Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Bo to naziściTam tylko Bety, Ałdi i Merce.
![]()
Ja nie rozumiem czegoś innego. W jednym z postów piszesz, że
A wcześniej, że
poniekąd sugerując, że auto jest sprawne, ale serwis go nie wydaje, bo nie znaleźli przyczyny.
To jak to jest? Nie działało na parkingu, nie działało następnego dnia w serwisie, a od tego czasu samo się naprawiło, ale nie chcą go wydać od kilku dni, bo nie wiedzą jak się naprawiło? To nie brzmi jak ASO, ich ulubiony tekst to "jeździć, obserwować", każde ASO Alfy odda samochód jak tylko usterka nawet na sekundę zniknie.
Chwila bo nie rozumiem ? Dlaczego nie masz stelvio zastepczego ???
Nie każdy. Np. taki "by wire" jak w Stelvio jest mechaniczny (hydrauliczny) dopiero za pedałem hamulca (dokładniej - za pompą hamulcową), czyli może olać co tam nogą kierowca wyprawia...
Można sprawdzić. Jeśli któryś z posiadaczy Stelvio będzie z jakiegoś powodu na podnośniku np przy okazji zmiany opony to może rozkręcić przednie koło i przy wyłączonym silniku/ zasilaniu nacisnąć pedał hamulca. Jeśli koło stanie to będzie odpowiedź czy istnieje mechaniczne połączenie pompy z pedałem. Można podobnie zrobić na pochyłości.
Dobra, bo widzę że teamy znacznie odbiega od tematu. Któryś kolega miał dzisiaj dzwonić rano do serwisu by się coś dowiedzieć jak dobrze pamiętam. Dzwonił? Dowiedział się czegoś?
Serwis nie wie co sie stalo i czy to nie powtorzy sie , nikt nic nie wie - i nikt mi nie zwroci zaufania do tego "auta" . Serwis nie wydał auta aby tym jechać, nie wiedzą czy np na autostradzie stanie sie to raz jeszcze - nie mogą dać na to gwarancji.
Chciałbym aby kazdy wiedział iż nastepnego dnia auto bylo sprawdzane przez serwis kompleksowo. Hamulce nie działały , alarmy również świeciły.
Napisałem do FCA przez formularz kontaktowy, podlinkowałem ten temat i jego klona z alfaowner. Poprosiłem o odniesienie się do sprawy, jak najszybsze wyjaśnienie i przekazanie informacji bardzo zaniepokojonej społeczności posiadaczy Giulia/Stelvio.
Zuch chłopak![]()
...
edycja: oto link do opisu systemu hamulcowego Stelvio i Giulii : https://www.whichcar.com.au/features/geek-speak-alfa-romeos-brake-by-wire
fragment googlowego tłumaczenia:
2. POCZUJ NATURALNIE
Pedał hamulca jest nadal połączony z tradycyjną pompą tandemową, choć ten tłok nie wypycha bezpośrednio płynu hamulcowego do przewodów, jak w konwencjonalnym systemie. Zamiast tego czujniki komputera odczytują dane wejściowe kierowcy. Cylinder symulatora obciążenia jest zaprojektowany, aby zapewnić kierowcy naturalne sprzężenie zwrotne pedału, podczas gdy siłownik liniowy ma na celu zapewnienie spójności i przewidywalności pedału. Podłączenie pompy tandemowej do pedału umożliwia jej wystarczające wsparcie w przypadku awarii systemu (podobnie jak w tradycyjnym systemie bez wspomagania próżniowego).
w Giulii jest dokladnie to samo Giorgio, te same komputery, te same firmwarysytuacja moze powtorzyc sie u kazdego bo kazdy ma to podwozie o nazwie gorrgio w stelvio
mnei bardzo obchodzirozumiem ze was to nie obchodzi bo ale moze jednak powinno.
pomoc to chyba wiele nie jestesmy w stanie, co najwyzej laczyc sie bolu z Toba i niecierpliwie czekac na wyjasnienie.skupcie sie prosze na problemi i sprobujcie pomoc.
Nie mam Stelvio ale jak dobrze pamiętam, była jakaś akcja serwisowa na układ hydrauliczny sprzęgła czy tez hamulców (a może jedno i drugie razem, tylko Stelvio). Może to efekt jakiegoś niedopatrzenia związanego z tą akcją? Mój kolega ma Stelvio, które odebrał w grudniu 2018, podlegało tej akcji.