• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Szczęśliwa "13" - 156 JTS

moje po polerce też są mleczne :( A polerował mi je znajomy co poleruje samochody i reflektory i jakoś efekt mnie nie powalał więc sam zacząłem poprawiać ale nadal jest mgiełka :/ Jakim lakierem to prysnąłeś? Będę to musiał chyba zrobić u siebie.

moje po polerce też są mleczne :( A polerował mi je znajomy co poleruje samochody i reflektory i jakoś efekt mnie nie powalał więc sam zacząłem poprawiać ale nadal jest mgiełka :/ Jakim lakierem to prysnąłeś? Będę to musiał chyba zrobić u siebie.

To coś Ci musiał spierdzielic:) Robiłem kilka 156 i zawsze były błyszczące - jak nowe po takiej operacji.

majster ja zająłem się przygotowaniem powierzchni czyli papier wodny 1200, 2000(nie mogłem znaleźć w sklepach 1500), 2500 i on zajął się już polerką i jest nadal lekko matowe ale już mniej. On używał jakieś pasty na M w takich małych czarnych buteleczkach i robił to mechaniczną polerką, ja polerowałem Fareclą G3 wkrętarką akumulatorową i wyszło to lepiej, jeszcze spróbuje na szlifierce i mam nadzieję, że to wyprowadzę, może wcześniej jeszcze przelecę lampy papierem 3000 i 3500. Z resztą i tak za miesiąc lub 2 kupuje soczewki na bi-xenon :D

Bezbarwny lakier Car-rep, na alledrogo za 15zł :D To miałem w domu pod ręką. A wcześniej na mokro 2000 i polerka ponad 3h pastą tempo. Nie wiem dlaczego tyle czasu polerki nie dało ładnego efektu.

jeszcze spróbuje na szlifierce i mam nadzieję, że to wyprowadzę

Nie polecam szlifierki, gdyż możesz spalic szkła. Spróbuj wiertarką, ja tak robie i zawsze wychodzi na błysk. Używam pasty farecla g3, a zaczynam o dokładnego zmatowienia szkła papierami o coraz to mniejszej gradacji.

- - - Updated - - -

Bezbarwny lakier Car-rep, na alledrogo za 15zł :D To miałem w domu pod ręką. A wcześniej na mokro 2000 i polerka ponad 3h pastą tempo. Nie wiem dlaczego tyle czasu polerki nie dało ładnego efektu.

To dziwne bo mnie zawsze reflektory wychodziły na błysk. Prawdopodobnie jutro będe robił swoją. Tylko ja zakupiłem filc polerski do plexi, który zapinam do wiertarki.

Dziś wymiana filtru powietrza, przy okazji wywalony rezonator i wstawiona rura z V6. Na forach zagranicznych polecają ten zabieg, akustyka na plus i silnik na niższych obrotach "chętniej" pracuje. Jutro wymieniam zaworek odmy, profilaktycznie :P Cena w aso 14zł także można zaszaleć :)

IMAG0071.jpgIMAG0072.jpgIMAG0073.jpg

Nie wiem czy to przez wymianę na rurę z V6 czy nowy zaworek odmy, w każdym razie przez wymianę któregoś z ww silnik na luzie chodzi miód-malina, dużo spokojniej, miękko, żadnych wibracji. Nie wiem czemu, może jakaś mądra głowa się wypowie :)

Nareszcie założone dystanse (15mm), teraz o niebo lepiej się prezentuje alfa :
Auto prowadzi się inaczej, ale jest na plus :)
*Wszystkie ranty nadkoli oklejone taśmą bezbarwną by uniknąć piaskowania.

por.jpgZdjęcie-0055.jpgZdjęcie-0059.jpgZdjęcie-0060.jpgZdjęcie-0062.jpg

I z bliska jak wyglądają ramiona z passata na alfie:)

Zdjęcie-0054.jpg

Co jakiś czas patrze na alledrogo czy może się progi pojawiły, bo chce w kolorze :P

A o sterowaniu dobrze, że wspomniałeś bo z głowy mi to wypadło :D Tak się dałem wciągnąć przez Majkę i Bubu w diagnozowanie auta, że więcej siedzę w aucie z lapkiem niż w domu :P Nawet chyba dziś zamówię taśmę, bo na alledrogo znalazłem za niecałe 30zł.

Ostatnio w Olsztynie ładna pogoda więc wymyłem wszystkie zakamarki drzwi, bagażnika itd oraz pomalowałem zaciski (farba hammerite, czerwony połysk). Ostatnie pewnie dni także trzeba korzystać :)

Zdjęcie-0071.jpgZdjęcie-0072.jpgZdjęcie-0073.jpg

Zamontowałem dziś nowe reflektory i trochę przerobiłem grill, z soczewkami to to wygląda jak należy :) Zbytnio się chwalić nie będę bo auto zapaćkane :P Po woskowaniu może się parę zdjęć zrobi.

20121130_165221.jpg20121130_182458.jpg20121130_182612.jpg20121130_213642.jpg20121130_223211.jpg20121130_223224.jpg

ten chrom na listewkach po czasie stanie się matowy, a po czasie zacznie odpadać warstwa chromowa :/ U mnie po roku czasu tak się właśnie niestety dzieje :/ I myślę, żeby kombinować z docinaniem kawałków blach nierdzewnych wypolerowanych.

Niestety wiem o tym, właśnie dlatego znowu grill ruszałem. Stare listwy się dosłownie sypały. Ale robota krótka, zdjęcie starych, docięcie i nałożenie nowych listew zajęło mi może godzinę :) Na zagranicznym forum widziałem jak ktoś kupil grill ze 156 po Fl i to z niego wycinał kawałki. Ale taka zabawa już droższa:p

Sent from my HTC Flyer P512

mnie jeszcze przeszła przez myśl metalizacja całego scudetto, wtedy po pryśnięciu bezbarwnym byłoby to bardzo trwałe. Tylko muszę popytać w pracy czy takie coś jest możliwe.

Amortyzatory
Powrót