Łożysko w piaście koła?Dźwięk od 50/h ewidentnie wzrasta wraz z prędkością.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Łożysko w piaście koła?Dźwięk od 50/h ewidentnie wzrasta wraz z prędkością.
Tez tak myślałem, ale to jest bardziej brzeczenie. Kola sie nie nagrzewaja, jazda po luku, gwaltowne skrecanie nie zmienia tego dzwieku. Jednostajne brzeczace dzwonienie na luzie na biegu wszystko jedno. Eh ... ma szczęście ze ladna jestŁożysko w piaście koła?
Witam, postanowiłem podzielić się tym jak było u mnie bo miałem bardzo podobne objawy, od ok 50km/h zaczynało być słychać wycie z okolic silnika, dzwięk jakby metaliczny? które wzrastało proporcjonalnie do prędkości, co dziwne na dzwięk nie miało wpływu zupełnie nic oprócz prędkości (nie zmieniał się przy skręcaniu ani zmianie biegu, ale był trochę bardziej słyszalny na luzie). Mechanik postawił diagnozę - łożyska skrzyni biegów - obecnie skrzynia jest rozebrana i naprawiana, powiem szczerze że byłem (i dalej jestem) trochę zdziwiony bo każdy mówił że gdyby to była skrzynia to nie było by jej słychać przy wciśnięciu sprzęgła. No ale zobaczymy czy problem zniknął jak odbiorę samochód. Zanim skrzynia została wyjęta wykluczyliśmy łożyska w kołach oraz opony. Samochód ma 180 tys. przebiegu i z tego co mi wiadomo nic jeszcze nie było robione (skrzynia,dwumas,sprzęgło itp.) mechanik powiedział że sprzęgło i dwumasa pożyją jeszcze jakieś 20 tys km i też będzie się trzeba za nie zabrać.
Nagrałem dzwięk podczas jazdy ale nie umiem tutaj wrzucić linku.
Ciekawe czy sprawdziliście łożysko podpory półosi,
A druga sprawa jak skrzynia jest zdjęta to ja bym przynajmniej tarcze wymienił na nową (koszta nie są duże) no ale może mechanik lubi ściągać co chwile skrzynie .
pozdro
Mam ten sam dźwięk co na filmiku parę postów wcześniej. Dziwny i wkurzający.Winowajca po dlugim śledztwie: 55193539
Flache wypije sam, ale dziękuję za proby pomocy.
wracając do tematu mojego szumu, łożysko na podporze okazało się ok, więc pozostaje jednak skrzynia. Zauważyłem, że szum się zmienia podczas ruszania na boki dźwignią zmiany biegów jadąc na luzie, przy czym dźwięk jest najbardziej słyszalny przy przechylaniu dźwigni jak do 1/2 biegu. Macie pomysł co to może być?