Świece Brisk- porażka

• Autor wątku Autor wątku dbh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
- naturalnie że trzeba ustawiać, i to zależnie od tego czy masz gaz , czy nie.
- chyba ze nie bardzo wierzysz w te wypadanie zaplonów, w koncu 1 litr w tę , czy w tamta strone, chyba nie robi róznicy.
- dla niedowiarków , wykres poniżej, przepraszam za jakość ale stronka była słaba.
--

nie zebym sie czepial ale moze ktos wyjasnic o co chodzi z tym rysunkiem, najlepiej w sposob lopatologiczny jak dla laika
mam LPG wiec prosze o podanie ile ma wynosic ta przerwa dla swiec cienkich i grubych.
z gory dzieki i pozdrawiam

- na gazie ma być mniejsza przerwa , poniewaz gaz trudniej zapalić.

Trzeba Ci przyznać siły to Ty masz w rekach :)
Heh :)
Mówiąc, że ukręciłem ją ręką miałem na myśli to, że na świecę był założony sam klucz - bez grzechotki, czyli nie było ramienia siły poza moim oczywiście :)
Pozdrawiam.
- Rafał

alces1 czyli ręką - więc masz parę w łapie :)
Ja tylko przy wykręcaniu u znajomego ukręciłem świecę - NGK

Była partia chińskich NGK które miały zbyt głęboko zrobione podcięcie na wybieg gwintu i na karbie się ukręcały

ponawiam pytanie:
Ile powinna wynosic przerwa dla AR 156 1,8TS benzyna+LPG

To zwykłe śqwiece, nie platynowe, nie spodziewaj się że pojeźdfzisz na nich 100tys km

ale oprócz tego, że przejade na nich mniej kilometrów, są jakieś inne znaczące różnice ?

Wczoraj sprawdzilem na swiecach Brisk prosto z pudelka byla ustawiona przerwa okolo 0,4-0,5 mm. Wiec do wszystkich ktorzy montowali/montuja samodzielnie świece, koniecznie sprawdzcie przerwe. To samo dotyczy Champion, wczesniej mialem zalozone, kazda miala inna przerwe, oprocz tego zadna nie miala zgodnej z odpowiednia do silnika TS.
Pzdr.

No dobrze tylko ze do lpg sa inne przerwy niz oryginalnie do benzyny. Swiece Brisk sa juz ustawione tak jak powinny byc, przynajmniej tam gdzie ja kupowalem...

No dobrze tylko ze do lpg sa inne przerwy niz oryginalnie do benzyny. Swiece Brisk sa juz ustawione tak jak powinny byc, przynajmniej tam gdzie ja kupowalem...
Jesli są ustawione tak to raczej jest toxle zrobione...
Wczoraj sprawdzilem na swiecach Brisk prosto z pudelka byla ustawiona przerwa okolo 0,4-0,5 mm. ....
Bo powinno byc tak:

... Mało kto wie, że jesli auto jest eksploatowane na gazie to tę szczelinę trzeba w TSie zmniejszyć do 0,8mm
....

no ja nareszcie doszedlem do ladu z tymi swiecami. ta ktora sie ukrecila to sprzedawca w ramach dobrej wspolpracy wyslal mi za darmo nowa za co wielkie dzieki dla tego Pana. dodatkowo jedna cewka czy jak to sie nazywa (chodzi o to co sie nachodzi na swiece) bylo wytopione na jednej swiecy i wymienilem to na inne z innego silnika (cala ta "listwe") teraz to nawet spalanie spadlo i auto zdecydowanie lepiej pracuje dlatego odwoluje to co napisalem ze Brisk to porazka - owszem napewno nie wytrzymaja tyle co NGK platyny ale wole wymienic 4 razy te Brisk za 100zl niz raz NGK za 600-800zl bo tak mi wycenili komplet.
pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót