• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[155] Suzumushi's Garage

Umówmy się, że o dzwięku rzędówki to nie ma się co za bardzo rozwodzić :)
na żywca brzmi o wiele lepiej, kamera w aucie słabo wyłapuje nawet odgłosy doładowania i DV.

W

ale tu nie o "sete" chodzi... bo do tego to jak mawia mój znajomy sie wklada LS1... albo inne coś small block, big block czy jeden kij wie co jeszcze :)
W

jest dokładnie jak z motorami - od 600ccm wzwyż wszystkie robią pierwszę setę w +/-3sek ale tylko "litrowe" 3 paczki osiągają z tym samym ciągiem..moc jest przy każdym zakresie obrotów, a to uzależnia:cool:

jak zmienisz gumy (o szerszych nie myślałeś?) i nakręcisz onboardy z elastyczności 150-2XX to wrzuć proszę, jestem bardzo ciekaw efektów.. oczywiście korzystaj z niemieckich autostrad tylko bądź zamkniętych dróg:victory:

jak zmienisz gumy (o szerszych nie myślałeś?)

na wiosnę idą szersze, porządniejsze gumy... o ile do tego czasu nie wypadnie coś przypadkiem :) np tłok bokiem, albo korba dołem... albo cuś jeszcze przyjamniejszego :D

Nie myślałeś o lepszym oleju niż marketowy Valvoline ?

Jakieś Xado 10W60, Penrite 10 TENTHS Premium 10 10W70, Bardahl INDY Syntronic Racing 10W60 ?

Nie uważam żeby valvo vr1 to był marketowy olej :)
od lat mi się sprawdza, więc nie widzę tez powodów do zmian czy ryzykowania czegokolwiek innego (z olejów które wymieniłeś znam tylko z nazwy XADO), tym bardziej że w "cywilnych" autch wymieniam valvo co 10k a w q4 wymieniłem już 3 razy w przeciągu 2 tys :)

Potwierdzam na Valvo 10W60 VR(wlany i po 5 tysiach wylany nie zaufam już mu) widać znaczący spadek cisnienia po zagrzaniau oleju w granice 100 st ja leje Liquy moly 10w60 i katowanie na torze go nie zmogło.

Ostatnia edycja:
Tu muszę przyznać rację ( z wielkim bólem serca) Arthiemu, ten olej dla tak wysilonego silnika jest marketowy bez urazy

Nie widzę dlaczego miałbym sie urażać :), mnie nigdy nie zawiódł
jak to mawiają tylko świnia zdania nie zmienia
mogę rozważyć przy najstępnej wymianie inną markę, ale musi być to udowodnione jakimiś sensownymi przykładami a nie "słyszałem że u kumpla kumpla w mazdzie taki a taki olej był dobry"
jeżeli rozumiecie o co mi chodzi, ryzyk mam już wystarczająco dużo przy tym silniku, kolejnych mi nie potrzeba:)

w

Zdecydowanie przy tak zestrojonym silniku to i olej musi być nie tuzinkowy. Zalezy to od przygotowanego silnika jakie pasowania i do tego dobierać olej ale na pewno prawdziwy syntetyk GrupyIV (PAO) lub oparty na Estrach

Ostatnia edycja:
Gdy rozbierasz silnik to wtedy widzisz czy olej na którym był eksploatowany był dla niego dobry , i czy ktoś regularnie go wymieniał:) Ja swoją Argrentą po szlifie wału zrobiłem ponad 100 tysięcy na oleju Lotos 15w40. Po tym przebiegu wymiana panewek , ale wał był ok. Silnik w środku miał tyle nagaru, że cały dzień było mało żeby wszystko wyczyścić. Mimo że motor dostawał w dupę panewek nawet na Lotosie nie obróciło:)

Valvoline obecny to nie Valvoline z przed 2-3 lat (niestety jest tak z większością marek). Ten olej ma Noack na poziomie 13% :(
Choćby to świadczy o marniutkiej bazie olejowej tego "modelu" (ale w pozostałych produktach tej firmy nie wygląda to lepiej).

Ponoć na ten moment LM jest lepsze od Millersa, ja tam różnic nie widzę z punktu widzenia operatora kierownicy

Ostatnia edycja:
Ponoć na ten moment LM jest lepsze od Millersa, ja tam różnic nie widzę z punktu widzenia operatora kierownicy

Zapnij czujnik ciśnienia z zegarem - zobaczysz jak w korku ciśnienie leci na pysk na zlym oleju

Amortyzatory
Powrót