• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Szczęśliwa "13" - 156 JTS

matezoma

Nowy
Auto
166 3.2
Witam!

Już czas chyba czas najwyższy, żeby pochwalić się Alfą. 156 JTS z 2002r, kolor Nero Metallico. Jak na moje wymagające oko stan świetny, trzeba by się tylko zająć zaciętą tylną wycieraczką i rdzewiejącym tłumikiem końcowym :) Póki co stoi na zimowych 16, jak się cieplej zrobi będą 17.

Od momentu kupna :
-na dzień dobry wymiana oleju, filtrów, płynów, tarcz i klocków przód, rozrządu itd
-końcówki drążków (zawieszenie póki co nie jęczy i jest bomba, oby jak najdłużej bo dziury dają po dupie)
-zaślepki od śrubek podszybia i żarówka popielniczki
-nowy korek zbiorniczka wyrównawczego! najważniejsza sprawa :P
-nowy aku.
-dywaniki gumowe dedykowane
-grill mojej roboty na wzór tego od kolegi Alcesa, mam nadzieję, że nie będzie zły :)
-no i niestety...remont silnika : nowe panewki główne i korbowodowe, szlif wału, uszczelka pod głowicą, planowanie głowicy (sprawdzenie szczelności itd), nowa pompa oleju, nowe popychacze (wszystkie), świece platynowe, nowe oba wałki rozrządu, uszczelki i inne duperele

W planach:
-progi sportpack
-obniżenie o -30/-35mm
-kierownica multi, koniecznie drewno
Póki co mimo całej sieczki z silnikiem jestem bardzo zadowolony, auto fantastyczne. Ostatnio popełniłem błąd i przejechałem się V6, i się cholera zaraziłem i mam straszną ochotę na nią :P Jak mi nie przejdzie to będę myślał o sprzedaży, ale oby nie po tym ile włożyłem w silnik serca i kasy:)
Chciałbym też podziękować wszystkim forumowiczom, którzy mi pomagali radami gdy miałem problemy z silnikiem.

IMAG0243.jpgIMAG0238.jpgIMAG0239x.jpgIMAG0244.jpgIMAG0240.jpgIMAG0241.jpg

Ostatnia edycja:
Ładna sztuka, wygląda na zadbaną i oby tak było zawsze. Bardzo ładnie sie prezentuje.
Nakładki na pedały i progi dodają delikatnego smaku.

Alfa w wiosennej odsłonie na nowych felgach i z lampami gta look. Nigdy więcej nie przerabiam lamp, w internecie wszystko ładnie cacy, ale jak przyjdzie co do czego to dzień nerwów z głowy. :)
IMAG0257.jpg

Ostatnia edycja:
Alfinka ma zrobione zawieszenie z tyłu, nowe linki hamulca ręcznego i długo oczekiwaną kierownicę drewnianą multi:)
Zdjęcie-0016.jpg

No piękna, widac plany idą do przodu, drewniana kierownica według mnie to najlepszy wybór w 156

Nigdy więcej nie przerabiam lamp, w internecie wszystko ładnie cacy, ale jak przyjdzie co do czego to dzień nerwów z głowy.

E tam przesadzasz, wcale to nie jest takie trudne ;) i teraz przód się super prezentuje z tym scudetto i lampami pomalowanymi na wzór GTA ;)

Widzę, że masz boczne kierunkowskazy clear? Jak się sprawują parują czy coś?

PS
Przydałby się nowy znaczek na przód ;) W giełdzie Wiertło sprzedaje fajne neklejeczki na znaczki wiernie odwzorowane ;)

To teraz jeszcze gałkę drewnianą do kompletu potrzeba :)

Gałka drewniana to raz, a po drugie przydałoby się zrobić użytek z przycisków w kierownicy, skoro w pierwszym poście widzę że było bez :(

Taśmę do kierownicy już mam na celowniku od kolegi z forum, na gałkę drewnianą poluję ale ciężko z tym. A ceny nowej to lekka przesada. Co do naklejek na znaczki to już nie wiem jak długo się zbieram by po nie podskoczyć, bo też w Białym siedzę :D

Widzę, że masz boczne kierunkowskazy clear? Jak się sprawują parują czy coś?
Syf i jeszcze raz syf, już po pierwszej nocy zaparowało. Smarowałem lakierem szczeliny, kleiłem i nic to nie dało. Teraz kupię czarne dla odmiany i od razu przejadę silikonem bezbarwnym.

Ostatnia edycja:
Syf i jeszcze raz syf, już po pierwszej nocy zaparowało. Smarowałem lakierem szczeliny, kleiłem i nic to nie dało. Teraz kupię czarne dla odmiany i od razu przejadę silikonem bezbarwnym.

hmm a możesz zrobić jakieś dokładniejsze fotki? Bo może jakbyś się chciał ich pozbyć to bym je przygarnął i jakoś je ogarnął :D

Tomek921, lewy jest ok, ale prawy to już nie bangla (zaparowany, zmatowiały). Jak będę zmieniał to Ci oddam jak nadal będziesz chciał :)

Dziś z ciekawości sprawdziłem czy mam "magiczną" białą kostkę pod kierownicą by podłączyć tempomat... mam! :D Cieszę się.

A więc prawda, nie tylko popielniczka jest podświetlana ale i zapalniczka również :D Szkoda, że dojście do żarówki to labirynt. Zdjęcie-0022.jpg

Alfa dostała nowe ramiona wycieraczek z passata (podziękowania dla kolegi Greciu za nr.) i płaskie wycieraczki oraz nowe emblematy przód/tył. :)

Zdjęcie-0024.jpg

Ostatnia edycja:
Dziś zły, że lampy mimo godzin polerowania, potu i łez nadal wyglądają do bani, stwierdziłem ryzyk-fizyk i polakierowałem ja akrylem. Lampy przed lakierowaniem były lekko mleczne, a oto efekt po lakierowaniu: (sam się zdziwiłem :) )

Zdjęcie-0052.jpg

Amortyzatory
Powrót