Światła dzienne LED -gdzie pod maską znalezć +12V po zapłnie???

No niestety nie będzie pożaru no ale jeśli tak sądzisz to twoja sprawa

PS. OGI27 jak podepniesz minusa ( jak napisałeś z ledów ) pod plus od postoi czy mijania to jedyne co osiągniesz to pożar pod maską
Większość "pipczyków", które przypominają o nie wyłączonych światłach tak mają podłączony minus.

Schowek01.jpg

tu macie schemat w jaki sposób podłączyć bez żadnych automatów a żeby się ledy podczas włączenia świateł mijania wyłączały. Jak dalej twierdzisz że ci instalacja będzie się w tym wypadku smażyła to zapoznaj się ze schematem.
opis schematu
Wł 2 to włącznik świateł postojowych. Jeżeli podłączysz światła mijania według schematu to światła dzienne włączą się razem z postojówkami bo przez żarówkę świateł mijania będzie przechodziła masa. Jeżeli załączysz dodatkowo wł 1 (światła mijania) to światła dzienne zgasną bo napięcie na dziennych się wyrówna

Ostatnia edycja:
hahahahah aż wstyd sie przyznac ,że ja po elektroniku jestem :P .....Ale jedni chodzili do szkoły z cięzkimi plecakami a drudzy chodzili obok z ładnymi paniami:) heheheh coś za coś...Zwracam honor

No więc dokładam tutaj i u siebie w"moja bella" zdjęcia jak to wygląda . Co do podłączenia samego to wpiołem się we wiązke która leci od kabiny ( ten gruby peszel ) na wysokości akumulatora żeby minus wypuścić na aku . Tam miernikiem wybadałem i +12 po zapłonie i postoje . Wszystkie kable pochowałem w peszelu i całość znośnie wygląda .P030312_14.060001.JPGP030312_14.060002.JPGP030312_14.060003.JPGMyślę ,że efekt może nie powala ale alternator i wszystkie żarówki wewnątrz auta i na zewnątrz odpoczną....

Seba tu dla ciebie foty jak to mocowałem "fachowo":D bo nie dałeś maila a nie umie wysłać na priva...No mam te foty..Przypatrz się bo pierw musisz zamocować te metalowe mocowanie od leda pod kątem ( żeby do przodu swieciło a nie na boki ) potem musisz te boczne otwory zrobić w osłonie żeby po włożeniu leda go przykrecic . Niby gimnastyki troche ale 30 min roboty . Ja nawet wiertarki nie uzywałem tylko rozgrzanego gwozdzia , srubokreta i noża:)100_0977.JPG100_0978.JPG100_0979.JPG100_0980.JPG100_0981.JPG100_0982.JPG

Ostatnia edycja:
A teraz powiedzcie czy to miejsce spełnia wymogi rozporządzenia względem określonych tam odległości i miejsca montażu tych światełek? Tez myślałem o montażu w tym miejscu jako o jedynym wizualnie pasującym.

Powiem ci ,że od zoli ma byc 25 cm a od siebie 60cm . To drugie napewno :) a pierwsze chyba też ( nie mierzyłem od ziemi ale 25 cm będzie ) Pozatym zobacz ile nowych aut ma w takich miejscach dzienne- Octavia , Merc , itd.( też nisko w zderzaku ) . Pozatym jeszcze żadnych nieprzyjemnosci z Policją nie miałem . Ledy są już na tyle oklepaną sprawą ,że Policemani nie zwracają już na to uwagi...Ja montowałem tam gdzie jako tako to wygląda i tak ,żeby nie zepsuć wizerunku auta jak to ma miejsce po założeniu płaskich ledów do Alfy

Dla Seby jeszcze fotki jak "profesjonalnie " :D pusciłem przewody..hehehe
20120618029.jpgTe foto jest -patrząc od kabiny z miejsca pasażera.Przewód z Leda puszczony do góry do wzmocnienia górnego i złapany ( jak i dalej ) na plastikowych opaskach do przewodów z wentylatorów....
20120618030.jpgTu widzisz mój pancerny kabel lecący dalej pod wzmocnieniem na strone kierowcy .....gdzie jest zmostkowany z przewodami drugiego Leda...
20120618031.jpg
....i masa jak widać na aku...."+" po zapłonie można podpiąć pod przekaznik z pompy paliwa ale ja wolałem podpiąć pod wiązke bo i tak musiałem się wpiąć "automatem" pod postojówki a nie chciałem zdupcyć kostki przy lampach więc oba przewody znalazłem miernikiem w wiązce lecącej od kabiny ( taka gruba) . No i na tym się kończy cała filozofia podpinania lampek z choinki:) ...Aku i alternator uszanowany , nie licząc wszystkich lamp i lampek w kabinie ,które też sobie odsapną...

- - - Updated - - -

PS. Sie nie smiać z grubości kabla....Chodzi o to,że przy chłodnicy jest i temperatura ale i kabel się tak szybko nie przetrze i nie będe miał jakichś niemiłych zwarciowych niespodzianek także zabieg celowy:D

Sam zakladam okragle ledy w miejsce przeciwmgielnych(bo ich tam nie mam), tylko nie wiem jak to teraz podlaczyc. To co pisał ogi27 wydaje mi sie bez sensu. Mam wlaczac swiatla postojowe zeby wlaczyc ledy? A przy okazji podswietlenie tablicy, i calego tylu. Czy ja czegos tutaj nie rozumiem? W tych ledach nie mam tez automatu, wiec jakos innaczej musze to zrobic zeby ledy swiecily po uruchomieniu silnika a po wlaczeniu swiatel mijania wylaczaly sie ledy.

