alfa jest z Polski)?????????????
Bede musial sie zapytac bo sam nie wiem. Pamietam, ze jak kupilem Alfe to byla zalana 10w60. Nawet na delikatna zime 10w60 nie bedzie odpowiedni. Czyli najlepiej plukanke i jaki wlac?

Ja tam twierdzę że dobry 10W60 na zimę również będzie dobry. Ja już teraz będę jeździć drugą zimę na 10W60 , rok temu nie było najmniejszych kłopotów.

Bede musial sie zapytac bo sam nie wiem. Pamietam, ze jak kupilem Alfe to byla zalana 10w60. Nawet na delikatna zime 10w60 nie bedzie odpowiedni. Czyli najlepiej plukanke i jaki wlac?

Ja się nauczyłem że słucha się tego kto robił wiele ALf w życiu,a nie co mi się wydaje i lato 10W60, bo w palnik się daje, a na zimę 10W40 bo spokojniej, poza tym 10W60 teraz kilka razy miało start przy 3 na plusie i słychać było że inaczej smaruje na początku

No ale zmiana z 10W60 na 10W40 to niewiele się zda moim zdaniem :P Jak już to na jakiś 5W40 na zimę... Bo przy 10W40 i 10W60 to nadal pozostaje 10W ;)

I ma być 10W, wytłumacz mi na zdrowy rozum co daje specyfikacja zimowa faktycznie nie teoretycznie, raczej chodzi o konsystencje oleju która pomiędzy 40,a 60 jest dużo inna. Też myślałem żeby zalewać 5W50, ale z błędu zostałem wyprowadzony.
O jakie kłopoty ci chodzi- że niby nie zapali na 10W60??????????
Zapali i na 15W40 w mrozy -30 tylko że kiedy zaczyna naprawdę smarować 10W60,a kiedy 10W40 to jest pytanie, według mnie i mojego ucha trochę później

Olej 10W40 :

Ciężar właściwy przy 15[SUP]0[/SUP]C:...0,867
Lepkość kinematyczna przy 100[SUP]0[/SUP]C...15,6 cSt
Lepkość kinematyczna przy 40[SUP]0[/SUP]C...90 cSt
Indeks lepkości...185
Temperatura krzepnięcia...-25[SUP]0[/SUP]C
Temperatura zapłonu...210[SUP]0[/SUP]C
Lepkość na zimno przy -30[SUP]0[/SUP]C...7,000 cP
Idealny do samochodów rajdowych klasy R2

Olej 10W60 :

API SL/CF, ACEA A3/A4
SAE 10W60
Ciężar właściwy przy 15[SUP]0[/SUP]C:...0,867
Lepkość kinematyczna przy 100[SUP]0[/SUP]C...22,0 cSt
Lepkość kinematyczna przy 40[SUP]0[/SUP]C...125 cSt
Indeks lepkości...205
Temperatura krzepnięcia...-25[SUP]0[/SUP]C
Temperatura zapłonu...200[SUP]0[/SUP]C
Lepkość na zimno przy -30[SUP]0[/SUP]C...7,000 cP

Lepkość na zimno i temp. krzepnięcia - identyczna ;)

Różnica jest dopiero przy przejściu na "lżejszy" olej typu 5W

Ojoj,co producent to taka tabelka będzie inaczej wyglądała.Nie widze żadnego problemu co do stosowania zimą 10W60,czy sie daje w palnik czy nie jest to na pewno lepiej smarujący olej niż 10W40.W naszym klimacie jest jak jest i są skoki temperatur zimą ale znam takich co używają 15W40 i też żyją.Dla komponentów silnika TWIN SPARK jest to zdrowe rozwiązanie i jeśli kogoś stać na taki olej jak 10W60 to jedynie dobrze zabezpiecza swój silnik czy to latem czy to zimą co z reszta pisze w instrukcji obsługi pojazdu odnośnie użytkowania i warunkach oraz stylu jazdy.Przede wszystkim zaletą jest to że 10W60 utrzyma film olejowy w wyższej temperaturze niż10W40 itp.Żeby wyciągnąć konkretne wnioski trzeba obejrzeć karte techniczną danego oleju i sprawdzić parametry które przytoczył kolega HITMAN choćby.

Z tego co wyczytalem to zostaje przy 10w60. Mieszkam w Grecji i tutaj zimy sa lagodne a ja auta uzywam 3-4 razy w tygodniu i czesto wskazowka wedruje na czerwone pole. W przyszlym tygodniu po ogarnieciu usterek lanuje nawet skoczyc na tor dla gokartow i bede tam czesto wiec 10w60 bedzie odpowiedni dla mnie. To przy okazji zapytam o olej do skrzyni, plyn hamulcowy, plyn do chlodnicy i olej wspomagania. Co polecacie wlac? Mysle nad caloscia Liqui Moly tylko jakie specyfikacje?

