[Stelvio] Opinie użytkowników o Stelvio

Super, dzięki za odpowiedź. A jaki masz rozmiar w tych zimówkach ? Jaki jest najbardziej polecany ?
btw. Jak Ci się jeździ na tych 18" ? U mnie letnie i zima będą 18" (auto będzie za tydzień). Chodzi mi o komfort + względy estetyczne. Zastanawiam się czy nie lepiej było brać 19"/

Powiem tak - na zimę mam 18 stki i 235 60 18 a na lato 255 45 R 20 i pewnie po tym sezonie letnim 20 stki pójdą na sprzedaż - zostaje przy 18 ponieważ do 20 cali homologowana nośność opony to aż 105 wiec trochę tłucze- ja tam różnic w prowadzeniu na korzyść 20 cali nie zauważyłem a lekkiej nogi nie mam.
20191026_123501.jpg
20200424_191417.jpg

A ten rozmiar na zime to jest najbardziej uniwersalny do Stelvio ? Bo nie wiem jakie te 18" wziąć jako zimówke (wymiary).
Wracając jeszcze do tych 18" to nie masz wrażenia że na nich auto wygląda jakoś tak gorzej ? Co widze Stelvio, to każda ma 19" i fajnie to pasuje a z 18", to obawiam się że może nieco śmiesznie wyglądać

Wiesz - to wszystko kwestia gustu jak kiedys miałem chopla na tym tle że im większe tym fajniejsze tak tu nie- to jest suv i nawet lekko baloniaste koło pasuje - tu dodatkowo nie pogarsza właściwości trakcyjnychSTELVIO.jpg

Jak by ktoś chciał to mój brat ma do sprzedania 4 letnie opony 18" ściągnięte po jednym sezonie ze Stelvio.
On właśnie wymienił na 20 " quadrifoglio

Hej, ja mam stelvio 2019 (sprzed liftu), ale w zakresie bagażnika to chyba nic się nie zmieniło, też mam podstawowe audio (bez subwoofera) z wnęką po lewej stronie.
Pasuje trzecia mata, powinna też druga. Pierwsza jest wyprofilowana pod suba.
U mnie jeździ ta trzecia mata (frogum proline) i jestem bardzo zadowolony. Świetnie dopasowana, wysoki rant zewnętrzny, przegródki zmniejszają ryzyko swobodnej migracji przewożonych przedmiotów.

Do tego na zimę dywaniki gumowe rigum (czeskie). Bardzo porządna gruba i elastyczna guma, żadnych "atrakcji" zapachowych niezależnie od temperatury. Przednie dywaniki z otworami na kołki podłogowe, dywanik kierowcy bez osłony/zakrycia podstopnicy.

Jeszcze odnośnie mat bagażnika z Twoich linków to poza kształtem moim zdaniem najgorsze rozwiązanie ma pierwsza mata - ten elastyczny "antypoślizg" na środku bardzo kiepsko się czyści, zwłaszcza jak coś się rozleje (kiedyś rezaw-plast robił tylko tego typu maty).

Ostatnia edycja:
Hej, ja mam stelvio 2019 (sprzed liftu), ale w zakresie bagażnika to chyba nic się nie zmieniło, też mam podstawowe audio (bez subwoofera) z wnęką po lewej stronie.
Pasuje trzecia mata, powinna też druga. Pierwsza jest wyprofilowana pod suba.
U mnie jeździ ta trzecia mata (frogum proline) i jestem bardzo zadowolony. Świetnie dopasowana, wysoki rant zewnętrzny, przegródki zmniejszają ryzyko swobodnej migracji przewożonych przedmiotów.

Do tego na zimę dywaniki gumowe rigum (czeskie). Bardzo porządna gruba i elastyczna guma, żadnych "atrakcji" zapachowych niezależnie od temperatury. Przednie dywaniki z otworami na kołki podłogowe, dywanik kierowcy bez osłony/zakrycia podstopnicy.

Jeszcze odnośnie mat bagażnika z Twoich linków to poza kształtem moim zdaniem najgorsze rozwiązanie ma pierwsza mata - ten elastyczny "antypoślizg" na środku bardzo kiepsko się czyści, zwłaszcza jak coś się rozleje (kiedyś rezaw-plast robił tylko tego typu maty).

Super dzięki ! A mógłbyś podeśłać foto jak to wygląda ? (ta mata w bagażniku)

Brać nie marudzić, chyba nie ma lepszej. Tak wygląda u mnie "po przejściach".

proline.jpg

A siateczka gdzie kupiona ?
Na alle gro (autosiatki pl).

Tylko radzę podmienić chińskie haczyki raniące palce
na haki z linką. U mnie dodatkowo na wszelki wypadek karabińczyki plastikowe:

akcesoria_bagaznik.jpg

wszystko u tego samego sprzedawcy.
Z takim zestawem nawet najgrubsze siaty z zakupami dowieziesz bez niespodzianek : )

Stelvio Diesel

Cześć, planuję zakup Stelvio w dieslu z roku 2018 i przebiegiem do 50 tys. km. Jakie są "typowe" awarie i bolączki tego modelu ? Na forum nie znalazłem podobnego tematu jeśli chodzi konkretnie o silnik DIESLA. Z góry dzięki za odpowiedzi lub przekierowanie do odpowiedniego wątku :)

Ogólnie diesli jest znacznie tutaj mniej niż benzyn stąd ogólnie mało info. Silnik chyba z tego co wiem ma dobre opinie jeżeli chodzi o awaryjność, spalanie i jak jeździ. Od czasu kiedy jestem na forum to chyba jeden kolega miał problem z zapoconym uszczelniaczem tylnym wału, ale w sumie nie wiem jak się to skończyło. Nic innego nie kojarzę z negatywnych rzeczy

Dzięki, gdyby jednak był tu jakiś użytkownik diesla w Stelvio to będę wdzięczny jak się wypowie o motorze. A pomijając silnik, jakie są typowe bolączki Stelvio między przebiegami 50-150 tys. km. ?

Stelvio jest dużo brzydzszy od Giulia a 200KM nie daje radości z jazdy.

Moja prywatna opinia. W mojej Giulia 200KM dawało rade. Było sportowo. Na plus za Stelvio-bagażnik i więcej miejsca w środku. Ale czy kupuje się Alfe dla bagażnika? W Stelvio 280KM dawało mi tyle frajdy ile 200KM w mojej Giulia.

Amortyzatory
Powrót