[Stelvio] System wyłączył hamulce w czasie jazdy

poproszę jeszcze raz o namiar do tego płynu który używasz i do człowieka o którym mowisz gdyz nie widze go.

kontynuując:
- dzis otrzymalem odpowiedz od continentala cyt.
Thank you for contacting us. We are sorry to hear that you have issues with your car. Please understand that it is not possible for us to analyze the situation from a distance. We have referred your inquiry directly to Alfa Romeo, who should be able to assist you further.

odpisalem ze moge im podstawic auto w dowolne miejsce w celu przeprowadzenia badania :-)

- dziś otrzymalem telefon z Włoch gdyz zgłosiłem niewłaściwą diagnoze... wkoncu Pani przyjeła do wiadomości iż opis recallu ze stanów dot. zanieczyszczenia olejem mineralnym płynu hydraulicznego pasuje do tego co sie wydarzyło u mnie i domagam się sprawdzenia pod tym kontem układu hydraulicznego.
- serwis ignoruje moje informacje gdyz to bylo dawno temu i w stanach... wiec pytam czy to wyklucza zanieczyszczenie mojego układu?

czekam teraz na odpowiedz ze strony AR na zgłoszenie dot. zanieczyszczenia układu hydraulicznego

p.s
w następnym etapie będę atakował ludzi w stanach i oczekiwał odpowiedzi z ich strony na zapytanie ile z 307 aut miało awarię na drodze i jak to wyglądało

Wiem o jednym przypadku z forum amerykańskiego - przeczytałem akurat jak znalazłem txt o tych 307 sztukach ze złym płynem - kobieta opisała mniej wiecej to co Ci sie zdarzyło i spotkała sie nazwijmy to z niezrozumieniem i sugestią trollowania. Nie moge odnaleźć linka poszukam , jak znajde ścieźkę to podam.

Wiem o jednym przypadku z forum amerykańskiego - przeczytałem akurat jak znalazłem txt o tych 307 sztukach ze złym płynem - kobieta opisała mniej wiecej to co Ci sie zdarzyło i spotkała sie nazwijmy to z niezrozumieniem i sugestią trollowania. Nie moge odnaleźć linka poszukam , jak znajde ścieźkę to podam.

To moze być kluczowy argument... dokladnie to chce uzyskac od strony USA - opis zdarzenia awarii na drodze i okolicznosci w jakich do tego doszlo.
Jutro jadę w góry sowie wjechac autem pod ostre wzniesienie z nieduza predkoscia aby zasymulowac podjazd w Seefeld.

Wczoraj wyjechalem autem, wrocilem mega szczęśliwy...jazda tym autem wyzwala we mnie duzo wrazeń mimo wady....lub szczegolnie ze ma wade. Jak mi to naprawią to zmienie wydech, w trybie D brzmi bardzo sportowo ale moze być lepiej.

Przyszlo mi jeszcze do glowy cos innego bo skoro zanieczyszczenie jest a nie powinno byc bo raz mialo miejsce w USA i potem absolutnie nie powinno, to czy tym moze zajmowac sie prokuratura?
Moze jednak porozmawiam z prawnikiem.

- - - Updated - - -

jest cos co mnie zastanawia :
The vehicle population was determined by testing vehicles built within the suspect
date range of when the contaminated barrels of oil were present in the assembly
plant.

tzn do naszego układu wchodzi 0,9L płynu. 1 beczka to 200L płynu. to z jednej beczki mamy 222,2 auta . Wrocono 307 czyli musiały byc min. 2 beczki. wtedy powinni wrocic 444.4 szt. co z pozostalymi 137 szt.?