Sam zakladam okragle ledy w miejsce przeciwmgielnych(bo ich tam nie mam), tylko nie wiem jak to teraz podlaczyc. To co pisał ogi27 wydaje mi sie bez sensu. Mam wlaczac swiatla postojowe zeby wlaczyc ledy? A przy okazji podswietlenie tablicy, i calego tylu. Czy ja czegos tutaj nie rozumiem? W tych ledach nie mam tez automatu, wiec jakos innaczej musze to zrobic zeby ledy swiecily po uruchomieniu silnika a po wlaczeniu swiatel mijania wylaczaly sie ledy.

Jakie masz te LEDy? Mam tylko jedną p.mgłową, bo druga stłuczona i może zamiast nich założyć dzienne? P.mgłowych używa się niezmiernie rzadko.

sabcio jak jesteś z Łodzi podjedź do mnie do "garaje" pokaże Ci jak to prosto podłączyć. Automat tez mam maj byś potrzebował. Będą Ci sie włączały tylko LED'y,bez całego oświetlenia pozycyjnego. O to przecież między innymi w tym chodzi

Powiem ci ,że od zoli ma byc 25 cm a od siebie 60cm . To drugie napewno :) a pierwsze chyba też ( nie mierzyłem od ziemi ale 25 cm będzie ) Pozatym zobacz ile nowych aut ma w takich miejscach dzienne- Octavia , Merc , itd.( też nisko w zderzaku ) . Pozatym jeszcze żadnych nieprzyjemnosci z Policją nie miałem . Ledy są już na tyle oklepaną sprawą ,że Policemani nie zwracają już na to uwagi...Ja montowałem tam gdzie jako tako to wygląda i tak ,żeby nie zepsuć wizerunku auta jak to ma miejsce po założeniu płaskich ledów do Alfy

Też glówkuję nad miejscem na ledy, bo średnio co roku siada mi prawy żarnik ksenonowy a to raz że kosztuje a dwa...wymiana to lekka mordęga. Dwa dni temu byłem wytrząść Alfkę, bo mam przegląd i zapytałem co, gdzie, jak...no i w/g pracownika stacji kontroli miejsce obok przeciwmgielnych odpada, bo dolna krawędź świateł będzie na wysokości 20-21cm a ma być minimum 25 ;/ Pozostaje opcja 'wyższa' czyli na wlocie powietrza na chłodnicę ale światła muszą być jak najwęższe by uzyskać min 60cm odległości pomiędzy światłami.
Tyle się dowiedziałem na przeglądzie....policjanta kumatego by się przydało zapytać :D ale takich nie znam :D

PS..posiadacze Crosswagon'ów nie mają chyba takich problemów bo mają podwyższone zawieszenie

Ostatnia edycja:
A w tę niewiadomopocozrobioną szczelinę pod reflektorem nic nie wejdzie? Korci mnie rozgrzebanie reflektora. Ew. zrobię jak w toyocie, która przyjechała z kanady, gdzie dziennymi były żarówki od długich podłączone szeregowo.

premek: kupilem takie: http://allegro.pl/nowe-swiatla-dzienne-led-9-diod-okragle-sklep-wawa-i2308352327.html
ale nie polecam tego sprzedajacego, wysylal paczke 2 tygodnie, i wyslal nie ta co trzeba. musialem odsylac, i znow 2 tygodnie czekania...

michal_lc4: obecnie nie jestem w Lodzi.

powalcze dzisiaj z podlaczeniem tych lampek, i zrobie jakies zdjecia jak to wyglada. mierzylem tez odleglosci, 60 cm miedzy jest na pewno. natomiast jakies 23cm od ziemi mysle ze przejdzie u diagnosty.

Ostatnia edycja:
Ja powiem tak...Mi się nikt jeszcze nie doczepił....A jak na przeglądzie wam się doczepi to zawsze można powiedzieć ,że to dodatkowe bo przecież lampy normalne macie sprawne....Derebere co do twojego pytania to jeszcze nie przyciemniłem ale na czasie zrobie....I następna sprawa...Wiadomo ,ze kwestia gustu ale ...diody pod leflektor wsadzać???paski do Alfy??? Będzie wieś....

A wiec udało mi się zrobić to jak chcialem. + od ledów polaczony jest z plusem znalezionym w tym grubym czarnym pęku kabli po prawej od akumulatora. Zrobilem rozgalezienie kabla od światla pozycyjnego (po ich wlaczeniu jest tam +12V) i tam podlaczylem - od ledow. Po przekreceniu kluczyka pala sie ledy, po wlaczeniu pozycyjnych ledy gasna. A ze przy mijiania, pozycyjne sie pala wiec ledy sa wylaczone.

Tutaj zdjęcia:
IMAG0041.jpgIMAG0044.jpg

Moim zdaniem idealnie. Nie wiem tylko co zrobić z wiązką i wyłącznikiem od halogenów :D

Moim zdaniem idealnie. Nie wiem tylko co zrobić z wiązką i wyłącznikiem od halogenów :D
A niech se są...kiedyś może się przydadzą jeszcze:D Ja też w pierwszej wizji chciałem wywalić przeciwmgielne ale już mnie kiedyś mgła zaskoczyła i jechałem z otwartymi drzwiami szukając krawędzi asfaltu żeby z drogi nie zjechać....

Amortyzatory
Powrót