[Giulia] Stuki tylnego zawieszenia

SFilip

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo
witam,
podczas jazdy na nierównościach zaczęły dochodzić do mnie stuki z tylnego zawieszenia z prawej strony. Skojarzenie mam jedno, bo bardzo podobne jakie miałem w Fiacie Punto w 1998 roku, ale tam była belka i stukały tuleje metalowo-gumowe. Ale dźwięk jest identyczny. Może to amortyzator ? Mośe jakaś tuleja w wahaczu ? Auto ma 50kkm. Można to także usłyszeć naciskając energicznie prawą, tylną część samochodu.
W przeciągu tygodnia lub dwóch wybieram sie na kampanie serwisową,wiec bedzie okazja zgłosić także to.
A temat zacząłem, bo może ktoś już miał z tym "problemem" styczność i go rozwiązał ?

Pozdrawiam
sebastian

Jesteś chyba pierwszą osobą, która pisze na forum, że zrobiła Giulią 50kkm, więc "przecierasz szlak" z opisanym problemem na forum.

Daj znać, po kampanii, co zdiagnozowali.

Szerokości!

L.

witam,
jest juz prawie 51kkm. Umówiony jestem w przyszłym tygodniu w czwartek (15/02) na kampanie i przy okazji zgłosiłem stuki zawieszenia, kiepsko otwierającą się pokrywe silnika i źle spasowany zderzak przedni. Trzeba zacząć działać, bo gwarancja jest do października tego roku.
Pozdrawiam
sebastian

Aaaa, no właśnie, stąd moje zdziwienie. Ta kampania ma chyba rok. ;)

... skoro jeździ i o nic nie prosi przynajmniej do teraz jak coś z tyłu zaczęło się odzywać to po co ulepszać. Nie ma czasu, tym trzeba jeździć, a nie włóczyć się po serwisach. Nazbierało się to teraz "hurtem". Oby tylko nie popsuli tym update'm.

Mam ten sam problem, przy ugięciu zawieszenia Prawy Tył słychać stukot. Auto na serwisie od pięciu dni. Walczą z hałasem rozrządu hałasem tylnego zawieszania i inne pierdoły.

witam,
1. akcja serwisowa 6118 wykonana; Skutków ubocznych nie zauważyłem;
2. stuki tylnego zawieszenia zdiagnozowane - niesprawny prawy tylny amortyzator. Zamówiony. W pon wymiana na gwarancji. A tak z ciekawości to sam koszt zakupu = ~4kzł/sztuka
3. "zleć kontrole CDC" - komputer nic nie pokazał w ASO. Przypuszczenie, ze komunikat pojawił się w związku z niesprawnym amortyzatorem

pozdrawiam

Dzięki za update w temacie. Na przestrzeni 50 tysięcy kilometrów jak oceniasz aktywne zawieszenie?

... przy normalnej jeździe nie ma doznań, nie ma różnicy. Jedzie jak kazde ...

... ponieważ to 4 moja alfa, i zadna wczesniej nie miała takiego zawieszenia, wiec moje doświadczenia moge wysnuć tylko na podstawie tych km które zrobiłem teraz. Jest to MEGA "gadżet". Lubie bawić się autem i tu właśnie to widać jak auto współpracuje z kierowcą. Szkoda tylko, ze taka "niespodzianka" przy 50kkm wyszła. Troche za szybko, nie wydaje się Wam ? Nie ma problemu, bo auto na gwarancji jeszcze, ale po ... to mamy kupe kasy w d*. Choc nie mówiąc "szanownej małżonce" wydałbym tą kase ;)))

Raz była ze mną na torze ... i śmiałem się "wszystkim" w twarz, po jego przejechaniu. TO DZIAŁA ! Nie moc, nie konie, ale lepienie i współpraca koła z nawierzchnią ... MEGA. A do tego wszystkiego Q2 jeszcze dochodzi.

Kiedys byłem tu stałym bywalcem. Moich kilka cennych rad było wykorzystanych. Potem nie zaglądałem i konto skasowano. Niestety administrator nie byl w stanie odzyskac go. Więc "nowy" tu jestem ...

A teraz mnie naszło na wsadzenie do niej dyfuzora z Veloce. Efekt w przeciągu 1-2 tygodnie w zależności od dostępnego czasu

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Rozumiem ,że wymienią Ci dwa a nie jeden.
Aktywne zawieszenie to zmora wszystkich marek .

Rozumiem ,że wymienią Ci dwa a nie jeden.
Aktywne zawieszenie to zmora wszystkich marek .

To było moje pierwsze pytanie ... Niestety nie dwa. Jeden stukający. Drugi z badania wychodzi "igła", więc strona FCA jest taka, ze wymianie podlega tylko jeden.

A strona produktu co mówi ?

I moim zadaniem jedynie słuszna

witam,
update tematu ... tylny amortyzator został wymieniony na gwarancji. Nie ma mowy o wymianie drugiego, bo jest sprawny. Faktycznie nie słychac go i wydaje sie ze dziala poprawnie. Pozostaje czekac, az sam poprosi o wymiane, a jesli tak sie stanie to oby jeszcze w ramach gwarancji. Przy okazji naprawiono mechanizm składania prawej części tylnej kanapy (linka wypadła, to wiedziałem, ale skoro jest gwarancja to trzeba korzystac).

pozdrawiam

Hałas rozrzadu

Mam ten sam problem, przy ugięciu zawieszenia Prawy Tył słychać stukot. Auto na serwisie od pięciu dni. Walczą z hałasem rozrządu hałasem tylnego zawieszania i inne pierdoły.

Lechtak, mógłbyś opisać ten hałas rozrzadu? Zastanawiam się, czy może mam to samo w Stelvio

Amortyzatory
Powrót