deluxtorpeda
ZBANOWANY
- Auto
- Alfa Romeo 159
Valvoline 10 w 40 i tylechodzi jak maselko
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
Zachęciłeś mnie
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Valvoline 10 w 40 i tylechodzi jak maselko
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
Ja mając podobny dylemat (auto z Niemiec , nie wiadomo czym zalane , silnik ten co u Ciebie , przebieg nawet nieco mniejszy) postanowiłem zastosować Shell Helix HX7 10w40.Argumenty?Oto one : spełnia zarówno wymagania instrukcji jak i normy Fiata , jest łatwo i wszędzie dostępny - co gwarantuje że przy kolejnych wymianach nie powinno być problemów z zakupem , uznany producent , cena przystępna , parametry - przynajmniej na papierze - nieco lepsze niż szeroko polecanego Valvolain-a 10w40.Witam, moje autko to alfa 147 1.6Ts 105 (bez wariatora). potrzebuje porady w sprawie oleju. samochód ma mały przebieg bo niecałe 90tys. km ale poprzedni właściciel zalał go castrolem magnatec 10w40 teraz przy wymianie zastanawiam się czy nie mienić go na jakiś inny lepszy, słabo znam się na olejach a wiem, że przy tych silnikach odgrywa kluczową role. poradźcie coś
@BellaMia
Powiem Ci, że maultko bierze Ci olejujak masz takei spalanie oleju przy 5w30 to smiało na nim zostań, chyba, że chcesz przejść na coś tańszego
![]()
...na full syntetyku mozna zrobic 20kkm,ale ja wolę zapytac Was-doświadczonych posiadaczy AR. Kiedy szykować sie na wymiane?
No to i u mnie szykuje się pomału wymiana - pacjent 1.9 JTDM 150KM, oryg przebieg 92 tyś km.
Ostatnio zalany przez poprzedniego właściciela Castrolem 5W40 - planuję zmianę w grę wchodzi Selenia/Valvoline SynPower tej samej lepkości - warto dopłacić za Selenię?
Dodatkowo interwały wymiany co 15 tyś km wystarczające dla tego motoru czy lepiej robić to ciut częściej?
Witam. Posiadam AR 147 1.9jtdm 150km z DPFem .Przebieg 194tys km. Silnik jest po remoncie który zrobił poprzedni właściciel(prawdopodobnie klapa wirowa wpadła). Zastanawia mnie jednak jaki olej powinien być zastosowany. Aktualnie jest zalany Mobil 1 10w40, wczesniej był Castrol 10w40. Niestety nie jestem w stanie stwierdzić jakiej dokładnie jest on specyfikacji i czy spełnia norme ACEA C3. Co radzicie w tym przypadku ?