• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Świece żarowe i centralka świec - pre-heating glow plugs / unit not available

Rozumiem, że masz 16v?

No fakt nie wiem jak w 8v to wygląda. W handlu są dostępne specjalne klucze z oringami ułatwiającymi wyjmowanie co pewnie mogło by pomóc. W każdym razie w 16v bez problemu poszło.

Kol. Lukas
Założę się że przed Tobą ktoś wcześniej przegiął z dokręceniem, nie użył smaru do gwintów (nie wspominam o kluczu dynanom.). Moment niszczący gwint to już 16Nm a właściwy 12Nm. Niestety jak ktoś tak wcześniej dał ciała to dziś i warsztat nie pomoże i trzeba zdejmować głowicę jak w Twoim przypadku.

pozdr

Kol. Lukas
Założę się że przed Tobą ktoś wcześniej przegiął z dokręceniem, nie użył smaru do gwintów (nie wspominam o kluczu dynanom.). Moment niszczący gwint to już 16Nm a właściwy 12Nm. Niestety jak ktoś tak wcześniej dał ciała to dziś i warsztat nie pomoże i trzeba zdejmować głowicę jak w Twoim przypadku.

pozdr

U mnie swieca sie normalnie odkrecila z gwintem. Zapiekla sie na tym czpniu grzejacym nie wiem czemu. Po snciagnieciu glowicy nawet menda niechcial wyjsc , trzeba bylo wiercic :D

Czy może mi ktoś podać nr katalogowy świecy, lub jej parametry żebym wiedział jaką mam kupić (16V, 150KM, SW)? Którego producenta świec szukać?

spisuje ze starej wymienionej świecy BERU nr FGP55187063 i jeszcze jeden nr co jest nabity: 276 010 11V B811. Kupuj beru to są świece na pierwszy montaż.

Kupuj Beru.
Chciałem zaoszczędzić i kupiłem MaxGear, trochę tańsze. Wyszło na to że musiałem kupować dwa razy.

nawet aso nie pokryje kosztow urwania swiecy zazwycza kazdy warsztat informuje klienta o takiej ewentualnosci urwania i zawsze na odpowiedzialnosc klienta........ skad warsztat ma wiedziec kto to wczesniej dokręcał ? albo czy juz swieca nie jest ukręcona.... itp itd... i nie w kazdym przypadku trzeba sciagac glowice jesli jzu mechanik sobie nie poradzi to sa firmy co wykręcaja swiece bez sciagania glowicy odpowiednim sprzetem...

- - - Updated - - -

Kupuj Beru.
Chciałem zaoszczędzić i kupiłem MaxGear, trochę tańsze. Wyszło na to że musiałem kupować dwa razy.
troche tansze? beru masz najwyższą półke maxgera najniższą wiec nie pisz troche bo to ponad 100% roznicy w cenie :)

Dzięki za podpowiedzi, kupię na pewno BERU.

Mam jeszcze jedno pytanie. Spotkałem się z różnymi opiniami na temat stopnia nagrzania silnika podczas wymiany świec. Jedni piszą, że powinien być rozgrzany, a inni że zdecydowanie zimny. Czy ktoś z was orientuje się jak być powinno? Z mojego skromnego doświadczenia, wiem, że przy rozgrzanych elementach łatwiej odkręcić zapieczone śruby itp, więc w przypadku świec które lubią stawiać opór też powinno być łatwiej?

Dzięki za podpowiedzi, kupię na pewno BERU.

Mam jeszcze jedno pytanie. Spotkałem się z różnymi opiniami na temat stopnia nagrzania silnika podczas wymiany świec. Jedni piszą, że powinien być rozgrzany, a inni że zdecydowanie zimny. Czy ktoś z was orientuje się jak być powinno? Z mojego skromnego doświadczenia, wiem, że przy rozgrzanych elementach łatwiej odkręcić zapieczone śruby itp, więc w przypadku świec które lubią stawiać opór też powinno być łatwiej?
Ze stopów aluminium w zasadzie bezpieczniej jest wykręcać "na zimno"(przynajmniej tak robią w zaprzyjażnionym zakładzie).

nosz w d... jasna dzisiaj mi ten komunikat wyskoczyl ... :/ :angry:

tylko ze u mnie zapal zupelnie normalnie i plair równo i bez problemu przyspiesza wiec moze to tylko aku ...

