• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Świece żarowe i centralka świec - pre-heating glow plugs / unit not available

Panowie,

Do dzisiaj miałem ten sam problem co i Wy. Po wymianie świec błąd dalej wyskakiwał. Podjechałem więc do serwisu, który specjalizuje się w Alfach i po sprawdzeniu nowych świec Panowie, wzieli sie za centralkę. Po odpięciu kostek, rozebraniu, wyczyszczeniu preparatem do styków i skasowaniu błędu jak ręką odjął. Podobno nie było masy czy coś takiego. Mam nadzieję, że sytuacja jest już opanowana.

Panowie,

Do dzisiaj miałem ten sam problem co i Wy. Po wymianie świec błąd dalej wyskakiwał. Podjechałem więc do serwisu, który specjalizuje się w Alfach i po sprawdzeniu nowych świec Panowie, wzieli sie za centralkę. Po odpięciu kostek, rozebraniu, wyczyszczeniu preparatem do styków i skasowaniu błędu jak ręką odjął. Podobno nie było masy czy coś takiego. Mam nadzieję, że sytuacja jest już opanowana.
Witam Kolego

Własnie ten sam problem dziś stwierdzono i u mnie.Po podłączeniu komputera wyskoczył błąd sterownika.Także diagnoza trafiona Panowie :)
Mam takie pytanie ile kosztował Cię ten zabieg regeneracji sterownika jeśli mozna zapytac gdyż jest bardzo mozliwe ze i mi pomoże gdyż
sterownik podaje syganał przerywany tzn ze raz pracuje raz nie.
Z góry dzięki za info

ale czego sie wboicie w wymianach tych swiec? Wymieniałem już w kilku jtd jakie - alfach/fiatach i jeszcze nigdy nic nie ukreciłem. Trzeba tylko miec dobre narzedzia, spreżone powietrze do wydmuchania syfu z gniazd swiec, oraz jakis dobry preparad do zalania swiec dzień wczesniej dosc obficie, a przed demontażem jeszcze dokładnie wydmuchac wszystko.

Dokrecac też z wyczuciem i odkrecac z umiarem powoli i spokojnie bez nagłych ruchów. Fakt dojscie masakra, ale sie da i ja to potwierdzam na swoim przykładzie. Natomiast zawsze wkładam swiece oryginalne montowane na pierwszy montaz i nie miałem jeszcze nigdy żadnych przygód - niewiem natomiast jak sie sprawdzają te tańsze zamienniki.

Wielka umiejętność , serio . Forumowiczne związani z szeroko pojętą motoryzacją ( no wiesz : mechanicy , szefowie serwisów , sprzedawca w sklepie moto czy nawet przedstawiciel w hurtowni moto ) zrobią i robią cuda. W dziale 157 i 147 kolo wymienia filtr powierza i oleju oraz zmienia olej pod blokiem na podnośniku po przednie koło :confused: . Taki prawnik z wawki to nawet nie wie gdzie jest świeca w motorze . Choć oczywiści jest super że dzięki alfaholics może poznać swój piękny samochód.

Ja za naprawę zapłaciłem 50 zł. Trudni mi się wypowiedzieć czy to dużo czy mało, ale kwota jest akceptowalna.

Ja za naprawę zapłaciłem 50 zł. Trudni mi się wypowiedzieć czy to dużo czy mało, ale kwota jest akceptowalna.
Myślę,że cena jest OK jeśli ma to uchronić przed zakupem nowego choć szczerze nie wiem ile kosztuje takowy.
W każdym razie dzięki za info.
Pozdrawiam

Dziś uporałem się z problemem pomogła sama wymiana świecy i muszę przyznać że odkręciła się łatwiej niż mogłem się tego spodziewać....
świeca była firmy beru i na taką też została zmieniona ......

