• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

No ok doczytalem co nie co tam :) ale z tych 2 co wymienilem wyzej, ktory bys wybral ? Motul czy Valvoline ?

motul....
Valvoline mi robił masełko na korku... już go więcej nie wleje do mojego boxera. tylko i wyłącznie motul.

Co kupić zamiast Millers'a XFS 5W40 którego już nie sprzedają? Sprzedawca powiedział że jest teraz XF czy to aby napewno to samo?

Czy ktoś stosował olej
Millers EE Longlife 5w40 zastanawiam się czynie zalać go teraz przy wymianie, co o nim sądzicie

@siapek - saps jest po to by chronić silnik, obniżone saps to potrzeba ochrony dpf którego nie masz, podobnie jak i ja. Idź po full saps - z tańszych Valvo 5w40 albo 10w40. Z droższych ale do przeżycia amsoil eurooiean formuła 5w40 full saps - ma wręcz na butelce napisane. Tez nie rozumiem dlaczego ludzie idą w mid/low kiedy potrzebują full ....
dzięki za rozjaśnienie, w sklepie obok mnie mają tego AMSa i w podobnej cenie Liqui Moly Diesel Synthol. Który wybrać?

Producent wg. instrukcji zaleca olej na bazie syntetycznej o lepkości 5W40 przewyższający normę ACEA B3.
Oba oleje tj. Amsoil 5W40 European Car Formula Full Saps oraz Liqui Moly Diesel Synthoil są olejami sytetycznymi właśnie o takich parametach. Poniżej info o tych olejach. Może ktoś korzystał i jest w stanie coś powiedzieć lub może powiedzieć który jest lepszy na podstawie info techniczncyh
1. http://www.zmienolej.pl/oferta/olej...-european-car-formula-full-saps-0-946l-detail
2. http://www.liqui-moly.de/liquimoly/mediendb.nsf/gfx2/1340%20Diesel%20Synthoil%20SAE%205W-40_EN.pdf/$file/1340%20Diesel%20Synthoil%20SAE%205W-40_EN.pdf

Nic nie kombinuję z innymi olejami a pytam się bo zostało mi 1000km do wymiany

Ostatnia edycja:
Pasuje wzmienić olej i mam teraz dylemat;

Elf Evolution 900 NG 5W40 LDX
Mobil Super 5W40
Valvoline MaxLife 5W40
Valvoline Synpower 5W40
Shell Helix 5W40

Alfa 147 2.0 TS. Nie bierze jakoś wiele oleju.Przebieg 160 tys. Od nowości jeździ na 5W40 (do 142 tys. Selenia) ale ostatni właściciel poszedł na minimalizm i zalał jakimś gównem olejowym Norauto Ultra benzyna 5W40 który ponoć też jest syntetyczny.

Co wlać ? Autem robię około 8000 tys rocznie głównie po mieście, choć olej i tak wymieniam co roku.

Ostatnia edycja:
Ja w mojej AR147 TS 1.6 120km zalalam Mobile Super 3000 5w40 syntetyk,poprzednio tez byla zalewana syntetykiem. Jednak przy następnej wymianie mysle o Seleni.

Panowie, turbina idzie do regeneracji i chcę wymienić olej żeby dostała świeże smarowanie i zmienić oleum przed zimą.

Zalany Millers XFD 5w40, a Alfa ma teraz 190 tyś km przelatane.

Co polecacie?

Witam.

Właśnie stuknęło mi 13 tyś km odkąd mam swoją "żabe" i przypomniałem sobie że należałoby wymienić olej. Ponieważ mam 2.0 to często dolewałem wiec pewnie w ciągu roku wymieniłem cały olej :P. Mam zalany 10W40 czy polecacie zostać przy tym czy może 5W30? czy nie zaszkodzi to silnikowi ? Zaba ma przebieg 164 tyś.

Nowe autko Alfa 147 2005r 1.6 120KM. Przebieg 123500km, wymiana oleju była przy przebiegu 121500. Samochód sprowadzony z Niemiec. Pod maską kartka firmy Agip z zapisanym przebiegiem, datą i zaznaczonym olejem Agip TECSINT SAE 5W30. Jaki polecacie olej na wymianę? Wolałbym wlać jakiś popularny w okolicznych sklepach (Mobil, Castrol, Elf, Lotos), ale oczywiście nie chcę zalewać dziadostwem, więc jestem skłonny pojeździć za olejem gdzieś dalej i popytać o tego Agipa ;) Mógłby być 5W40 zamiast 5W30, czy na piękne ulewne polskie lato jest to nie potrzebne?

Ostatnia edycja:
Czas wymienić olej, moja Alfa ma silnik 1.9 JTDm 150 KM. Obecny przebieg to 147010 KM. Obecnie Alfa jeździ chyba na Castrolu 5W40 Magnethic? Planuję zakup Valvoline 5W40 Maxlife Synthetic, myślicie że to dobry wybór ? Dużo dobrego słyszałem o tej marce, tak więc wszelkie porady mile widziane :)

A ja do swojej Belli 1.9 JTDm 120KM leje Orlen Platinum 5w40 i jest OK.
W poprzednim aucie też JTD i ten sam olej i wszystko wporządku było :)

Słuchajcie nie potrzebnie otworzyłem temat o oleju na forum głównym. Przepraszam za to moderatorów

czy do silnika 1.9 8V 115 koników 5w30 mobil do pompo wtryskiwaczy będzie odpowiedni ?.

Witam, moje autko to alfa 147 1.6Ts 105 (bez wariatora). potrzebuje porady w sprawie oleju. samochód ma mały przebieg bo niecałe 90tys. km ale poprzedni właściciel zalał go castrolem magnatec 10w40 teraz przy wymianie zastanawiam się czy nie mienić go na jakiś inny lepszy, słabo znam się na olejach a wiem, że przy tych silnikach odgrywa kluczową role. poradźcie coś

Valvoline 10 w 40 i tyle :) chodzi jak maselko

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Motul X-Clean 5W40, silnik pracuje cicho i aksamitnie. Podobnie Liqui Molly z dwusiarczkiem molibdenu. Następny wypróbuję Valvoline.

Amortyzatory
Powrót