Stelvio - reflektory nie doświetlają zakrętów

Zrobili mi dzisiaj w ASO kalibrację świateł i te wreszcie zaczęły skręcać :)

Zrobili mi dzisiaj w ASO kalibrację świateł i te wreszcie zaczęły skręcać :)

Cieszę się. To może dotyczyć wielu jeżdżących u nas Alf. Pytanie za 100 pkt - dlaczego reflektory nie są fabrycznie skalibrowane? Błąd producenta czy niedopatrzenie wydających zakupiony samochód?

Swoją drogą może teraz zmieni się oficjalna retoryka, jakoby w poliftach reflektory działały inaczej.

moim zdaniem jedno i drugie - typowo włoski bałagan. w fabryce Giowanni ma to w d.. świeci to świeci robi test - robi to po co drążyć a u nas Janusz na wydawce ogranicza sei do wyjęcia folii i umycia i założenia tablicy rej.

u nas Janusz na wydawce ogranicza sei do wyjęcia folii i umycia i założenia tablicy rej.
Masz rację, ale jeżeli chodzi o naszego Janka, to nie sądzę żeby na liście czynności PDI było kodowanie danego sterownika. Myślę, że jeżeli już to odczyt błędów, zakodowanie przeglądu i tyle co dotyczy testera. Poza tym, oświetlenie, to raczej czy działa, no tutaj może być czy działa AFS, ale tak jak mówisz, świeci?, świeci na myjkę z nim

robił to ktoś w Warszawie? dzwoniłem do ASO Auto Fus w białymstoku i bardzo mało wiadomości mi przekazano a w dodatku Alfy Romeo Giulia Q nie moga serwisować. moje światła prawie w ogóle nie skręcają. [MENTION=22250]mat09[/MENTION] czy po kalibracji w Twojej Giulii widzisz jak światła normalnie skręcaja razem z kierownicą? moje światła jedynie doświetlają zakrety jak wjeżdżam w rondo około 20-30 km/h (przy 0 prędkości i do około 20 km/h nie włącza się doświetlanie zakrętów).

Tak, po kalibracji skręcają dokładnie tak jak w przedlifcie.

Dzięki :) zostawiłem auto dzisiaj w ASO Bołtowicz - mam nadzieję że uda się bo po ciemku strasznie się jeździ (w porównaniu z przedliftem). dam znać jak odbiorę auto.

Edit: Światła zaczęły działać :)) dzięki za porady

Ostatnia edycja:
Dzięki :) zostawiłem auto dzisiaj w ASO Bołtowicz - mam nadzieję że uda się bo po ciemku strasznie się jeździ (w porównaniu z przedliftem). dam znać jak odbiorę auto.

Edit: Światła zaczęły działać :)) dzięki za porady

Zatem de volaille ( czy też voila! ). Chyba więcej osób powinno sięgnąć po ten wątek.

U mnie też pomogła kalibracja, przy okazji zresetowali subwoofer bo był zawieszony, basy nie porywają ale jest trochę lepiej

Ja z tymi światłami byłem w końcu w ASO w Lublinie zrobili kalibrację i zaczęły skręcać jednak nie potrafili pomoc z opadnietym reflektorem prawym który świec w dół. Między czasie miałem daleki nocny wyjazd do Niemiec i na powrocie wczoraj nastąpił cud lampa sama się naprawila

a czy jest ktoś w stanie napisać na czym ta cudowna kalibracja polega? Czy jest to czynność manualna czy trzeba się podpiąć do sterownika i coś zakodować?

a czy jest ktoś w stanie napisać na czym ta cudowna kalibracja polega? Czy jest to czynność manualna czy trzeba się podpiąć do sterownika i coś zakodować?

Wiem tylko tyle, że nie jest to czynność manualna. Wymaga podpięcia "czegoś tam" do komputra. Tyle mi powiedziano przed kalibracją.
Pewne natomiast jest to, że kalibracja rozwiązuje problem. Dziś wracałem nocą przez Mazury. Kręte drogi pięknie doświetlone.

Ostatnia edycja:
Pytania do osób które naprawiły już sobie niedziałający AFS... Stelvio MY21, AFS w zamówieniu auta obecny, niedziałający.
Czy AFS powinno działać na światłach mijania i długich czy tylko na długich? Bo może to ja z niewiedzy kręcę gównoburzę...
Stanowisko ASO po zgłoszeniu się z problemem jest: pierwszy raz słyszymy o takim problemie (co jest możliwe), BB stoi na stanowisku, że jest dobrze (że nie działa, tak ma być :D , podobno po konsultacji;) ...
Może ktoś zna jakieś szczegóły gdzie szukać, co sprawdzić?

Pytania do osób które naprawiły już sobie niedziałający AFS... Stelvio MY21, AFS w zamówieniu auta obecny, niedziałający.
Czy AFS powinno działać na światłach mijania i długich czy tylko na długich? Bo może to ja z niewiedzy kręcę gównoburzę...
Stanowisko ASO po zgłoszeniu się z problemem jest: pierwszy raz słyszymy o takim problemie (co jest możliwe), BB stoi na stanowisku, że jest dobrze (że nie działa, tak ma być :D , podobno po konsultacji;) ...

Hej! Ja mam przedliftową Giulię MY19 i u mnie AFS wyraźnie działa na światłach mijania i drogowych (długich).

Stanowisko ASO po zgłoszeniu się z problemem jest: pierwszy raz słyszymy o takim problemie (co jest możliwe), BB stoi na stanowisku, że jest dobrze (że nie działa, tak ma być , podobno po konsultacji ...

Jedyne wyjście to kontakt z serwisami, które kalibrację wykonywały - w Białymstoku wiedzą w Fusie , o co kaman. Sądzę, że bez problemu wyjaśnią mechanikom w Twoim serwisie.

No i system działa oczywiście przy światłach mijania ( przy długich nie sprawdzałem ).

Szczerze mówiąc to chyba jakieś grubsze niedopatrzenie z tym AFS, skoro kolejne osoby piszą, że mają ten sam problem.

Ostatnia edycja:
Czyli jeśli dobrze przeczytałem cały temat - na teraz ogarniają temat 4 ASO -> Białystok - Fus; ASO Bołtowicz Wawa; Lublin Torino, Rzeszów Auto-Res?

Czyli jeśli dobrze przeczytałem cały temat - na teraz ogarniają temat 4 ASO -> Białystok - Fus; ASO Bołtowicz Wawa; Lublin Torino, Rzeszów Auto-Res?

Tak to wygląda. Z pewnością wiedzą w Białymstoku.

Z ciekawości przedzwonię w poniedziałek do Konrysu, to też autoryzowany serwis Alfy ( nadal mają ten status - potwierdzone osobiście ).

czy przy nie dzialajacych skretnych pojawial sie jakis komunikat?

Amortyzatory
Powrót