• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Swiatła LED

dk08012

Nowy
Auto
AR Giulia 2.2 ZF 8HP
Panowie, czy ktoś z was interesował sie tematem świateł LED. Mianowicie czy istnieje szansa na zmianę ustawień, tak aby podczas uruchomionych jedynie świateł do jazdy dziennej, świeciły sie zarówno światła LED z przodu jak i z tyłu ? Bardzo irytuje mnie "ciemny" tył, o tyle to dziwne ze tam też są przecież ledy..

Kiedy, czy nie ledy to nie ma znaczenia. Uregulowania prawne są takie, że ma świecić tylko z przodu. Pewnie da się ustawić, bo wydaje mi się, że w innych krajach dzienne świeca również z tulu.
Nie rozumiem po co ci świecący tył.

Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka

Nie rozumiem po co ci świecący tył.

Bo dostaniesz mandat jesli "tyl" sie nie swieci w warunkach ograniczonej widocznosci. Na ustawienia "AUTO" nie ma co liczyc, bo "komputer" poprzez czujniki nie jest w stanie przewidziec jakie sa warunki. Trzeba pamietac i recznie wlaczac swiatla, co kloci sie z przekazem marketingowym o "inteligentnych systemach" itp

Temat przerabialem juz z innymi producentami i wszedzie otrzymalem wiadomosc "nie da sie".

Może wystarczy zmienić w body kraj?
Mnie też to irytuje ,że tył nie świeci.

To prawda, też mnie to lekko irytuje ale przyzwyczaiłem się. Jak pada z automatu zmieniam na mijania, auto zmienia na mijania tylko jeśli się ściemni. Nie chcę jednak żeby ktoś mi w tyłek wjechał, co przy hamulcach w Giulii jest całkiem prawdopodobne...

Bo dostaniesz mandat jesli "tyl" sie nie swieci w warunkach ograniczonej widocznosci. Na ustawienia "AUTO" nie ma co liczyc, bo "komputer" poprzez czujniki nie jest w stanie przewidziec jakie sa warunki. Trzeba pamietac i recznie wlaczac swiatla, co kloci sie z przekazem marketingowym o "inteligentnych systemach" itp

Temat przerabialem juz z innymi producentami i wszedzie otrzymalem wiadomosc "nie da sie".
Nawet jak zapalisz, tył, to mandat dostaniesz. Światła dzienne nie służą do jazdy w warunkach ograniczonej widoczności. Modyfikacja tego nie rozwiązuje, aczkolwiek zgadzam się, że podczas deszczu powinny się przełączyc

Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka

nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale AUTO działa następująco:

- jasno: działają przednie ledy

- trochę ciemniej : działają przednie ledy i tylne światła

- jeszce trochę ciemniej: włączają się światła mijania;

także to nie jest tak, że tył świeci tylko razem ze światłami mijania

nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale AUTO działa następująco:

- jasno: działają przednie ledy

- trochę ciemniej : działają przednie ledy i tylne światła

- jeszce trochę ciemniej: włączają się światła mijania;

także to nie jest tak, że tył świeci tylko razem ze światłami mijania

No jakoś tak nie sprawdzałem, naprawdę są takie trzy tryby, że dzienne z tylnymi też, nie od razu mijania i tylne?

No jakoś tak nie sprawdzałem, naprawdę są takie trzy tryby, że dzienne z tylnymi też, nie od razu mijania i tylne?

wg mnie tak, choć trudno to zauważyć siedząc za kierownicą ;-),
ale przynajmniej u mnie jest tak, że jak już jest trochę mniej jasno, to przejeżdżając koło witryn sklepowych jak się spojrzy to widać, że nie świecą tylko przednie ledy, ale też świecą także tylne światła mimo, że system jeszcze nie odpalił ksenonów

wg mnie tak, choć trudno to zauważyć siedząc za kierownicą ;-),
ale przynajmniej u mnie jest tak, że jak już jest trochę mniej jasno, to przejeżdżając koło witryn sklepowych jak się spojrzy to widać, że nie świecą tylko przednie ledy, ale też świecą także tylne światła mimo, że system jeszcze nie odpalił ksenonów

To tylko w twoim wozie tak jest.

Nie tylko w jego, bo widziałem już to w kilku samochodach, Jakieś BMW, Citroen, cos tam jeszcze. Świeciły przednie dzienne LEDy, podkreślam, dzienne, nie pozycyjne, bo świeciły bardzo jasno, oraz tylne pozycyjne.

Jeśli faktycznie tak jest w Gulii i Stelvio to świetna informacja. Mnie aktualnie brakuje właśnie trybu dzienne przód plus pozycja tył w delikatnej szarówce rano czy przed wieczorem kiedy jeszcze główne reflektory nic mi nie dają a dzienne ledy świecą wystarczająco mocno dla aut z przeciwka. Wtedy z zapalonym tyłem zdecydowanie bezpieczniej.

Nie tylko.

W mojej Giulii też tak to działa. Tzn tylne lampy odpalają się gdy jest ciemniej. A zauwazylem to przypadkowo na zadaszonym parkingu pod galerią handlową - tylne światła odbiły się w szklanych drzwiach wejściowych do galerii. Zdziwiłem się bo przód był dzienne tylko (parking z przewiewem czyli światła troch wpada naturalnego).

Nie badałem czy tył odpala się w trybie świateł automatycznych czy także gdy są w pozycji OFF (czyli domyślnie świecą się dzienne).

Ale tak to działa w Giuliach.

Sprawdziłem :)

Trochę wprowadziłem Was w błąd

Tyle światła włączają się z przednimi Ledami - owszem mimo braku świateł mijania - ale na pozycji 0

Na auto chyba nie ale zobaczę jak będzie jeszcze ciut ciemniej

W załączeniu fotka,
pozycja "0"
świecą przednie LED oraz włączyły się tylne LED,
przy przełączeniu na AUTO, światła mijania jeszcze się nie załączyły, a tylne zgasły
:-)
AR LED.jpg

W załączeniu fotka,
pozycja "0"
świecą przednie LED oraz włączyły się tylne LED,
przy przełączeniu na AUTO, światła mijania jeszcze się nie załączyły, a tylne zgasły
:-)
Pokaż załącznik 259097

Super, teraz pytanie czy da sie to przeprogramować w mesie, tak by na pozycji Auto była pozycja "0" oraz jednocześnie działały czujniki zmierzchu ? :)

Amortyzatory
Powrót