- - - Updated - - -

no to przeczytajcie to:
https://www.nhtsa.gov/vehicle/2019/ALFA%2520ROMEO/STELVIO/SUV/RWD

- - - Updated - - -

May 20, 2019 NHTSA ID NUMBER: 11208662
Components: SERVICE BRAKES
NHTSA ID Number: 11208662

Incident Date April 23, 2019

Consumer Location SANFORD, FL

Vehicle Identification Number ZASPAKBN9K7****

Summary of Complaint

CRASHYes

FIRENo

INJURIES2

DEATHS0

TL* THE CONTACT OWNED A 2019 ALFA ROMEO STELIO. THE CONTACT RECEIVED NOTIFICATION OF THE NHTSA CAMPAIGN NUMBER: 19V148000 (FORWARD COLLISION AVOIDANCE, SERVICE BRAKES, HYDRAULIC) HOWEVER, THE PARTS TO DO THE REPAIR WERE UNAVAILABLE. THE CONTACT STATED THAT THE MANUFACTURER EXCEEDED A REASONABLE AMOUNT OF TIME FOR THE RECALL REPAIR. THE DEALER FERRARI AND MASERATI (525 SOUTH LAKE DESTINY DRIVE, ORLANDO, FL 32810 (407)-667-43000) WAS CONTACTED AND CONFIRMED THAT THE PARTS WERE NOT AVAILABLE FOR THE RECALL REMEDY. THE MANUFACTURER WAS MADE AWARE OF THE ISSUE AND CONFIRMED THAT THE PARTS WERE NOT AVAILABLE. THE CONTACT HAD EXPERIENCED A FAILURE. THE CONTACT STATED THAT WHILE DRIVING AT 45 MPH, THE BRAKE PEDAL WAS DEPRESSED BUT FAILED TO ENGAGE CAUSING THE FRONT OF THE VEHICLE TO CRASH INTO ANOTHER VEHICLE WITHOUT WARNING. THE AIR BAGS DEPLOYED. A POLICE REPORT WAS FILED. THE CONTACT HAD A MINOR INJURY TO HIS RIGHT SHOULDER BUT MEDICAL ATTENTION WAS NOT SOUGHT. THE OTHER DRIVER OF THE VEHICLE SUSTAINED UNKNOWN INJURIES AND IT WAS UNKNOWN IF MEDICAL ATTENTION WAS REQUIRED. THE VEHICLE WAS TOTALED AND TOWED ON THREE OCCASIONS TO 2 COLLISION CENTERS AND A SALVAGE LOT. THE SAME DEALER WAS CONTACTED ABOUT THE RECALL PARTS THAT WERE NOT AVAILABLE. THE MANUFACTURER WAS MADE AWARE OF THE FAILURE AND OPENED AN INVESTIGATION WITH CASE NUMBER 58350517. THE FAILURE MILEAGE WAS 3,000. THE PARTS DISTRIBUTION DISCONNECTED.

1 Affected Product

- - - Updated - - -

interesujac opis jest tu:
THE CONTACT HAD EXPERIENCED A FAILURE. THE CONTACT STATED THAT WHILE DRIVING AT 45 MPH, THE BRAKE PEDAL WAS DEPRESSED BUT FAILED TO ENGAGE CAUSING THE FRONT OF THE VEHICLE TO CRASH INTO ANOTHER VEHICLE WITHOUT WARNING

Nom. Objawy identyczne jak u ciebie. Zastanawia mnie tylko to: CAMPAIGN NUMBER: 19V148000 wskazuje na software update dotyczące niemożności wyłączenia tempomatu; więc jakie to części były niedostępne u dealera?

Nom. Objawy identyczne jak u ciebie. Zastanawia mnie tylko to: CAMPAIGN NUMBER: 19V148000 wskazuje na software update dotyczące niemożności wyłączenia tempomatu; więc jakie to części były niedostępne u dealera?

zjawisko mialo miejsce 23 kwietnia a recall duzo wczesniej

- - - Updated - - -

jest swiezynka w dziale complain a nie w recall i tu masz NHTSA ID Number: 11208662
no i faktycznie pisza cos o tym ze wezwano klienta na recall dot. acc

Ostatnia edycja:
THE CONTACT RECEIVED NOTIFICATION OF THE NHTSA CAMPAIGN NUMBER: 19V148000 (FORWARD COLLISION AVOIDANCE, SERVICE BRAKES, HYDRAULIC) HOWEVER, THE PARTS TO DO THE REPAIR WERE UNAVAILABLE.

Dostał powiadomienie o kampanii przywoławczej dotyczącej tempomatu (niemożność jego wyłączenia poprzez wciśnięcie hamulca w pewnych warunkach), co powinno polegać na podpięciu kompa i aktualizacji oprogramowania, a tu wspominają o ,,częściach potrzebnych do naprawy". W międzyczasie miał wypadek, bo nie zadziałały hamulce. Szkoda, że znamy dalszego ciągu.