Nie wiem czy to prawda, ale ponoć najlepszy do skrzyni jest olej Tutela jak chcesz zaszaleć i pójść na jakość ;) Ja do tego dołożyłem jeszcze dodatek do skrzyni z Liqui Moly i chodzi o połowę ciszej :)

Lepkość na zimno i temp. krzepnięcia - identyczna ;)

Różnica jest dopiero przy przejściu na "lżejszy" olej typu 5W

To dlaczego jeden szybciej w mrozy wylewa się z naczynia, a drugi wolniej, w każdej mojej wypowiedzi chodziło o zimny silnik, gdzie słychać różnicę w pracy, pewnie twoja w mrozy chodzi cichutko po kilkugodzinnym staniu na mrozie jak rozumiem, czy nigdy w życiu nie miałeś 10W40 i dupne tabele dajesz, mi chodzi o sprawdzenie organoleptyczne na sobie

To moje tabele olei które ja mam zalane

Klasa lepkości SAE 10W-60
Lepkość, mm2/s w temperaturze 100 ºC 23,0
Lepkość, mm2/s w temperaturze 40 ºC 165
Wskaźnik lepkości ASTM D-2270 168
Lepkość, mPa.s –25°C. ASTM D-5293 <7000
TBN, mg KOH/g ASTM D-2896 12,0
Temperatura krzepnięcia, ºC ASTM D-5950 -39
Ciężar właściwy w temp. 15,6°C ASTM D-4052 0,864
Temperatura zapłonu, COC, ºC. ASTM D-92 220

Klasa lepkości SAE 10W-40
Lepkość, mm2/s w temperaturze 100 ºC. 14,1
Lepkość, mm2/s w temperaturze 40 ºC. 95
Wskaźnik lepkości ASTM D-2270 152
Lepkość, mPa.s –25°C. ASTM D-5293 <7000
TBN, mg KOH/g ASTM D-2896 10,1
Temperatura krzepnięcia, ºC ASTM D-5950 -36
Ciężar właściwy w temp. 15,6°C ASTM D-4052 0,873
Temperatura zapłonu, COC, ºC. ASTM D-92 225

darek2116Dlatego też 10W40 jeździ u mnie 8 tysięcy maksymalnie, poza tym zima się wolno jeździ

Jeżdżę Stilo 2.4 na 10W60 i w zimie pali od pierwszego strzału, nawet przy-30.

Propos. Mieszkasz na Wysokiej????????????

Nie wiem panowie,test z płynnością w zime sobie można przeprowadzić a czemu i nie,dla większej frajdy dać też 5W40,10W60,10W40 i 15W50 i niech się ścigają.A pompowalność i tak nie ma szans tym sposobem sie określić,10W60 dla lepszej ochrony w ekstremalnych warunkach a przy niskich ja nie widzę negatywnych skutków.Zasada jest niestety taka iż mimo reklam i opowieśći zawsze to niestety warunki dyktuje producent silnika i nie z powietrza się to bierze,także oleje i smary generalnie muszą spełniać zalecenia producenta a marka raczej jakaś renomowana i pewne nie z przemytu czy podróbki.garażowej.Zawsze staram się mimo ceny jeszcze kupić raczej w autoryzowanym punkcie dystrybucyjnym zakupić olej a nie koniecznie taniej z allegro czy panie ja to woże tirem z niemiec i mam taniej.Na stronie internetowej szanującego producenta oleju można dobrać do swojego samochodu zalecany produkt i dowiedzieć się jaka jest pojemność układu i interwał wymiany.Można też dowiedzieć się o parametrach danego oleju i porownać sobie parametry takiego 10W60 kilku producentów.Każdy ma jakąś swoją formulacje i pakiet dodatków inni mrketing i tak w kółko będzie jak z szamponem do włosów czy kremem na zmarszczki

http://moto.onet.pl/1668710,1,wymiana-oleju-dogmat-czy-oszustwo,artykul.html?node=13
:hmmmm2:
Jak myślicie? Dziadek stracił rozum?

Vectrą B 1.8 16v+ lpg zrobiłem 28tys km bez wymiany oleju (tylko ja) wcześniej też nie wiadomo było kiedy był wymieniany olej. Żadnych negatywnych skutków. Ale nie wymieniałem tylko i wyłącznie dlatego że to auto było od początku skazane na sprzedaż i zwyczajnie nie miałem zamiaru inwestować w nie ani grosza. W Alfie obowiązkowa wymiana co 10tys

Amortyzatory
Powrót