• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Swiatła LED

Mnie aktualnie brakuje właśnie trybu dzienne przód plus pozycja tył w delikatnej szarówce rano czy przed wieczorem kiedy jeszcze główne reflektory nic mi nie dają a dzienne ledy świecą wystarczająco mocno dla aut z przeciwka. Wtedy z zapalonym tyłem zdecydowanie bezpieczniej.

A co za problem włączyć na stałe światła? Nie dostaniesz mandatu bo nie ma zakazu jazdy znimi przez cały rok. Bepieczeńswto większe.

A co za problem włączyć na stałe światła? Nie dostaniesz mandatu bo nie ma zakazu jazdy znimi przez cały rok. Bepieczeńswto większe.

A w położeniu stałym nie auto dzialaja światełka skrętne i takie tam bo nie wiem ale np w poprzednim doświetlanie i maskowanie działało tylko w auto

To że jak jeden koncern wprowadzi jakieś nowe rozwiązanie, to inne też to robią. Dotyczy to także Alfa Romeo.
Akurat FCA na to wpadło i w Tipo (tak wiem, nie ta bajka ;-) z dziennymi świeci się cały tył. Co ciekawe wielu właścicieli Tipo chciałoby to wyłączyć żeby swiecił tylko przód.
Ludziom nie dogodzisz :-).

A nie jest tak, że 1. jest jasno, słonecznie - świecą ledy tylko przód, 2. trochę się ściemni czy zachmurzy - ledy świecą nadal (brak kontrolki mijania), wyświetlacz przechodzi w tryb nocny, włącza się podświetlenie zegarów i tylne pozycje, 3. robi się ciemno - mijania przód, pozycja tył i wszystko, co związane z nocnym oświetleniem. Bo ostatnio wjechałem na halę w swojej firmie i w końcu miałem okazję to sprawdzić: na pewno włączyła się sytuacja nr. 2.

Problem jestna drogach szybkiego ruchu kiedy zaswieci slonce po ulewie i jezdnia jest mokra. Tylne LEDy nie swieca, samochod zostawia za soba "kurtyne" wody i nie widac go zupelnie. Na programach typu "drogowka" itp. pokazywali takie przypadki i jak "nieswiadomi" dostaja pare stowek "podatku".

Ja kiedys jechalem za takim przypadkiem i gdyby nie interwencja czujnika zderzeniowego to bym wjechal w goscia jak nic

Jak zaświeci słońce czyli rozumiem, że jest jasno i należy używać tylko dziennych, to żadnego podatku bym nie przyjął. A do tego to przecież przepisy określają, że przy dziennych tył ma nie działać. Cały czas się zastanawiam jak to jest z opisanym wyżej schematem w Giulii i jego zgodnością z przepisami. A co do opisanego przypadku to niewidoczne były światła, a kurtyna wodna tak?

Ja już się nauczyłem. Jeżdżę głównie na auto (czyli w dzień świeci tylko przód), ale jak sie trochę pogorszy pogoda, czy jest po deszczu właśnie przełączam na 0, czyli świecą dzienne + z tylu normalnie.
I nie chodzi mi o mandaty a widoczność i bezpieczeństwo.

Ale właśnie na auto mam to jak tylko trochę zrobi się szaro. Nie muszę na 0 przełączać.

No cóż, Włosi zapomnieli dopisać :)

Jak zaświeci słońce czyli rozumiem, że jest jasno i należy używać tylko dziennych, to żadnego podatku bym nie przyjął. A do tego to przecież przepisy określają, że przy dziennych tył ma nie działać. Cały czas się zastanawiam jak to jest z opisanym wyżej schematem w Giulii i jego zgodnością z przepisami. A co do opisanego przypadku to niewidoczne były światła, a kurtyna wodna tak?

Jak jedzie kilka samochodow niedaleko od siebie to nie rozroznisz skad sie te kurtyny wziely.

Stelvio nie ma pozycji "0". Dlatego w garażu nie można wyłączyć świateł. W nocy też bez świateł nie pojeździsz.
Giulia ma taką możliwość.

Jak jedzie kilka samochodow niedaleko od siebie to nie rozroznisz skad sie te kurtyny wziely.

Będę jechał autostradą w czwartek, ja będzie mokro (wszystko na to wskazuje) to zobaczę. Jakoś nie miałem tego problemu z rozpoznawaniem, kto i gdzie przede mną jedzie do tej pory. Może to też dlatego, że jak jest mokro czy pada deszcz, nie zap......am 200. Staram się myśleć za siebie i tych przede mną, patrzeć "dwa auta" do przodu, do tyłu też. Odpukać, może dlatego nie miewam sytuacji stresowych na drodze.
Ale nie neguję Twojego punktu widzenia, być może inaczej patrzymy na ten sam problem.

Amortyzatory
Powrót