Ostatnia edycja:
To moze być kluczowy argument... dokladnie to chce uzyskac od strony USA - opis zdarzenia awarii na drodze i okolicznosci w jakich do tego doszlo.
Jutro jadę w góry sowie wjechac autem pod ostre wzniesienie z nieduza predkoscia aby zasymulowac podjazd w Seefeld.

Wczoraj wyjechalem autem, wrocilem mega szczęśliwy...jazda tym autem wyzwala we mnie duzo wrazeń mimo wady....lub szczegolnie ze ma wade. Jak mi to naprawią to zmienie wydech, w trybie D brzmi bardzo sportowo ale moze być lepiej.

Przyszlo mi jeszcze do glowy cos innego bo skoro zanieczyszczenie jest a nie powinno byc bo raz mialo miejsce w USA i potem absolutnie nie powinno, to czy tym moze zajmowac sie prokuratura?
Moze jednak porozmawiam z prawnikiem.

- - - Updated - - -

jest cos co mnie zastanawia :
The vehicle population was determined by testing vehicles built within the suspect
date range of when the contaminated barrels of oil were present in the assembly
plant.

tzn do naszego układu wchodzi 0,9L płynu. 1 beczka to 200L płynu. to z jednej beczki mamy 222,2 auta . Wrocono 307 czyli musiały byc min. 2 beczki. wtedy powinni wrocic 444.4 szt. co z pozostalymi 137 szt.?

- - - Updated - - -

no to przeczytajcie to:
https://www.nhtsa.gov/vehicle/2019/ALFA%2520ROMEO/STELVIO/SUV/RWD

- - - Updated - - -

May 20, 2019 NHTSA ID NUMBER: 11208662
Components: SERVICE BRAKES
NHTSA ID Number: 11208662

Incident Date April 23, 2019

Consumer Location SANFORD, FL

Vehicle Identification Number ZASPAKBN9K7****

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oto link do innego przypadku: https://www.giuliaforums.com/threads/electrical-problems-then-brakes-failed.37018/
i kulawe tłumaczenie google'a
1 - 20 z 45 postów
1
2
3
Kolejny
jot
JulietChayat
2 posty
# 1 • May 2, 2018
Giulia kupiliśmy pod koniec 2017 roku po wielu badaniach. Podczas pierwszej jazdy pojawiły się różne problemy elektryczne - szyberdach i osłona przeciwsłoneczna przestały reagować; głośniki wycięte; itd. Ale 2 tygodnie temu hamulce zawiodły! Na szczęście byliśmy już spowolnieni, zbliżając się do światła stopu, ale uderzyliśmy w samochód przed nami. Po dwóch tygodniach w salonie dealerskim Alfa mówi, że nie ma nic złego w samochodzie !!
Boimy się jechać ponownie.

Ostatnia edycja:
poniewaz FCA nie odpowiedzialo na moje zapytanie w tej sprawie z czasu gdy sprawa wyplynela kilka tygodni temu, dzis chcialem znow ich pogonic o informacje czy nasze auta sa bezpieczne, bo mamy watpliwosci czy nie bylo wiecej przypadkow zabrudzonego plynu hamulcowego. niestety formularz na stronie AR zglasza blad. probowalem z konsultantem na chat-cie, on u siebie w systemie wypelnial za mnie, tez blad. no i tak sobie mozna gadac z FCA...

Spójrz na to z drugiej strony, nie działa formularz-nie ma zgłoszeń i problemów:dance3:

Spójrz na to z drugiej strony, nie działa formularz-nie ma zgłoszeń i problemów:dance3:
to sano dobie pimyslalem. cos w stylu szef kazal poprawic slupki na wykresie dla zarzadu a ze nie bylo innego sposobu to uwalili mozliwosc skladania skarg.

Haha, miałem to samo próbując umówić się na jazdę testową na stronie Alfy. Nie udało się. Dopiero bardzo podobny formularz na stronie dealera zadziałał :D

to sano dobie pimyslalem. cos w stylu szef kazal poprawic slupki na wykresie dla zarzadu a ze nie bylo innego sposobu to uwalili mozliwosc skladania skarg.

