• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Szum turbo giulia 280

KrzysiekC

Nowy
Auto
AR Giulia Competizione (280,Q4,MY23)
Szanowni, zauważyłem szum turbo od ok. 1,5 bara. Słyszalny w kabinie, przy wyższych prędkościach. Szum turbo a nie powietrza, choć z początku myślałem ze to wiatr (taki dźwięk, nie świst) Czy ktoś z Was zauważył coś takiego u siebie? Przebieg 11kkm.

k

Mam to u siebie w Stelvio ale nie wiem od ile bar. Zacząłem to trochę drążyć ale ostatnio rzuciłem z braku czasu.
Niektórzy twierdzą, że to usterka a niektórzy, że ten typ tak ma. Sprawdzę korelację z ciśnieniem. Ja to słyszę jak ostrzej dam w rurę po prostu, dochodzi z lewej strony komory silnika.

@KrzysiekC moja turbina lekko gwiżdże od nowości, szczególnie na zimnym silniku. Zgłaszałem w ASO, ale powiedzieli że narazie nie kwalifikuje się do żadnej wymiany. Nic się to nie zmieniło przez 6 lat no i trzeba było przywyknąć - wcześniej sądziłem że prędzej czy później się to zwiększy i pójdzie jednak na wymianę.
W niektórych 2.0 za to wiem że był problem z dokręceniem turbo i wtedy faktycznie było głośniej a i były ślady/osady przy łączeniu i tu dokręcenie rozwiązywało temat. Musiałbyś poszukać jakiś wpisów na ten temat a i może porównać swoje auto z jakimś innym egzemplarzem, bo może masz w normie.

Dziękuję za Wasze głosy. Przy okazji przeglądu zgłosiłem, aso Starowa Góra stwierdziło, ze nie widza usterki. Tymczasowo daje sobie z tym spokój.

Mam u siebie podobny szum ale być może ten typ tak ma. Jak u Ciebie wygląda to na dziś?

Amortyzatory
Powrót