jak wyzej

witam, mam podobny problem
rano, na pulpicie mruga controlka od świec wraz z komunikatem "preriscaldare candelette non disponibile" czy jakoś tak, po odczekaniu max 2 min, komunikat wraz z kontrolka gasnie...
dodam ze problem pojawil sie po tym jak samochod stal nie uzywany 4 dni w niskich temperaturach pod chmurka...
jeden elektryk podpowiedzial ze moze to byc wina niedoladowanego akumulatora...
a tak przy okazji jakie macie akumulatory w swoich Alfach 159 1.9 jtd, 150KM??

witam, mam podobny problem
rano, na pulpicie mruga controlka od świec wraz z komunikatem "preriscaldare candelette non disponibile" czy jakoś tak, po odczekaniu max 2 min, komunikat wraz z kontrolka gasnie...
dodam ze problem pojawil sie po tym jak samochod stal nie uzywany 4 dni w niskich temperaturach pod chmurka...
jeden elektryk podpowiedzial ze moze to byc wina niedoladowanego akumulatora...
a tak przy okazji jakie macie akumulatory w swoich Alfach 159 1.9 jtd, 150KM??

W Alfie 159 oprócz komunikatu na desce komputer zapisuje trochę bardziej szczegółowy kod błędu w komputerze silnika. Więc nie ma co się zastanawiać – trzeba odczytać kod błędu. Bez kodu błędu dalsze dywagacje są trochę jak wróżenie z fusów. Faktem jest, że zły stan akmulatora może powodować fałszywe błędy – jest to standardowe w samochodach z XXI wieku.
Wątek o akumulatorze odszukaj – było ich kilka, tutaj przykład – tam jest wszystko opisane:

http://www.forum.alfaholicy.org/159...06-jaki_akumulator_powinien_byc_1_9_jtdm.html

http://www.forum.alfaholicy.org/159...iana_akumulatora_alfa_romeo_159_1_9_jtdm.html

Ostatnia edycja:
Panowie,

witam
gdzie jest ta centralka swiec zarowych?
jest jakis problem zeby ja przeczyscic samemu? Czy to jakas wielka filozofia?
pozdrawiam

Witam wszystkich :) Mam problem z podgrzewaniem swiec u siebie i juz nie wiem co robic :confused: Od jakiegos czasu wyskakuje mi ten blad przy kazdym zapaleniu mojej belli i doprowadza mnie to do szalu. Pierwsze co zrobilem to wymienilem wszystkie swiece co nie przynioslo zadnego efektu nastepnie sprawdzilem kable do swiec okazalo sie ze nic miernik pokazal 0 !!! Stwierdzilem ze to musi byc padniety sterownik(przekaznik) od swiec bo dostaje napiecie a dalej go nie podaje. Wymienilem sterownik (przekaznik) koszt 123euro :) i dalej nic dalej nie grzeje swiec , sterownik wciaz nie daje napiecia na kable do swiec?? Spotkal sie ktos z czyms takim w swojej belli ??
123.jpg

Załączniki

• 123.jpg
    123.jpg
    72.3 KB · Wyświetleń: 862
Ostatnia edycja:
Wymieniłeś wszystko i jak by nie dawał napięcia to by Ci nie odpalał. Tak jest?
Rozumiem że sprawdzasz na przekręconym zapłonie?
Jeżeli Ci odpala a wyskakuje błąd, a po wymianie gratów nie wywaliłeś go kompem to błąd dalej będzie wyskakiwał

Ostatnia edycja:
Wymienilem wszystko :) Sprawdzalem na przekreconym zaplonie oczywiscie i przy swiecacej sie kontrolce. B ledy byly na biezaco za kazdym razem usuwane

moze to cos pomoze ale ja walczylem z przekaznikiem kiedys i 2 szt nowe z aso byly walniete,dopiero trzecia byla ok.skandal normalnie

Tez o tym myslalem. Ale podlaczylem kumpla na chwile w 100% dzialajacy , usunelem bledy i to samo.

a moze to swieca jest któraś nie teges? wez odepnij wszystkie kable ze świec i daj + z akumulatora jakimś kabelkiem po kolei po świecach i zobacz czy będzie iskrzyło przy kontakcie świecy z kablem. To tak żebyś upewnił sie co do świec

Amortyzatory
Powrót