Ostatnia edycja:
nosz w d... jasna dzisiaj mi ten komunikat wyskoczyl ... :/ :angry:

tylko ze u mnie zapal zupelnie normalnie i plair równo i bez problemu przyspiesza wiec moze to tylko aku ...
Sprawdź sobie świeczki. U mnie też zapalał normalnie, jak przed kontrolką a na jazdę świeczki żarowe wpływu nie mają, więc to nie wyznacznik.

Ja też nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości w zapalaniu i jeździe, a komunikat się pojawił. Sprawdziłem jednak świece miernikiem rezystancji i pomiar na jednej ze świec odstaje od reszty. Liczę na to, że po jej wymianie zniknie ;)

Jak by ktoś potrzebował to numery katalogowe świec do Alfy 159 (1.9 JTDM 16V) to:
BERU: GN 059
DENSO: DG 170

Jestem właśnie po wymianie. Poszło gładko, całość zajęła 15min i to tylko dlatego, że wymieniałem tą najgorzej dostępną (przewody u góry). Koszt 53zł (świeca) + 13zł nasadka 9mm. Świeca odkręciła się bardzo lekko, ale zapuszczałem ją od 2 dni WD40. Wkręciłem na wyczucie, ale raczej dość lekko. Komunikat zniknął, alfa pali lepiej :)

Ostatnia edycja:
Sprawdź sobie świeczki. U mnie też zapalał normalnie, jak przed kontrolką a na jazdę świeczki żarowe wpływu nie mają, więc to nie wyznacznik.
sie ustawiam z serwisem w okolicy mojej i sprawdze je bo sam nie mam jak sprawdzic. dzisiaj komunikatu juz nie bylo ale i tak do sprawdzenia temat.

Hej Koledzy! U mnie tez od paru dni pojawia sie ten blad. Bylam u mechanika, podpial samochod pod komputer i okazalo sie ze to nie swieca tylko ta cala centralka. Teraz probuje ja znalezc na allegro ale nie moge. Czy to ma jakas fachowa nazwe? Ile ta cala kontrolka kosztuje? Pozdrawiam

Hej Koledzy! U mnie tez od paru dni pojawia sie ten blad. Bylam u mechanika, podpial samochod pod komputer i okazalo sie ze to nie swieca tylko ta cala centralka. Teraz probuje ja znalezc na allegro ale nie moge. Czy to ma jakas fachowa nazwe? Ile ta cala kontrolka kosztuje? Pozdrawiam

wpisz sobie alfa 159 swiece/swieca

http://allegro.pl/modul-przekazni-swiec-zarowych-alfa-romeo-145-159-i3357188136.html

http://allegro.pl/modul-przekaznik-swiec-alfa-romeo-159-fiat-1-9-jtd-i3381339890.html

http://allegro.pl/alfa-159-1-9-przekaznik-swiec-zarowych-55193073-i3385515093.html

http://allegro.pl/alfa-159-brera-2-4-podgrzewacz-swiec-i3403926111.html

Ostatnia edycja:

Szukaj czegoś takiego jak:
1. sterownik świec żarowych
2. moduł świec żarowych
3. Lub podobne kombinacje

Hej, wielkie dzieki za podpowiedz. Zastanawiam sie tylko czy nie lepiej jest kupic nowa?

- - - Updated - - -

i jeszcze jedno, moja alfa jest 2.4 JTD sportwagon, musze miec dokladnie do tego modelu, czy moze moge taka centralke do 1.9 jtd kupic? Pozdrawiam

nie znam sie ale 2.4 ma 5 cylindrow i co za tym idzie 5 swiec zarowych wiec pewnie i centralka musi byc na te 5 swiec

Amortyzatory
Powrót