Światła dzienne na drogowych - moduł 30% kto ma?

U manuala to sie nie podejmę to nie na moje zdolnosci ale fotki porobie.

A dzwiek idzie jak piaales chyba z przekaźnika od dlugich.
Jak wlacze dlugie na światłach mijania to nastaje cisza. Jak mrugam długimi to cisza. Brzęczenie ustaje jak dlugie świeca na 100%. Jak zasilane są z modułu z moca 40% to cos tam lekko brzęczy z okolicy skrzynki z bezpiecznikami.
Tak jakby przy zmniejszeniu napięcia na dlugich o 60% dzieki modulowi drl zaczynał brzeczec przekaźnik od dlugich...
wysłane z WC

Ostatnia edycja:
Tu jeszcze ciekawostka z elektrody jaka znakazkem nt legalności tych modułów.

Światła do jazdy dziennej opisane są rozporządzeniem nr 87 normy E/ECE/324, E/ECE/TRANS/505. Po tych kluczach znajdziecie tę normę bez problemu. Teraz najważniejsze konkrety dotyczące świateł do jazdy dziennej:*

sposób formowania wiązki:*
- wiązka skupiona eliptycznie, świecąca na wprost, czyli tak samo jak światła drogowe (inaczej zwane 'długimi')!*

- jasność w osi świecenia:*
minimum 400cd*
maksimum 800cd*

- kątowy rozkład natężenia jest symetryczny i opisany jest w w/w normie (aneks nr 3), ale przykładowo w PIONIE wymaga się minimum 70% jasności dla kąta 5 stopni i minimum 20% jasności dla kąta 10 stopni. W POZIOMIE wymagania minimalne są następujące: 90% dla 5 stopni, 70% dla 10 stopni, 25% dla 20 stopni.*

Jak widać, optymalna jest skupiona wiązka eliptyczna, skierowana osią główną 'na wprost', czyli równolegle do osi podłużnej pojazdu.*

Drugim wnioskiem jest, że jako zamiennik (dopuszczony normą) świateł do jazdy dziennej można stosować światła drogowe 'długie' (!!) ALE po obniżeniu mocy (np modulacja PWM, albo szeregowe połączenie włókien) tak, żeby w osi nie emitowały więcej niż 800cd!! i mniej niż 400cd.*

W autach produkowanych od 2011 na reflektorach powinno byc oznaczenie RL jezeli w lampie znajduja sie jednoszesniw swiatla mijania i dzienne.
W starszych autach takich wymogów nie ma. Wiec jest to luka prawna.

wysłane z WC

Temat stary jak świat ale tak burzliwie poruszony że i ja się chyba na któryś wariant zdecyduję. Tylko czekam na wasze foty (masa, łukasz) - dużo fot :)

Montuj ten moduł co ja to pykniesz manuala i takie cieleby jak ja beda mialy latwiej to polaczyc.
Jak mi fura przez noc nie spłonie to cos tam jutro cykne:sarcastic:

wysłane z WC

To zdejmij klemy na wszelki wypadek :edziahaha:

Szczerze powiedziawszy to może i ja bym się na coś takiego skusił... Nie lubię wprowadzać modyfikacji, do których ktoś upierdliwy może się przyczepić, ale z drugiej strony szkoda palić ksenony w lecie :P Jak nie zapomnę to z ciekawości zapytam co u mnie ta ten temat diagności powiedzą ;)

Ja to wszystko podlaczylem pod maska i zadzialalobez problemu oraz jest tam duzo miejsca.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Chyba am te zlacza o ktorych danus pisal

Są dwa 20 pinowe. Jedno niebieskie drugie biale.
Kolejne pytanie idioty. Czy ma. Znaczenie. Z ktorej srrony zlacza sie wlutuje? Chyba nie?

Ostatnia edycja:
Nie ma znaczenia.

Marek. A moge zlutowac ze soba dwa kable od świateł dlugich ktore SA w module i dopiero te zlutowane kablebwpiac w ta wiazke z auta. Czy lepiej kazdy kabel z osobna lutowac do kabla z wiązki?

Tu dla Ciebie kilka fot porannych

55.jpg
56.jpg
57.jpg

wysłane z WC

Oki podlutowalem do pinu 4 z bialego zlacza i. Dziala!!!!!!
O dziwo kolor kabla to niebieski .
Dzieki danus i marek za pomoc!!!!!

wysłane z WC

Jeżeli lutujesz oba do jednego kabla wiązki to nie ma znaczenia. Możesz je połączyć już przy samym module.

- - - Updated - - -

Tak patrzę że wcale mocno nie świecą.

Tu foto 40%.
Co do brzęczenia to ucichlo jak sie wlutowalem w zlacze o ktorym pisal danus77. Jak znajde czas to dam to na 30%. Mysle ze 30 bedzie optymalne bo teraz są dosc jasne. Chyba ze tak musi byc.
Najlepiej jakby ktos jeszczw wkleil fotki jak ma u siebie ale widze ze sie nikomu niechce. Ale.do ogladania to wszyscy chetni:)
23c84853e559459a093c1ca6684d860f.jpg
0b2f26fa37bd7eb446861c61a040f8db.jpg
f22ba3bdc2c4ed6b42e024a1535302a8.jpg
54e484f114c9c8572eda3377d7b7ce08.jpg
6.jpg[/IMG]
a7c35af6bfa31c0e3c9bc589e823cad3.jpg

wysłane z WC

Ostatnia edycja:
Nieźe, nieźle :)

Jak sie w lpy patrzy to jebia po oczach ale na mijania jest tak samo
62.jpg
63.jpg
64.jpg
65.jpg
66.jpg
67.jpg

wysłane z WC

Ostatnia edycja:
Tu foto na 30%. Tak zostawiam docelowo. Mialem wrazenie ze 40& totroche za mocno w przedlifcie. Moze w fl jest inaczej ja zostawiam na 30%.
W Realu naprawde to ladnie i naturalnie wyglada. Mega jestem zadowolony i jeszcze raz [emoji481] dla danus a.
Jak ktos jest w miare obcykany z elektryka to montaż to 20minut. Dla cieleby jak ja 2 dni ale dziala:sarcastic:[emoji481]
71.jpg
72.jpg
73.jpg
74.jpg

wysłane z WC

Ostatnia edycja:
20%

75.jpg

76.jpg

Amortyzatory