Szanowni koledzy... jestesmy swiadkami zmowy milczenia... w ten sposob korporacje zwalczają dociekliwych ludzi i unikają odpowiedzialnosci... doskonale wiedza ze nas zmeczą pisaniem... tymczasem proponuje zbiorową akcję i zbiorowe wezwanie ich do objęcia oficjalnego stanowiska

piszemy do tv , gazet i radia ... nie pozwolę się ignorować

Szanowni koledzy... jestesmy swiadkami zmowy milczenia... w ten sposob korporacje zwalczają dociekliwych ludzi i unikają odpowiedzialnosci... doskonale wiedza ze nas zmeczą pisaniem... tymczasem proponuje zbiorową akcję i zbiorowe wezwanie ich do objęcia oficjalnego stanowiska

Z chęcią się podpiszę. Może mamy w naszych "szeregach" jurnalistów.
Nieco smutne się pocieszać, że inni nie mają lepiej, chociaż Audi robi wezwanie do serwisów.
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/audi-q5-problemy-z-hamulcami/4sr6cwr

- - - Updated - - -

Z chęcią się podpiszę. Może mamy w naszych "szeregach" jurnalistów.
Nieco smutne się pocieszać, że inni nie mają lepiej, chociaż Audi robi wezwanie do serwisów.
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/audi-q5-problemy-z-hamulcami/4sr6cwr

tez sie podpisze

Kolego oktopi, zrobiłeś badanie próbki płynu? W audi piszą o wadliwych pompach, które mogą spowodować podobny do twojego problem.

Kolego oktopi, zrobiłeś badanie próbki płynu? W audi piszą o wadliwych pompach, które mogą spowodować podobny do twojego problem.

Widzialem juz artykuł o Audi , to fakt ze maja problemy podobne do mojego.
Rozmawialem z kims kto mial wypadek w stanach w Stelvio on rowniez mial tak samo jak ja. poki co jego auto jest badane i nie podzielil sie szczegolami - jeszcze :-)

Wczoraj rozmawialem z BOK w Milanie na temat mojego zgloszenia dot. niewlasciwej diagnozy , mam jeszcze poczekac gdyz cos konsultuja.

Badania nie bede robil samodzielnie - nie na tym etapie . Chce zrobic badanie po ponownym wezwaniu do serwisu na wymiane płynu. Tam chcę aby pobrano próbkę a najlepiej caly płyn i wysłano go do lab.

Troche to trwa... niestety .

Grubo. Jak najbardziej trzeba to nagłośnić. Jakbym miał Giulię czy Stelvio to z miejsca wymieniłbym płyn hamulcowy. Trzy razy pod rząd, żeby dobrze układ przepłukać.

jakiś update sytuacji?

Aktualnie status jest taki :

- z milanu dostalem informacje iz ticket zostal zamkniety teseo zrobila wszystko zgodnie z procedurami , stwierdzono ze jest naprawione mimo ze nie znaja przyczyny awarii bo serwis w insbrucku pokasowal bledy
- mam zlozyc reklamacje do gwaranta i podano mi dane

teraz wiem ze ze strony AR koniec obslugi i dalej mam teraz sam sie tym zajac.

Przykro mi. Nie tylko ze oktopi zostal na lodzie ale ze my wszyscy w mniejszej lub wiekszej mierze stracilismy zaufanie do naszych samochodow a jeszcze bardziej do producenta. Osobiscie takze widze ze stracilem 'swojego dilera" bo to od nich w Innsbrucku kupilem Giorgio. Nie wykazali sie profesjonalizmem. Ja juz mialem swoje serie doswiadczen z Alfa i pewnie naprawde czas pomyslec o zmianie. Gdzie to powinienem zaczac nowy temat : Co kupic post Alfa?

[MENTION=77138]Giorgio[/MENTION], powiedzmy sobie szczerze, to serwis z Insbrucku dał dupy, bo pokasował wszystkie błędy i nawet nie zarejestrował awarii w systemie, a teraz opinia spada na całą markę. Nigdy nie wiesz, na jaki serwis trafisz i to nie jest jak widać tylko polska specyfika. Ciesz się autem dokąd nie sprawia Ci problemów, bo i tak nie wiesz na co trafisz w każdym następnym :)

Amortyzatory
Powrót